– Dette handler jo om å nå barna

5 months ago 28


Mellom sveitiske fjell er Jonas Gahr Støre med på en innsats for å få bortførte ukrainere hjem. Foto: VG

Støre avslører mer om Norges innsats for å bringe deporterte barn tilbake til hjemlandet Ukraina.

  • Bilde av Nora Thorp Bjørnstad
Burgenstock, Sveits søndag 16. juni kl. 12:32

Kortversjonen

  • Statsminister Støre jobber i en internasjonal arbeidsgruppe for å få bortførte ukrainske barn og krigsfanger hjem.
  • Støre ga detaljer om arbeidet under et møte i Sveits, der 92 stater deltok.
  • Norge støtter FN, Røde Kors og ICMP i arbeidet.
  • Ukrainas myndigheter anslår at minst 19,000 barn er bortført.

Søndag formiddag er statsminister Støre i møte med blant andre Canadas statsminister Trudeau i Sveits. Regjeringssjefenes mål er å få bortførte ukrainske barn, ukrainske krigsfanger og sivile som er tatt til fange, tilbake til hjemlandet.

Det nøyaktige tallet på bortførte ukrainske barn er ikke kjent, men Støre og de andre i arbeidsgruppen jobber ut fra internasjonale estimater på det kan være snakk om titusenvis av barn.

Noen er blitt bortadoptert til Russland, og andre er i russiske leirer.

Lørdag fortalte Støre til VG at arbeidet er krevende fordi Norges og de fleste andre vestlige lands kontakt inn mot Russland nå, er så begrenset, men mest av alt fordi Russland ikke vil tilbakeføre barn og sivile.

Nå gir han mer detaljer om jobben Norge gjør.

Mulighetsrommet ligger nettopp i helgens møte i den sveitsiske fjellheimen, hvor hele 92 stater fra hele verden er samlet.

– Dette handler jo om å nå barna, og da vil vi her nå særlig snakke med de landene som har kontakter, de som har ideer om hvordan vi kan nå frem til russiske myndighetspersoner sentralt, også i nærheten av Ukraina, slik at vi får navn på barna og får koblet opp. Slik at barn og sivile som er tatt inn i Russland, kan komme tilbake til sine familier, forteller Støre til VG.

Jonas Gahr Støre sammen med Canadas statsminister Justin Trudeau og Zelenskyjs rådgiver og stabssjef Andriy Yermak. Foto: Foto: Regjeringen

Landene det er snakk om at kan hjelpe, er blant andre Qatar, Gulf-landene og enkelte land i Latin-Amerika, forteller han.

– Vi bruker jo alle muligheter vi har der vi måtte ha det, men de er jo blitt færre i løpet av denne tiden krigen har vart, erkjenner han.

Den andre biten av jobben Norge gjør, handler om å støtte opp organisasjonene som har ekspertise på å hente bortførte hjem.

Søndag ble det kjent at Norge øker den humanitære støtten til Ukraina med til sammen 50 millioner kroner.

Midlene vil bli fordelt mellom Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og UNICEF for å sikre beskyttelse av sivile og reintegrering av deporterte barn. Fra før har Norge gitt 100 millioner kroner til den internasjonale kommisjonen for savnede personer, ICMPs innsats i Ukraina.

– Har Norge allerede bidratt til å få noen ukrainske barn tilbake på ukrainsk jord?, spør VG.

– Det vil jeg anta, at norske nettverk og det vi har støttet opp under, har bidratt til det. Men når vi får dette ansvaret her nå, så er det jo fordi denne oppgaven fortsatt er stor, sier Støre, og skyter inn:

– Det ble sagt på møtet at om ett barn kommer hjem hver dag, vil det ta over 50 år. Det sier noe om omfanget.

Støre sammen med den ukrainske ombudsmannen for menneskerettigheter, Dmytro Lubinets, Zelenskyjs stabssjef Andriy Yermak og Canadas statsminister Justin Trudeau. Foto: Foto: Regjeringen

Den Internasjonale Røde Kors komiteen og ukrainsk politi snakker om 30 000 sivile ukrainere som er savnet. Antallet barn er ikke kjent presist, men krainske myndigheter sier det er minst 19.000 barn som har blitt tatt med makt ut av hjemlandet siden krigen begynte.

- Det er hjerteskjærende å høre om hvordan tusener av barn er blitt tvangsdeportert til Russland siden krigens start. Å reintegrere disse barna er en kritisk oppgave for å sikre deres fremtid. Ikke minst er dette viktig for å sikre at de får tilgang til utdanning, trygge miljøer og helsetjenester, sier Støre i Sveits.

– Det vil bli skrevet historie på dette toppmøtet, uttalte Ukrainas president Zelenskyj på meldingstjenesten Telegram lørdag.

Som leder av arbeidsgruppen for bortførte, håper Norges statsminister at denne internasjonale mobiliseringen for Ukraina kan gi merkbare resultater også for enkeltfamilier.

– Det er jo mange familier i Ukraina, på begge sider av frontlinjen, men særlig på den andre siden, som har mistet kontakten med barna sine. Noen er kommet tilbake igjen, men altfor få, sier Støre.

Read Entire Article