Byen ligger nord i den enorme Darfur-regionen, som siden april 2023 har vært herjet av krig mellom den sudanske hæren og den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF).
El-Fasher, som har 1,8 millioner innbyggere, er den eneste byen i den store, vestlige Darfur-regionen som militsgruppen RSF ikke kontrollerer.
Ifølge Leger uten grenser er situasjonen i byen nå svært alvorlig:
Kamphandlingene har økt i styrke, og flere sykehus er blitt tvunget til å stenge ned etter å ha blitt bombet eller stormet av væpnede soldater. Mange har flyktet til leiren Zamzam i utkanten av byen.
– Vi gjør vårt beste for å hjelpe, men situasjonen i El-Fasher er kaotisk. Hele byen er utrygg, og kommunikasjonen er ofte nede, sier Michel-Olivier Lacharité i Leger uten grenser.
I en resolusjon som ble vedtatt torsdag kveld, krever FNs sikkerhetsråd en umiddelbar stans i kamphandlingene i området. De krever også en tilbaketrekning av alle stridende som truer sikkerheten til sivile i El-Fasher.
FNs sikkerhetsråd skriver at de er svært bekymret over det de omtaler som troverdige meldinger om etnisk motivert vold i byen.
– Et angrep på byen vil være katastrofalt for de 1,5 millioner menneskene som søker tilflukt der. Denne brutale og urettferdige konflikten må ta en slutt, sier Storbritannias FN-ambassadør Barbara Woodward.
14 av 15 land i sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen torsdag kveld, mens Russland avsto fra å stemme, skriver nyhetsbyrået AP.
Advarer om sultkatastrofe
Situasjonen i Sudan er katastrofal for millioner av sivile.
FN og nødhjelpsgrupper anslår at 756.000 mennesker i Sudan kan bli utsatt for katastrofal matmangel, og sulte i hjel.
Mer enn halve befolkningen – 25,6 millioner mennesker – står overfor kritisk matmangel.
– Denne resolusjonen kunne ikke kommet på et mer prekært tidspunkt. Menneskene i El-Fasher er fanget. De er omringet av tungt bevæpnede RSF-soldater, sier USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield og legger til:
– Mat, vann, medisiner og andre essensielle ting er i ferd med å ta slutt. Hungersnøden er på vei, og trusselen om en storstilt massakre er stor.
Bakgrunn: Derfor er det krig
Bakgrunnen for katastrofen er kampene mellom Sudans regjeringsstyrker SAF og militsgruppen RSF.
Volden har spredt seg til hele landet og blant annet ført til at en væpnet konflikt mellom etniske grupper i Darfur i vest har blusset opp, skriver NTB.
I 2019 samarbeidet de to partene i et kupp mot diktator Omar al-Bashir etter folkelige protester, noe som ga håp om demokratisering i landet.
- Men i 2021 tok SAF-generalen Abdel Fattah al-Burhan makten selv i et nytt kupp.
- I april i fjor gikk styrkene til RSF-leder Mohamed Hamdan Dagalo til angrep etter uenighet om hvordan de to armene skulle forenes.
Siden da kan så mye som 150.000 ha blitt drept som en følge av krigen, ifølge tall lagt frem i det amerikanske senatet.
Les også: Syv kjappe fakta om Sudan
– Fullstendig uholdbar
Kampene har tiltatt kraftig i El-Fasher i vår, og den siste måneden er minst 192 mennesker drept og over 1200 såret, ifølge Leger Uten Grenser.
– Det er bra at Sikkerhetsrådet har denne krigen på sin agenda og krever umiddelbar stans i kamphandlingene i og omkring El-Fasher. Økt humanitær tilgang er livsviktig for millioner, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp) i en uttalelse sendt til NTB.
Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har innledet etterforskning av mulige krigsforbrytelser i området. Det gjelder påstander om etnisk rensing, seksuell vold og en rekke angrep mot sykehus i El-Fasher.
– Situasjonen i Sudan er fullstendig uholdbar, sier Tvinnereim.
– Dette er verdens største humanitære krise. Selv om TV-kameraene ikke slipper inn, så er rapportene fra FN og humanitære organisasjoner tydelige: Det begås fryktelige overgrep mot sivile, og mange tusen er drept. Særlig i Darfur er de menneskelige lidelsene enorme, legger statsråden til.