Norge får støtte fra Tyskland, mens storpolitiske aktører er mot forbudet mot innleid arbeidskraft i Norge.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Norge får støtte fra Tyskland i saken om innleid arbeidskraft.
- EØS-aktører mener forbudet strider mot EØS-avtalen.
- Fellesforbundet vil vurdere EØS-medlemskapet hvis staten taper.
- Efta-domstolens rådgivning blir nøkkelen til løsning i Oslo tingrett – som også blir avgjørende for flere andre rettsprosesser mot innleieforbudet.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Staten står for tiden midt oppi flere rettsprosesser mot bemanningsbransjen. Grunnen er et regelverk som ble innført i april i fjor.
Regjeringen strammet inn reglene for innleid arbeidskraft. Det innebar blant annet et forbud mot innleie til bygningsarbeid i Oslo, Viken og Vestfold.
Onsdag forrige uke var det en muntlig høring i domstolen som tar seg av saker som har med EØS-avtalen å gjøre, Efta-domstolen i Luxembourg. Den kom etter de skriftlige innspillene til domstolen.
– En svært viktig sak
Domstolen skal i praksis avgjøre om de norske reglene strider med EØS-avtalen eller ikke.
Taper Norge denne saken, har Fellesforbundet – det største forbundet i den mektige organisasjonen LO – vedtatt å jobbe for «en alternativ handelsavtale og annen tilknytning til EØS»
– Vårt landsmøtevedtak er soleklart på at vi mener at innleierestriksjonene er godt innenfor det nasjonale handlingsrommet i EØS-avtalen, sier Fellesforbundets nestleder Kine Asper Vistnes til E24.
– Innleieforbudet, som gjelder i byggebransjen i Oslofjordområdet, er en svært viktig sak for Fellesforbundet.
– Vil dere jobbe for å melde Norge ut av EØS dersom staten taper?
– Det er en pågående rettssprosses. Det er det vi forholder oss til nå. Og så vil jeg ikke forskuttere hvordan vi vil håndtere det. Vi har det vedtaket vi har, og det gjenspeiler veldig tydelig hvor viktig disse innleiereglene er. Så får vi ta det i neste runde om vi kommer så langt, sier hun.
Fornøyd
Den norske bemanningsbransjen, representert av advokatene Nicolay Skarning og Jan Magne Langseth får støtte av Eftas overvåkningsorgan, Esa og EU-kommisjonen. De mener det norske innleieforbudet strider mot EØS-avtalen.
– Vi fikk full støtte fra ESA, og EU-kommisjonen var også helt klart svært skeptisk til det norske innleieforbudet, og det kom god støtte også derfra, skriver Langseth til E24 og legger til at de er «godt fornøyde» med høringen.
De argumenterer for at innleiereglene bryter EØS-avtalen fordi de utgjør for store inngrep i tjenestefriheten.
ESA mente i sitt innlegg at reglene hverken er «egnet, konsekvent og/eller nødvendig» for å nå målene om flere faste ansettelser.
Får tysk støtte
Advokat Ida Thue hos Regjeringsadvokaten representerer den norske staten i saken. På deres side er også Tyskland. Tyskland har hatt noen lignende regler i byggebransjen og kjøttindustrien i flere år.
Thue hos Regjeringsadvokaten mener også høringen gikk bra og er positiv til at Tyskland er på den norske statens side i denne saken.
– Det viser at også andre EØS-stater mener at de kan ha forbud mot innleie innenfor visse sektorer av arbeidslivet, sier hun til E24.
I sine innlegg argumenterer Thue for at restriksjonene ikke utgjør en ulovlig begrensning på tjenestefriheten etter EØS-avtalen, og at de er nødvendige for å nå målet om flere faste ansettelser. Det samme mener representanten for den tyske regjeringen. Representanten var ikke til stede under den muntlige høringen.
Advokat Langseth som representerer bemanningsbransjen sier det er vanlig at medlemsstater intervenerer i slike saker. Han sier også det taler deres sak at kun Tyskland benyttet sin rett til å komme med en skriftlig kommentar.
– I mer kontroversielle saker opptrer det normalt en rekke medlemsstater. Det skjedde ikke nå. Tyskland deltok ikke engang på den muntlige høringen, noe som vel sier sitt om prioriteringen av denne saken, skriver han.
– Forutsigbarheten blir borte
Det neste steget i prosessen er at Efta-domstolen skal komme med en rådgivende uttalelse. Denne uttalelsen skal videre brukes av Oslo-Tingrett for å avgjøre søksmålet.
Fellesforbundet mener den rådgivende uttalelsen til Efta-domstolen ikke er rettslig bindende.
– Det er vår oppfatning at dette er en rådgivende uttalelse, og så må Oslo tingrett ta en runde til og se hvordan de vil forholde seg til det, sier Asper Vistnes.
Advokat Langseth sier tingretten skal vurdere «rådende de får», men at disse i praksis er bindende for tolkningen av EØS-avtalen. Vurderingen av fakta er opp til de norske domstolene, som skal anvende EFTA-domstolens tolkninger konkret i erstatningssaken.
– I praksis vil det likevel være slik at innleieforbudets fremtid nå vil avgjøres av EFTA-domstolen. Det er jeg helt sikker på, skriver han.
Nylig ga høyesterett et selskap medhold i en helt annen sak. Efta-domstolen hadde gitt selskapet medhold, imens staten mente Efta-domstolen hadde misforstått regelverket.
Nicolay Skarning, som representerer bemanningsforetakene sammen med advokat Langseth, sier han er bekymret for at staten ikke vil føye seg etter Efta-domstolen dersom de får medhold i erstatningssøksmålet deres.
– Dersom staten stadig skal utfordre EØS-avtalen og Efta-domstolens dommer, og unndra seg forpliktelsene i avtalen, blir det krevende å drive næringsvirksomhet i Norge. Forutsigbarheten blir borte, mener han.