Bare nedrykkstruede Leicester og tabelljumbo Southampton har tillatt motstanderen mer foran eget mål de siste syv kampene.
Torsdag 19. desember kl. 07:16Kortversjonen
- Manchester City har bare én seier på de siste syv ligakampene, med fem tap.
- City scorer færre mål og slipper til langt flere sjanser enn tidligere.
- Eksperter peker på skader og manglende spillere som årsaker, inkludert fraværet av Rodri og Kovacic.
Manchester Citys svake periode startet med 0–2 for Bournemouth første helgen i november.
En titt på tallene i perioden seiersmaskinen kun har én triumf og én uavgjort og hele fem tap i Premier League forteller noe av hvor det har sviktet:
Grafikk: www.sofascore.com
Det mest påfallende er hvor mye svakere City er i begge 16-metrene de siste syv ligakampene. De scorer færre, spiller ballen sjeldnere til lyseblå mann i motstanderboksen og er veldig mye enklere å produsere målsjanser på i motsatt ende.
En xG-statistikk
for motstanderen på nesten 15 (som har gitt 14 innslupne) i denne perioden forteller at bare bunnlagene Leicester og Southampton har hatt større trøbbel i forsvaret med å holde motspillerne i sjakk.– De slipper til ekstremt mye mer. Så er de mindre dominante, de blir holdt lengre fra mål og er mer ineffektive, oppsummer Viaplay-ekspert Pål André Helland.
– Jeg tror det er blanding av ekstremt mye skader og at noen har vært gjennom et vanvittig kampprogram over mange år, supplerer landslagssjef Ståle Solbakken om Citys nedtur den siste halvannen måneden.
Han peker på fraværet av Gullballen-vinner Rodri (siden september) og at hans mest naturlige erstatter Mateo Kovacic har vært mye inn og ut av laget de siste ukene.
Men det er mer med Manchester City som ikke er helt som det har vært, ifølge Solbakken:
– De Bruyne, Gündogan kan komme tilbake på et godt nivå, men de kommer aldri tilbake på supernivået de var. Det er litt «legs are gone», litt det fysiske og litt med skader på de Bruyne. De nye spillerne – som Doku, Matheus Nunes, Savinho – har ikke vært helt klare ennå. Foden har vært ute, og de har hatt trøbbel bakover, ramser Norges landslagssjef opp.
Citys kamper fra november
Bournemouth (b) 1–2
Sporting (b) 1–4
Brighton (b) 1–2
Tottenham (h) 0–4
Feyenoord (h) 3–3
Liverpool (b) 0–2
Nottingham Forest (h) 3–0
Crystal Palace (b) 2-2
Juventus (b) 0–2
Manchester United (h) 1–2
Tross mangel på nøkkelspillere har heller ikke manager Pep Guardiola i særlig grad justert filosofikursen.
The Athletic skrev tidligere i desember hvordan lagets forsvarslinje år for år har krøpet nærmere og nærmere midtbanen .
Det betyr at de etterlater seg masse kontringsrom for motstanderne – eller bakrom å løpe i, som Manchester Uniteds Amad Diallo utnyttet i forrige kamp:
Sårbarheten speiler seg også i tallene: Bare West Ham og relativt romantiske Southampton (igjen) er Premier Leagues eneste to lag med flere sjanser imot på kontringer.
– De blir et lengre og bredere lag. Færre touch i motstanders 16-meter tilsier at laget er mer spredt når man kommer til sjanser. Ergo er de mye mer sårbare for kontringer, mener Pål André Helland.
– De spiller fortsatt den samme avanserte fotballen. De sverger til å dominere. De vil ikke ha noen «åpne» kamper, derfor kontrer de sjelden. For da kan de få kontring imot på kontringen, og det vil ikke Guardiola ha, sier Solbakken.
Han har også bitt seg merke i City-forsvarets offensive tilnærming og stusser litt på det:
– Hvis du kan peke på noe fotballfaglig litt rart: Når de ikke har særlig press på ballfører og motstander har kontroll, står backfireren fortsatt står veldig høyt. Det blir de straffet for. 3–3-målet til Feyenoord var surrealistisk. Da leder de 3–2 med fire minutter igjen, påpeker Solbakken.