Henny (25) er drittlei machogutter som vil ha Donald Trump

2 weeks ago 12


Kortversjonen

  • Henny Lie Skarpholt (25) er sjokkert over at rundt 47 prosent av norske unge menn ville stemt på Trump.
  • Hun kritiserer unge menn for å klage over tilværelsen i et velstående Norge.
  • Skarpholt mener likestillingskampen ikke er over i Norge, og at kvinner ofte blir usynlige i politikken.
  • Hun oppfordrer unge kvinner til å delta mer i likestillingsdebatten.

Hun sendte en e-post til VG her om dagen:

Hovedbudskap: Jeg heter Henny og er drittlei politiske macho-gutter som syter. De fortjener et spark i balla.

Men det som virkelig satte fyr på Skarpholt, var sist ukes meningsmåling fra Ipsos.

Den viste at 47 prosent av norske menn mellom 18 og 29 år, ville ha stemt på Trump i det amerikanske presidentvalget. Mens 35 prosent gikk for Kamala Harris.

 ANDRI TAMBUNAN / AFP / NTBUnge for Trump! Det var konsensus under valgarrangementet til Trump-tilhenger og kjent YouTuber Charlie Kirk i Reno, Nevada. Foto: ANDRI TAMBUNAN / AFP / NTB

Nærmere om Ipsos-målingen

  • På totalnivå er feilmarginen i Ipsos-målingen om nordmenns støtte til Trump vs Harris +/- 3 prosentpoeng. Når det gjelder andel av menn, 18-29 år er feilmarginen i underkant av +/- 10 poeng - ettersom det var 110 menn i den alderen i undersøkelsen.
  • – Dette er et mindre utvalg, noe som også betyr at feilmarginen er større. Vi kan med andre ord ikke utelukke at den reelle oppslutningen er så lav som 37 prosent, eller så høy som 57 prosent.
  • Men igjen er det betydelig mer sannsynlig at det faktisk er 47 prosent, mens det er forsvinnende lite sannsynlig at det reelle tallet er ett av ytterpunktene i konfidensintervallet vårt, skriver country manager Eirik Ekrann i Ipsos i en forklaring.

– Den målingen var ille nok. Men det verste var egentlig stillheten etterpå. Jeg har ikke sett noen unge menn som er tøffe nok til å gå ut og forsvare hvorfor de støtter Trump, sier Henny Lie Skarpholt til VG.

 Frank Ertesvåg / VGHJEMME IGJEN: Etter syv år utenlands er Henny Lie Skarpholt hjemme igjen i Oslo. Menn på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Frank Ertesvåg / VG

I stedet har hun sett plenty unge menn – som Henny mener syter og bærer seg for mye – om hvordan de har det i velstandslandet Norge.

– Jeg synes det er for mye selvmedlidenhet blant disse unge mannfolkene. Og jeg synes at holdningen deres blir unnskyldt hele tiden. Alle ungdomspartiene, bortsett fra Rød ungdom, har en mannlig leder. Og så påstår fortsatt guttene at saker som angår dem ikke blir satt nok på dagsorden. Det henger jo ikke på greip, sier Skarpholt til VG.

 Brian Snyder / Reuters / NTBPopulær blant norske unge, norske menn, er denne karen. I siste ukes Ipsos-måling var resultatet at 47 prosent av norske menn mellom 18 og 29 år, ville ha stemt på Trump i det amerikanske presidentvalget. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Les også: Oppsiktsvekkende Donald-fascinasjon

Hun advarer mot at unge kvinner blir usynlige i politikken og det offentlige ordskiftet.

– Husk at mens mange ungdomspartier kjemper om unge menns stemmer, så utgjør enslige, unge kvinner en voksende gruppe med egne utfordringer. Guttene har i for stor grad fått lov til å sette premisser for likestillingsdebatten, sier hun.

Henny kom tilbake til Norge for et par år siden, etter syv år med studier blant annet i Cambridge i England.

Syv år utenlands

  • Henny Lie Skarpholt (25).
  • Tok VGS på Atlantic College, UWC i Wales.
  • Studerte bachelor i internasjonal politikk på City University of London.
  • Studerte master i internasjonale relasjoner på King's College London, fakultet for krigsstudier.
  • Studerte master i polarstudier på Cambridge.

– Bidrar ikke du selv til en sånn kjønnspolarisering som du anklager gutta for?

– Dette har allerede blitt sterkt polarisert. Man kan se det ved at mange unge kvinner nesten ikke tør snakke om kvinnerettigheter. Eller utfordre guttene. Gjør du det så blir du lett et monster i den historien, svarer Henny Lie Skarpholt.

Les også: – Skolen treffer jentene bedre

Hun er opptatt av å få frem at hun ikke kontaktet VG for å fremme sitt eget kandidatur på Oslo Høyres stortingsliste.

(- En niendeplass er sjanseløs med sikte på stortingsplass!)

Men mer som en politisk plattform for å snakke.

– Skjerp dere!

Og for få frem at det ikke er slik at gutta taper fordi jentene vinner i en slags duell av en kjønnskamp.

– Veldig mange i generasjon Z sliter. Men det må ikke bli slik at unge menn får velte seg som ofre i et badekar av selvmedlidenhet. Mange av dem har holdninger som egentlig bryter med feminismen.

– Nær halvparten av unge, norske menn hadde stemt på Trump: En kandidat som ønsker å fjerne retten til abort.

– Og det er ingen reaksjoner. Nå må dere skjerpe dere, gutter, sier Henny høyt til VG inne på en ellers stille kafé på Grünerløkka i Oslo.

