Hvordan er det mulig?
Hvordan kan vår største fotballstjerne ha levd minst 26 år før han i det hele tatt får oppleve et landslag i EM eller VM?
Haaland er født én måned etter at Norge røk ut av EM i Spania i 2000. Siden har tolv kvalifiseringer vært mislykket. Meningene om hvorfor er like mange.
Vi spoler 21 år tilbake ...
2003
Erling Braut Håland – med å i etternavnet den gang – har opplevd tre bursdagsfeiringer og bor sammen med familien i England, hvor pappa Alf-Inge er fotballproff i Manchester City.
På Ullevaal stadion taper Norge 0–3 imot Spania.
Espen Johnsens keepertabber blir symbolet på en mislykket EM-kvalik, og de norske spillerne må se Portugal-EM i 2004 fra sofaen.
– Jeg tror den aller største feilen norsk fotball gjorde for 25 år siden, og som vi har gjentatt i lang tid etterpå, er at det ikke ble nok å vinne. Vi ble kresne, jålete og bortskjemte, sier Lars Tjærnås.
Som kommentator var han der da Flo og Rekdal scoret mot og slo Brasil i Marseille under VM-sluttspillet i 1998. Han har fulgt landslaget tett gjennom årene med nedturer.
– Hadde vi vært Brasil, ville jeg forstått det. Vi var Norge – nasjonen som før 90-tallet stort sett hadde et hederlig nederlag hvert år mot en stor nasjon. Så kom Drillo og endret alt, fortsetter Tjærnås.
– Det er ikke til å forstå at vi etter Drillo higet mer etter noe annet. Den korte versjonen er at vi gikk fra å dyrke egenart og vår spisskompetanse til å bli en form for hybrid. En dårligere utgave av mange andre.
2007
På Bryne begynner en syv år gammel lyslugg å gjøre seg bemerket.
I avgjørende EM-kvalik borte mot Tyrkia mister Norge ledelsen etter to store keepertabber av Thomas Myhre – og håpet svinner om EM-sluttspill neste sommer i Sveits og Østerrike.
Selv om Myhre alene langt i fra var grunnen til at Norge ikke lyktes, var han utrøstelig etterpå.
– Rett og slett for jævlig, sier Myhre da han etter kampen må stå skolerett for norsk presse.
– Vi hadde en keeper uten armer, sier Åge Hareide noen år senere som dansk landslagssjef.
På samme tid er Erling Braut Håland en blid og aktiv gutt som driver med mange idretter, men som har et ekstra talent på fotballbanen.
– Det var veldig mange ivrige og som var glad i å spille mye fotball. Vi var ofte samlet og holdt på i timevis i hallen. Det ble arenaen for oss i oppveksten. Også for dem som ikke syntes fotball var så kjekt, ble det plassen å være. Det ble en veldig sosial gjeng. Så ble vi ganske gode som lag, minnes Tord Johnsen Salte.
Han har kjent Haaland siden barnsben og spiller i dag for Egersund. Tidligere har han blant annet vært i Viking, Bryne og Sandnes Ulf.
– Vi hadde flinke trenere rundt oss med masse erfaring. Det opplegget vi hadde i barnefotballen, var tilnærmet så optimalt som du kan få det, mener Salte om forholdene i Bryne for 17 år siden.
Mens ungguttene herjer videre i hallen på Bryne, fortsetter Norges nedturer ute i Europa.
Ikke engang returen til Egil «Drillo» Olsen som landslagstrener i 2009 kunne sikre et nytt mesterskapseventyr for Norge.
– Vi har flere ganger vært i posisjon for å kvalifisere oss. Det er ikke sånn at vi er blitt sist i gruppen eller havnet langt etter, sier Drillos trener-arvtager Nils Johan Semb.
– Jeg så en statistikk fra UEFA for en stund tilbake som sa at Norge er det laget som har gjort det best uten å komme til mesterskap.
Knestående i Arnhem i 2000 er Semb det siste vi har sett av et norsk herrelandslag i mesterskap, da Norge ble slått ut av EM-gruppespillet til fordel for Spania.
Den samme sommeren ble Erling Braut Haaland født.
Siden har Semb vært toppfotballsjef i Norges Fotballforbund (NFF) og ekspertkommentator på TV.
– Er det blitt gjort noe på systemnivå for å finne ut hvorfor vi aldri kvalifiserer oss til mesterskap?
– Vi diskuterte jo hvordan vi skal gjøre kvaliteten bedre i den hjemlige ligaen og vi har hatt ekstrem fokus på spillerutvikling fra 2008–2009. Det har jo gitt resultater, svarer Semb.
Omtrent samtidig med at Erling Braut Haaland ble aktuell for sone- og kretslag, innførte NFF Landslagsskolen . Antagelig den største endringen i norsk talentutvikling fra forbundets side noen gang.
