Dette betyr gigantfunnet i Telemark

5 months ago 42


Forekomsten av sjeldne metaller i en utdødd vulkan kan gjøre alle verdens biler elektriske.

METALLENE: Det grønne, skraverte feltet angir mineralressursen der de sjeldne jordartene finnes. Foto: Rare Earths Norway
  • Bilde av Ronny Berg
fredag 7. juni kl. 01:46

Torsdag sprakk nyheten om at Europas største forekomst av sjeldne jordartsmetaller er funnet på Fensfeltet på Ulefoss i Nome.

Under bakken finnes metallet som lager verdens sterkeste magneter: Neodymium. De trengs for å lage store, effektive og lønnsomme vindmøller og elbiler.

– For å produsere en elektrisk bil, trenger du en kilo neodymium. På Fensfeltet er det kartlagt halvannen milliarder kilo, sier industrirådgiver Bård Bergfald.

– Det finnes halvannen milliard biler i verden, så hvis vi graver ut Fensfeltet kan Norge gjøre alle verdens biler elektriske.

Bård Bergfald<-Bård Bergfald

Industrirådgiver

Enorm interesse fra utlandet

I fjor ble Europas til da største forekomst av sjeldne jordartsmetaller påvist i Kiruna i Sverige. Det var på 1.7 millioner tonn. Anslaget for Fensfeltet er på 8.8 millioner tonn.

– Dette er en forekomst for generasjoner, sier Alf Reistad, daglig leder i det norske gruveselskapet Rare Earths Norway.

De tre siste årene har selskapet drevet med kjerneboring og undersøkelser. Etter torsdagens pressekonferanse har det ikke vært stille i telefonen:

– Det har vært en enorm interesse, og vi opplever enda større interesse for dette internasjonalt enn i Norge. Journalister ringer fra hele verden, sier Reistad.

En kjerneprøve med sjeldne jordarter. Foto: Rare Earths Norway

Han tror eksporten av sjeldne jordartsmetaller fra Telemark på sikt kan bli minst stort som norsk gass.

– Mitt hovedpostulat i dag er at Fensfeltet kan være Norges viktigste bidrag til det grønne skiftet i Europa, sier han.

Kinadominans

Metallene i jorden inngår i nesten alle tekniske applikasjoner vi omgir oss med. Men også jagerfly og missiler.

– Uten disse metallene er NATO redusert til kuler og krutt. Derfor er dette like mye forsvarspolitikk som industripolitikk, sier industrirådgiver Bård Bergfald.

I dag er alt basert på kinesiske råstoffer, fortsetter han.

– Når det produseres torpedomotorer i Norge skjer det med sjeldne jordarter fra Kina. Dette kan nå Norge produsere selv, både til oss og til våre NATO-allierte.

Det vil ikke skje med en gang. Til VG sier daglig leder i gruveselskapet, Alf Reistad at de har som mål å være i drift fra og med 2030.

Read Entire Article