 Frank Ertesvåg / VGFEMINIST: - Kall meg gjerne blåstrømpe, sier Henny Lie Skarpholt. Foto: Frank Ertesvåg / VG

– Gutter har høyere selvmordsrate, -dropper oftere ut av skolen, -har mer spesialundervisning og dårligere karakterer. Er ikke det greit å få frem, da?

– Jo, absolutt. Og det er fint at folk belyser dette i samfunnsdebatten.
Men vi kan ikke få det til å virke som at guttene taper fordi jentene vinner.

– Det er jo fortsatt slik at selv om mange flere gutter dropper ut av skolen,
og flere kvinner tar høyere utdanning, så
tjener mennene likevel vesentlig bedre og får lederroller i næringslivet, minner Skarpholt om.

Ville ha stemt på Trump

Herman Tinius Lauenborg Winther (23) er leder i Foreningen for alle konservative studenter. Winther forteller til Aftenposten at da Donald Trump stilte til valg for første gang i 2016 orket han ikke å høre på ham.

I dag tenker han annerledes - og ville stemt på Trump dersom han kunne.

Winther forteller til VG at han ikke er så opptatt av Trump som person.

– Men det er en ideologisk konflikt i vestlige land som på den ene siden handler om det mange konservative vil kalle en «sunn fornuft»-politikk, og på den andre det man kan kalle en woke-idealisme som er opptatt av å bryte med tradisjonelle måter å se verden på.

– Jeg kjenner meg mer igjen i det pragmatiske «sunn fornuft»-perspektivet, sier Winther til VG.

– Henny Lie Skarpholt mener det er for mye selvmedlidenhet blant unge mannfolk, at mange menn har holdninger som bryter med feminismen, og at guttene påstår at saker som angår dem ikke blir satt nok på dagsorden. Hva tenker du om det?

Winther starter med å stille et motspørsmål:

– Hvilken vei har likestillingen gått siden 60-tallet? Har det blitt mer likestilling i samfunnet for kvinner eller mindre? Hvis man mener at kvinner har fått flere rettigheter, så stemmer ikke det overens med at guttene setter premissene for debatten, sier han.

 PRIVATHerman Tinius Lauenborg Winther (23) er leder i Foreningen for alle konservative studenter. Foto: PRIVAT

– Urettferdig

Winther mener Skarpholts uttalelse om at menn syter og bærer seg i velstandslandet Norge er «usaklig».

– Ja, vi har mye velstand i Norge. Men dersom det blir den eneste måten å markere hvor vi godt vi har det, så kan vi slutte å snakke om selvmordstatistikken og psykisk helse. Det er ikke bare materiell velstand som legger grunnlaget for å ha det bra, men følelsen av en mening med livet og en plass i verden.

– Og det er viktig i likestillingsdebatten nettopp fordi mange menn i dagens samfunn opplever at den maskuline og tradisjonelle mannlige rollen stadig blir nedvurdert og forminsket.

Winther mener at når en stor samfunnsgruppe uttrykker sin misnøye og mangler verktøyene til å gjøre noe med det, blir det feil å redusere det til å handle om selvmedlidenhet.

– Jeg synes det urettferdig å sette den unge generasjonen til veggs, for de har ikke vært med på å skape det samfunnet feminismen kritiserer, sier han.

Hva tenker du?Ville du stemt på Trump om du hadde stemmerett i USA?aDette er det dummeste spørsmålet jeg har fått i dag. Selvsagt ikke!bJa, selvsagt! Main stream media skjønner virkelig ingen ting.cTja, men om demokratene hadde hatt en bedre kandidat ville jeg definitivt ikke stemt Trump.

Nær 60 prosent av guttene som deltok i skolevalget svarte i en spørreundersøkelse at det er nok likestilling eller at likestillingen har gått for langt.

Til sammenligning svarte nær 74 prosent av jentene at likestillingen ikke er i mål.

 OLIVIER DOULIERY / AFP / NTB /Kaylee Greenlee Beal / Reuters / NTBFoto: OLIVIER DOULIERY / AFP / NTB /Kaylee Greenlee Beal / Reuters / NTB

Henny tilhører definitivt dem som mener at likestillingskampen ikke er over - i et av verdens mest likestilte land.

– Hva synes du om at så mange norske, unge menn foretrekker Trump foran Harris?

– Veldig trist. Jeg har vært bekymret for dette lenge. Jeg har prøvd å ta det opp med dem jeg omgås. Men blitt fortalt at, nei, du Henny, dette er en USA-ting. Norge er annerledes. Jeg er skremt av hvor raskt holdninger kan flytte seg fra USA og over hit, svarer 25-åringen.

Les også: Nå må vi snakke om unge gutter og voksne menn

– Du kaller deg feminist?

– Ja, men kall meg gjerne en blåstrømpe.

– Hva er det?

– Jeg tror på absolutt likestilling mellom kjønnene, og at kvinner fortjener de samme rettighetene som menn.

Ballespark

– Du skrev at gutta fortjener et spark i balla. Bruker du ikke da en Trump-aktig vulgarisering av språket?

– Det er absolutt vulgarisert. Men jeg tror Trump og hans tilhengere, også unge menn, har fått sette premissene for samfunnsdebatten med et slikt språk.

– Du møter dem med deres metode?

– Ja, rett og slett. Men målet mitt er å få flere unge damer til å delta i ordskiftet om likestilling - og få de norske gutta som støtter Trump til - å begrunne det. I et debattklima med høyde under taket.

Read Entire Article