Fritidsboliger i Norge er mer attraktive på grunn av den svake kronen, ifølge eksperter.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Den norske fjellheimen er fortsatt en populært destinasjon for utlendinger som ønsker seg hytte.
I første halvår ble 4,6 prosent av solgte fritidsboliger i Norge omsatt til utenlandske kjøpere. I samme periode i 2023 var andelen 3,6 prosent. Det viser ferske tall fra Prognosesenteret.
– Det norske hyttemarkedet har lenge vært et trygt sted å investere på lang sikt. Med en svak krone akkurat nå, blir det mer attraktivt, sier Carl Christian Mathiesen, senioranalytiker i Prognosesenteret.
Han legger til at fjellhytter og hytter rundt alpinanlegg er fortsatt mest interessant for utenlandske kjøpere.
Les på E24+
Slik kan du gjøre hyttekupp nå
– Klar økning blant svensker
Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, forklarer at hyttemarkedet henter seg inn etter fallet i fjor.
I første halvår ble det solgt 2600 fritidsboliger i Norge. Det er en økning på 8,7 prosent fra samme periode i 2023, viser fritidsboligstatistikk fra Eiendom Norge.
– Antall svensker som kjøper boliger i Norge har steget sammenlignet med tidligere år. Det kan vi se fra statistikken, men for andre nasjonaliteter blir det upresist å trekke klare konklusjoner, sier Lauridsen.
Det er vanskelig å si noe sikkert om kjøpere fra andre land fordi det er så få av dem, sier han.
Lauridsen mener geografisk beliggenhet er viktig for utlendinger, og påvirker valget om kjøp eller leie av fritidsbolig.
– Svenskene har vane for å kjøpe hyttene, antageligvis fordi det er nærmere, mens danskene leier.
Les også
Hyttemarkedet: – Lite sannsynlig vi skal tilbake til de ville tilstandene under pandemien
Strømmer til fjellhyttene
Prognosesenterets analyser for første halvår viser klare mønstre for hvor utlendinger foretrekker å kjøpe fritidsbolig.
– Interessen for fjellhyttene er omtrent dobbelt så stor, sammenlignet med de ved kysten, sier Mathiesen.
Blant fjellhyttene er alpinbygda Trysil den mest populære. Her er det flest utenlandske kjøpere, og omtrent en av fire hytter blir kjøpt av utlendinger. Andre populære hytteområder er Hemsedal, Geilo og Hafjell.
Sesongvariasjoner gjør at de utenlandske kjøperne er flest i starten av halvåret, forklarer analytikeren.
– Tidlig på året er interessen for fjellhytter større, noe som fører til flere utenlandske kjøpere på denne tiden. Mot sommeren øker salget av sjøhytter, men utenlandske kjøpere er ikke like interessert i hytter ved kysten, sier han.
Trenden vil fortsette
Tone Cecilie Krange, segmentsjef for hytter og fritidsboliger i DNB, mener at de neste årene vil være preget av økte utenlandske investeringer i det norske fritidsboligmarkedet.
– Når valget står mellom Norge og andre land med lignende værforhold, ser vi at Norge foretrekkes. Det er på grunn av den lange kystlinjen, snødekte fjell og svak norsk krone. Det vil fortsette i årene som kommer, sier Krange.
Det er spesielt danskene og kjøpere fra eurosonen som får stor valutarabatt. Hvis de hadde valgt et annet land, måtte de trolig ha brukt mye mer penger på kjøp av fritidsbolig, forklarer hun.
Selv om andelen av utenlandske kjøpere øker, mener Krange at det er lite sannsynlig at de påvirker prisene i stor grad foreløpig.
– Utlendinger kjøper mest fritidsboliger som omsettes for tre til fem millioner kroner. Det påvirker ikke prisene, men det drar opp omsetningsvolumet. Og det er selvsagt godt for selgerne som får solgt fritidsboligene sine, sier segmentsjefen for hytter.
– Vi har også sett utenlandske kjøpere i høyere pris sjikt, men det utgjør ikke veldig stort volum.
Ifølge statistikken til DNB Eiendom har gjennomsnittsprisene på tinglyste fjellhytter falt 1,0 prosent i første halvår, mens prisen på det som omtales som alpinhytteralpinhytterHyttene som ligger i områder høyt oppe på fjellet. har økt med 1,4 prosent. Krange mener tallene viser en flat utvikling selv med økt tilfang fra utenlandske kjøpere.