Derfor finnes «Sephora kids»

5 months ago 34


Å manipulere barn til å kjøpe et produkt, er ikke god «business». Det er ulovlig.

Foto: Privat
mandag 10. juni kl. 10:24

SELMA KOLLTVEIT, AUF i Rogaland

Uansett hvor vi vender blikkene våre i hverdagen, blir vi bombardert av reklame. Enten vi innser det eller ikke.

Det tjener influencerne fett på.

I TV-serien «Bloggerne» kom det frem at en av influencerne hadde fått hundre tusen for èn reklame.

Jeg kjenner at jeg blir ordentlig provosert.

Hadde de i det minste vært gode på å markere annonsene sine, slik markedsføringsloven og forbrukertilsynet er tydelige på.

Men nei.

Illustrasjonsfoto. Foto: Heiko Junge / NTB

I fjor høst deltok forbukertilsynet i en kontroll, der 60 prosent av de kontrollerte influencerne ikke var konsekvente i merkingen av egenreklame.

Jeg blir også lurt.

Opp til flere ganger i uken tar jeg meg selv i å «scrolle» på sosiale medier, men ikke innse at jeg blir reklamert for, før jeg har sett videoen flere ganger.

Sånn skal det ikke være. Ikke når en av de mest utsatte gruppene for skjult reklame, er barn.

Barn er ikke like kritiske når det kommer til vurdering av innhold på sosiale medier. Dette skal bli tatt hensyn til.

Unge blir matet med reklame for sminke, hudpleie, treningstøy, «green supplements», mascara og tannblekning. Ting de ikke trenger, men etterhvert vil føle at de trenger.

Det er ikke rart vi ender opp med såkalte «Sephora kids».

«Sephora kids» er et fenomenet hvor barn kjøper hudpleie ment for tenåringer og voksne, og referer til at svært unge jenter handler på sminkebutikken «Sephora» i USA.

Dette skjer også her hjemme.

Noen av hudproduktene for voksne er direkte skadelig for den unge huden og helsen deres, noe flere hudleger advarer mot.

På grunn av dette har blant annet apotek i Sverige innført forbud mot kjøp av hudpleie for barn under 13 år.

Er det ikke på tide at vi som samfunn tar et oppgjør mot dette?

Hva tenker du?Er det et problem når 10-åringer vil kjøpe sminke?aJa, sånn skal det ikke værebDet må være opp til foreldrenecJeg vet ikke helt

Å manipulere barn til å kjøpe et produkt, er ikke en god «business strategi». Det er ulovlig.

Selvfølgelig kan ikke disse influencerene bestemme hvem som følger dem, men det er deres ansvar å sørge for at markedsføringen deres skjer på en etisk måte.

Uansett er det slik at reklame alltid skal være tydelig og at forbrukere, uavhengig av alder, skal være klar over annonsene slik at man kan gjøre mer bevisste valg.

Det er også slik at influenserbransjen har vært svært opptatt av å bli tatt mer seriøst som en yrkesgruppe, og det er forståelig.

Men da tror jeg ett viktig grep de kan gjøre for å sikre dette er å tenke mer over egen markedsføring, samtidig som man lager en standard for hvordan dette skal foregå og følger forbrukertilsynets veiledning.

Skjerp dere, influencere.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article