EU-forskere slår alarm etter varme-rekord: – Sjokkerende

5 months ago 37


Leder for EUs klimaovervåkningstjeneste sier det er sjokkerende. Han er imidlertid ikke overrasket. Foto: R.SATISH BABU / AFP / NTB

FN-sjefen mener vi spiller russisk rulett med planeten vår.

  • Bilde av NTB
onsdag 5. juni kl. 17:04

Mai var den varmeste maimåneden som noen gang er registrert globalt. Det er tolvte måned på rad at en slik rekord blir satt, ifølge EU-forskere.

– Det er sjokkerende, men ikke overraskende, at vi har nådd denne tolvmånedersrekken. Selv om rekken til slutt vil bli brutt, kommer klimaendringene til å vedvare, og det er ingen tegn på at trenden vil snu, sier Carlo Buontempo, som leder EUs klimaovervåkingstjeneste C3S.

Gjennomsnittstemperaturene på jorden i mai var 0,65 grader høyere enn gjennomsnittstemperaturen for mai måned i årene 1991–2020, ifølge forskernes beregninger.

KLAR TALE: FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / NTB

– Vi spiller russisk rulett med planeten vår. Vi trenger en avkjøring fra motorveien til klimahelvete, sier FNs generalsekretær António Guterres.

Han sammenligner menneskeheten med asteroiden som traff jorda og utryddet dinosaurene for 66 millioner år siden.

– Når det gjelder klimaet, så er ikke vi dinosaurene. Vi er meteoren. Vi er ikke bare i fare. Vi er faren, sier Guterres.

I India sliter både mennesker og dyr i hetebølgen – se video:

– Enestående

De tolv månedene med rekordhøye globale temperaturer bekreftes samtidig som Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) og Storbritannias meteorologiske institutt publiserer sine prognoser for årene som kommer.

I WMO-rapporten, som omhandler årene 2024-2028, kommer det fram at det er sannsynlig at minst ett av de neste fem årene vil være det varmeste noensinne registrert – og slå 2023.

– Vi lever i en enestående tid, men vi har også en enestående mulighet til å overvåke klimaet, og dette kan bidra til å legge et informasjonsgrunnlag for handlingene våre, sier Buontempo.

I tillegg til den gradvise globale oppvarmingen har trolig værfenomenet El Niño bidratt til å løfte temperaturene det siste året. El Niño var imidlertid over i april, ifølge australske eksperter.

En del forskere tror kutt i avkjølende skipsforurensning har gitt temperaturene et ekstra løft ved å «avdekke» underliggende oppvarming. Men det er uklart hvor sterk denne effekten er.

Tangerte norgesrekord

På verdensbasis var snittemperaturen i mai den høyeste som noen gang er registrert for denne måneden, ifølge C3S. EU-forskerne skal presentere mer detaljerte funn torsdag.

I elleve måneder på rad har den globale temperaturen ligget minst 1,5 grader høyere enn i førindustriell tid. Skulle denne situasjonen vedvare over flere år, vil det såkalte 1,5-gradersmålet være slått.

I Norge ble mai-varmerekorden fra 2018 tangert forrige måned.

– Mai i 2018 satte ekstreme rekorder. Bare seks år etter ser vi lignende temperaturer, sa klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt i helgen.

– Det blir varmere i verden, og Norge er ikke et unntak. Med varmen kommer også styrtregnet, og det kommer vi til å få mer av i fremtiden.

Blant de norske værstasjonene som satte ny mai-rekord, var det flere som har målt temperaturer i over hundre år.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article