Resultatet etter tre år med Arbeiderpartiet og Sp i regjering, er at Fremskrittspartiet er landets største parti.
Tirsdag 12. november kl. 18:33Budskapet i VGs partibarometer er tydelig: Folk er misfornøyde med regjeringen. Folk vil ha en ny retning for landet. Partiene på høyresiden har klart flertall.
Frp er Norges klart største parti.
Vi har sett lenge at Frp er i siget, men nå er altså partiet størst også på VGs måling.
Kanskje har Frp funnet formtoppen litt tidlig. Mye kan skje på ti måneder.
Men hadde jeg vært Ap-strateg og sett denne målingen, hadde jeg ikke visst hvor jeg skulle begynne. Den eneste gruppen Arbeiderpartiet er størst i, er de over 60.
Blant kvinner, menn, unge og folk i alle regioner, i store og små kommuner, er Frp eller Høyre størst.
Noe av grunnen til at Frp nå vokser, er at de tar velgere rett fra Ap. Sylvi Listhaug har lenge lokket folk over fra Høyre og Sp, men dette er nytt.
Det er oppsiktsvekkende, for politisk er det en lang dagsmarsj mellom de to partiene.
Om lederen for det største partiet skal ha statsministeren, heter hun ikke Erna Solberg. Hvis det var valg i dag, altså.
Så har alt snakket om hvorvidt Sindre Finnes skal flytte inn i statsministerboligen vært bortkastet? Er det Espen Espeset, mannen til Listhaug, som gjelder nå?
Det er ikke sikkert, selv om Frp faktisk blir størst etter valget neste år. Høyre og Frp vil fort trenge enten Venstre eller KrF for å få flertall på Stortinget. Erna Solberg kan være kompromisset for å få en sånn allianse til å fungere.
Men fortsetter Frp oppturen og blir klart større enn Høyre, er ingenting sikkert.
Frp har vært større enn Høyre ved tre stortingsvalg. Men Høyre har vært størst de gangene det har endt med en borgerlig regjering. Derfor kan dette bli en helt ny situasjon.
Før eller siden må Høyre bli stresset av disse målingene. På den ene siden kan de ta det med ro. Velgerne strømmer over fra regjeringspartiene. Høstoffensiven fra Arbeiderpartiet skjedde aldri.
Det viktigste for Høyre er å sikre seg et regjeringsskifte. Partiet vil uansett være godt plassert mellom Frp og sentrumspartiene.
Frp er godt egnet til å fange opp misnøyen rundt omkring. Listhaug har hatt et klart og tydelig budskap i saker som kriminalitet, innvandring og ikke minst offentlig sløseri.
Kanskje strever Høyre også litt med at de må ta støyten for dårlige tider rundt om i kommunene der de har makten. Da er det like greit at velgerne går til Frp, heller enn til regjeringspartiene.
Men et Frp som er jevnstort med Høyre, eller til og med større, det er ingen ønskelig situasjon for Erna Solberg. Juniorpartner i en Frp-ledet regjering? Overlate ansvaret for helheten til ytterpartiet?
Det blir nye tider, i alle fall.
Til VG sier Solberg at hun «gråter ikke» over denne målingen. Men på et tidspunkt bør hun nok handle.
Å belite seg
i fire år med Listhaug som statsminister kommer neppe helt naturlig.Det er et åpenbart dilemma for Solberg hvis Sylvi-bølgen fortsetter: Skal hun ta til motmæle mot samarbeidspartiet? Pirke i de litt vel enkle løsningene til Frp?
Det kommer til å sitte langt inne.
Den siste versjonen av Frp er også mye mer moderat enn den forrige. Med profiler som Tor Mikkel Wara på laget, er Høyre mer skvist. Mellom Arbeiderpartiet som legger seg mer mot sentrum, og et glatt Frp.
Psst! Følg norsk politikk med VG-podkasten Giæver & gjengen. Hver dag på Podme.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.