Fransk valgdrama: – Kan bidra til at euroen svekker seg

4 months ago 42


Det franske valget kan påvirke kronekursen – men økonomer heller kaldt vann i blodet på de som drømmer om billigere europaferie med det første.

Foto: Yves Herman / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Når franskmennene har lagt første runde av presidentvalget bak seg, står ytre høyre-partiet Nasjonal samling igjen som den store vinneren.

E24 har spurt tre økonomer om hva slags utslag de tror valgdramaet i Frankrike kan få på kronekursen her hjemme.

Det store spørsmålet er om Nasjonal samling eller ytre-venstre alliansen NFP får flertall i landets nasjonalforsamling, to allianser som begge har åpnet for brudd med den økonomiske politikken i Frankrike.

Den neste og siste valgomgangen avholdes neste uke, og Nasjonal samlings frontfigur Marine Le Pen har fastslått at de nå håper på absolutt flertall.

Les på E24+

Rekordmange luksusboliger til salgs

– I utgangspunktet vil et rent politisk flertall på den ytre høyre-siden bidra til at euroen svekker seg. Årsaken til at euroen vil komme under press vil være usikkerhet knyttet til eurosamarbeidet, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.

I første valgrunde vant Nasjonal samling og deres allierte 33 prosent av stemmene, mens venstreside-alliansen stakk av med drøyt 28 prosent.

Nils Kristian Knudsen

Valutastrateg i Handelsbanken

– Svekket euro

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets viser til at både ytre høyre og ytre venstre har solid økning i offentlig pengebruk som valgløfter.

I tillegg går de inn for en reversering av president Emmanuel Macrons omstridte pensjonsreform, som presidenten mener vil gi mer bærekraftige statsfinanser.

– Dersom Nasjonal samling eller NFP får rent flertall i parlamentet, vil det derfor trolig føre til markedsuro, med en svekket euro, videre oppgang i franske og søreuropeiske statsrenter og et generelt fall i risikoappetitten i markedene, sier hun.

Også kronen vil da potensielt kunne styrke seg mot euroen, selv om det ikke er gitt, sier Haugland. Markedsuro virker typisk negativt på kronekursen.

– Om markedsaktørene går ut fra at Nasjonal samling eller NFPs valgløfter blir gjennomførte, uten inndekning på andre budsjettposter, vil de se at resultatet blir økt konfliktnivå innad i EU, og fornyet uro om eurosamarbeidets fremtid, sier sjeføkonomen.

Kjersti Haugland

Sjeføkonom i DNB Markets

Ser ikke for seg styrking i sommer

Nils Kristian Knudsen tror imidlertid at det beste for kronekursen vil være hvis ingen av partiene får flertall, og at det blir vanskeligere med større endringer i politikken.

– Vi ser likevel ikke for oss en markert styrking av kronekursen gjennom sommeren, sier valutastrategen.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen tror ikke det er håp for at det blir noen billigere ferie for nordmenn i Europa denne sommeren.

– Men vi får heller ta det som en positiv overraskelse hvis det skjer, sier han.

På sikt tror han likevel det kan komme en styrkelse, riktignok med visse forbehold.

– Det beste håpet for den norske kronen er strukturelle diskusjoner om hvordan det skal gå i Europa i årene som kommer. I Europa er det døende industrier og en aldrende befolkning.

– Jeg tror at kronen kan styrke seg 10 prosent mot euroen i året som kommer, hvis de strukturelle forholdene slår til, sier Andreassen.

Kan «temmes» av EU

Frankrikes statsgjeld på godt over 100 prosent av landets BNP, mens budsjettunderskuddet var på 5,5 prosent av BNP i fjor.

EU har lenge hatt strenge regler for hvor store underskudd medlemslandene kan ha og hvor stor gjelden kan være.

Medlemslandene kan blant annet ikke gå med større budsjettunderskudd enn 3 prosent. Likevel har mange land oversteget reglene i møte med blant annet pandemi og energikrise.

Nylig har EU-landene vektlagt behovet for å stramme inn igjen.

Haugland tror markedsreaksjonene vil være så sterke at en eventuell flertallsregjering vil bli «temmet» av EU.

– Ikke ulikt det vi så i tilfellet med Truss-regjeringen i Storbritannia, slik at politikken modereres for å unngå full konfrontasjon med EUs budsjettregler. Jo raskere en slikt signal om moderasjon kommer, jo mer kortvarig kan perioden med markedsuro bli, sier hun.

Børsoppgang

Etter at resultatene av første valgrunde ble kjent, var det oppgang i det franske aksjemarkedet.

Jane Foley, som er sjefstrateg i Rabobank, knytter oppturen til venstresidepartienes beslutning om å trekke noen av kandidatene for å unngå stemmespredning.

– Dette burde begrense muligheten til en ytre høyre-seier. I dag gir det noe lettelse, sier hun til Bloomberg.

Read Entire Article