Både renter og høyere provisjonsinntekter ga et sterkt kvartal for DNB. – Det har vært et stemningsskifte, sier toppsjefen.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Onsdag morgen presenterte DNB tallene for det andre kvartalet i år.
I løpet av april, mai og juni tjente storbanken 13,5 milliarder kroner før skatt. Analytikerne hadde på forhånd trodd DNB skulle tjene over en milliard kroner mindre.
– Hvordan forklarer du det gode kvartalet?
– Vi forklarer det gjennom at norsk økonomi fortsatt er robust, og at det har vært et stemningsskifte, opplever vi, gjennom kvartalet, med økende optimisme og ikke minst økende aktivitet og volumer på tvers av virksomheten vår, sier DNB-toppsjef Kjerstin Braathen.
Les på E24+
Nå begynner eiendom å bli moro igjen
Tjener på provisjon
For ett år siden, da DNB la frem tallene for andre kvartal i fjor, kunne de rapportere om rekordhøye netto renteinntekternetto renteinntekterInntektskilden som kalles netto renteinntekter er forskjellen på det banken selv betaler for å låne penger og det kundene betaler når de låner av banken. Det er bankens hovedkilde til inntekter..
Den gangen var rentene på vei opp – noe bankene tjente gode penger på.
Renteinntektene for andre kvartal i år endte langt høyere enn samme kvartal i fjor, og så vidt over analytikernes estimater på forhånd.
Men nå er det andre ting enn kun inntektene fra rentedifferansen som fører til gode tider for DNB.
Flere analytikere E24 har vært i kontakt med etter fremleggingen av tallene har trukket frem at DNB tjente svært mye på honorarer.
Honorarer kalles også ofte provisjon eller avgifter.
Analytiker i Norne Securities, Zilvinas Jusaitis, skriver i sin analyse etter at tallene ble offentliggjort at honorarinntektene er rekordhøye med en økning på 60 prosent fra samme kvartal i fjor.
– Vi er jo en stor virksomhet med hundretusenvis av kunder, så dette er jo knyttet til veldig mange ulike aktiviteter, forklarer Braathen.
Les også
DNB tjente 13,5 milliarder kroner før skatt i andre kvartal
Tror det fortsetter
Ifølge DNB-sjefen er det mye vekst innenfor provisjon knyttet til kapitalforvaltning. Hun sier banken det siste året fikk inn 40 milliarder kroner i kapital som skal forvaltes.
– Dette er sparemidler. Vi har snakket mye om at flere inngår spareavtaler. Så dette vokser fordi at folk sparer mer, sier hun.
Også investment bankinginvestment bankingInnebærer å gi råd til organisasjoner om fusjoner og oppkjøp, samt hjelp med strategier for å hente penger. bidrar sterkt til veksten.
– Dette er en kombinasjon av at bedrifter henter penger fra andre aktører enn banker i markedet, sa Braathen.
En annen sektor hun trekker frem, er eiendomsmegling. Der har inntektene doblet seg fra forrige kvartal, sier hun.
Braathen sier markedene for provisjon vanligvis er sterkest i andre og fjerde kvartal.
Hun tror storbanken kommer til å fortsette å tjene penger på provisjon fremover, siden aktivitetsnivået og markedsutviklingen ligger til rette for det.
– Innenfor noen spesiell sektor eller?
– Nei, det er veldig mange bransjer som gjør det bra, men hvis jeg skal peke på områder, så vil jeg nok fremheve særskilt sparing og kapitalforvaltning fortsatt, og investment banking. Så er det eiendom og betalinger, der er gjerne andre kvartal og igjen fjerde kvartal gode markeder.