Målet var å plukke opp de aller største talentene.
Så er spørsmålet: Ville Haaland blitt god uansett?
– Jeg håper jo at Bryne har vært viktig for Erling, svarer Alf Ingve Berntsen, mangeårig barnetrener i Bryne.
Berntsen er en mye intervjuet mann etter Manchester City-spissens oppturer de siste to sesongene.
– For ham var den gjengen på 40 stykker et godt og riktig miljø å være igjennom de formgivende årene. Men Erling har gjort jobben. Gode spillere har en tendens til å dukke opp hvor som helst, sier Berntsen.
Hans opplevelse var at endringer i tankesett rundt trening og uttak spredte seg nedover i systemet i NFF – og til Bryne. På det som nå heter Equinor talentleir fikk ungguttene referanser til hva som krevdes.
– Det er alltid spillerne og de miljøene de tilhører, som er greia. Men så ble det lagt til rette for at de som har talent og som vil bli gode, kan bli gode. Ikke minst har det vært en rivende utvikling i å gjøre barne- og ungdomstrenerne bedre, påpeker Nils Johan Semb.
– Men ser vi på historien til Erling og Martin Ødegaard, skyldes den først og fremst dem selv.
2015
I løpet av sesongen får 15 år gamle Erling Braut Haaland tre kamper for Bryne 2.
Norge har fått en «drømmetrekning» i playoffkampen til EM i Frankrike. Men joggebukse-keeper Gabor Kiraly står i veien for alt som Mohamed Elyounoussi, Marcus Pedersen og de andre norske spillerne prøver på.
3–1 sammenlagt til Ungarn – og nok en gang går et mesterskap uten Norge.
Martin Ødegaard starter hjemmekampen mot Ungarn på Ullevaal stadion. Året før hadde Erling Braut Haaland og de andre 14-åringene fra Bryne tatt toget inn til Viking stadion for å se Ødegaard debutere for det norske A-landslaget.
– Da hadde vi ikke tenkt at det skulle bli de to som ble nøkkelspillerne på landslaget om noen år, sier Alf Ingve Berntsen.
Samme år er Haaland med på det tapende laget i finalen i Sør Cup i Kristiansand.
– Det er alltid kjedelig å tape, i alle fall på denne måten, men jeg er fornøyd med sølv. Så var det gildt å score og bli banens beste, sa 14-åringen til Jærbladet den gang.
7. august 2015 skulle spissen score sitt første av mange, mange mål på seniornivå.
Spillerutviklingen i norsk fotball tar steg gjennom disse årene. Men Ståle Solbakken, dagens landslagssjef, mener at noe blir glemt på veien.
– Vi har sovet litt i timen med det som skjer bakover på banen. Det ble et ekstremt fokus på det Pep Guardiola fant opp. Vi har produsert ekstremt mange midtbanespillere – men litt færre av de fysisk sterke spillerne som kunne gjort enda bedre i bredden, sier Solbakken.
Lars Tjærnås er enig.
– Det var ikke «fint nok» å utvikle den sterke midtstopperen som hindret scoringer. Det var i alle fall ikke fint nok å dyrke frem en ny Øyvind Leonhardsen, en som løp uten ball i beina. Det var heller ikke fint nok med backer og defensive midtbanespillere med fremste egenskap å forsvare seg godt, sier Tjærnås.
Den tidligere Drillo-assistenten mener likevel det går et klart skille fra 2015: Systematikken og kompetansen på spillerutvikling er blitt mye bedre.
– Selv om vi fortsatt i for stor grad har neglisjert forsvarsspill og forsvarsspillere på veien.
For det har kommet opp en rekke spillere de siste årene. Haaland, Martin Ødegaard, Antonio Nusa og Oscar Bobb er spillere som gir troen på at mesterskapstørken snart er over.
2024
Han er toppscorer i Premier League – og regnes som verdens beste spiss.
Erling Braut Haaland er blitt nøkkelspiller på landslaget.
Men ikke engang det er nok til å ta Norge til et mesterskap.
– Det norske landslaget har vært i en merkelig situasjon nå hvor de beste har vært de yngste. Enda er snittalderen litt lav i forhold til dem som gjør det veldig bra, sier Alf Ingve Berntsen – som en forklaring på hvorfor bedre tider kan være i vente.
– Vi kommer til å bryte den barrieren. Det er jeg ganske sikker på, sier Nils Johan Semb.
– Jeg tror, selv om det er VM og litt færre plasser i sluttspillet, at hvis vi får en fin trekning i kvaliken, har jeg veldig troen på dette mannskapet,
VM 2026 er altså neste mulighet. Sommeren Erling Braut Haaland fyller 26 år.
Tips meg
Steffen Stenersen
Journalist