EU-valget: Slik påvirkes Norge

5 months ago 66


Kortversjonen

  • EU-valget viser sterk fremvekst av ytre høyre.
  • Politikken i EU-parlamentet påvirker Norge gjennom EØS og over 100 tilleggsavtaler.
  • Mindre ambisiøs klimapolitikk og strengere migrasjonspolitikk, er mulige konsekvenser av ytre høyres økende innflytelse.
  • Det er også knyttet spenning rundt nye mulige koalisjoner i EU-parlamentet.

– Jeg vil si at dette valget betyr like mye for oss som for dem som har stemmerett, sier Maria Varteressian (Ap) til VG.

Hun forklarer at Norge er tett tilkoblet EU gjennom blant annet EØS-avtalen. Derav blir mesteparten av det som vedtas i EU-parlamentet også gjeldende for Norge.

– Det kan være alt fra retningslinjer for hva som er tillatt i plastproduksjon og hva slags mobilladere vil skal bruke, til store spørsmål som forsvarsindustrielt samarbeid, forklarer Varteressian.

Maria Varteressian <-Maria Varteressian

Statssekretær i utenriksdepartementet

Klimaskifte?

– Kommisjonen har den siste perioden hatt fokus på grønn omstilling, og mye av den politikken er vedtatt. Nå ser vi sannsynligvis på et mindre ambisiøst EU-parlament når det gjelder utvikling av klima- og miljøpolitikk, mener Varteressian.

I 2023 bestemte EU-parlamentet at salg av nye fossilbiler skal forbys fra 2035, noe «ytre høyre» i de fleste land er sterkt imot.

– Om ytre høyre blir såpass innflytelsesrike at de setter brems på den klimapolitikken som angår Norge, vil det merkes, sier Kjerstin Aukrust til VG.

Kjerstin Aukrust<-Kjerstin Aukrust

EU-ekspert og førsteamanuensis ved UiO

EU-parlamentet er delt inn i parlamentsgrupper, med tilhørende politiske partier.

Ytre høyre-grupperingene, med ECR og ID, i spissen, har gjort et kjempevalg.

Imidlertid ser det ut til at EPP med EU-president Ursula von der Leyen forblir den største grupperingen.

Marine Le Pens franske Nasjonal Samling, tilhørende ID-grupperingen, gjorde også et brakvalg.

– Le Pen og andre i Frankrike mener at man har en klimapolitikk som går utover dem som har minst, og at miljøpolitikken blir presset på ovenfra, sier Aukrust.

Marine Le Pen<-Marine Le Pen

Leder for franske Nasjonal Samling, tilhørende ID-grupperingen i EU-parlamentet

Statssekretær Varteressian poengterer imidlertid at de tre gruppene i sentrum forblir størst, men at den store endringen ligger i at de liberale og grønne har mistet oppslutning markant.

Forvirret? Les saken Dette må du vite om EU-valget.

Til sengs med fienden?

Varteressian reiser også spørsmål om hvordan migrasjons-politikken blir i det nye parlamentet:

– Det er allerede vedtatt en del politikk som strammer inn på dette. Det som blir avgjørende for hvordan migrasjonspolitikken til EU utvikles, er hvor den største blokken – EPP – henter støtte. Dét kan være med på å avgjøre hvilken retning politikken tar.

– Det andre store spørsmålet gjelder ytre høyre. Kommer til å klare å organisere seg som en samlet blokk, og i så fall hvordan?

Ursula von der Leyen<-Ursula von der Leyen

EU-president, tilhørende EPP-grupperingen i EU-parlamentet

Førsteamanuensis Aukrust beskriver det som langt fra usannsynlig at EPP forsøker å finne sammen med ytterliggående ECR. Til og med kanskje mer sannsynlig enn at ECR går sammen med ID.

– Det er et spenningsmoment om EPP vil forsøke å danne en koalisjon med ECR, som er den antatt mest moderate ytre høyre-grupperingen, forklarer Aukrust.

Imidlertid drømmes det fortsatt om en stor samling av ytre høyre-partier i EU-parlamentet.

– Det er en del folkevalgte fra ytre høyre, deriblant AFD, som ikke er del av en gruppe lenger – så det er en del usikkerhetsmomenter, sier Aukrust.

– Spiller poker

Le Pens Nasjonal Samling knuste Emmanuel Macrons parti Renaissance i valget, noe som fikk presidenten til å oppløse nasjonalforsamlingen.

– Det er et skikkelig jordskjelv i Frankrike, sier Aukrust.

Som følge av Macrons beslutning, blir det nytt parlamentsvalg.

Macron sitter trygt som president, men blir nødt til å velge en ny statsminister – det blir nødvendigvis ikke én av hans egne.

Emmanuel Macron<-Emmanuel Macron

Frankrikes president

– Det har skjedd før at det ikke er presidentens parti som får flest stemmer, og da må statsministeren velges fra et annet parti. Han spiller poker nå, Macron, forklarer Aukrust.

– Jeg opplever at han håper dette skal være en vekker, og at det er en beskjed til befolkningen: «Dere har signalisert at dere er misfornøyde, men tenk dere om. Hva vil dere for landet vårt?»

Read Entire Article