Danskene er fotball-arrogante – kanskje er det derfor de så ofte er i sluttspill

5 months ago 51


I Danmark vil norsk fotball alltid være noe primitivt, derfor kallenavnet «Fjeldapene». Sist Norge slo danskene i fotball, 1998, var det med det svenskene kalte «dödgraverfotboll». Men den gang kom i hvert fall Norge til mesterskap.

DE ER MED: Christian Eriksen og Rasmus Højlund, fortiden, fremtiden, men også nåtiden av dansk landslagsfotball. Foto: LISELOTTE SABROE / AFP / NTB
lørdag 8. juni kl. 17:28

Nå er ikke lørdagens kamp på Brøndby stadion viktig, det står ikke om poeng. Men det er alltid litt prestisje når de skandinaviske nasjonene møter hverandre.

Det er danskenes siste treningskamp før EM. Det er Norges siste kamp før høstens Nations League. To verdener, og litt sånn er fotballhistorien til de to landene også.

Og, det er min påstand: Danmark har alltid sett ned på norsk fotball, noe med rette – andre ganger med en arroganse som ikke står i stil med fotballen de spiller.

Men kanskje er det den selvtilliten, på grensen til arroganse, som har tatt dem til alle sluttspillene Norge gjerne skulle vært med i.

Nå er det en treningskamp, men for Ståle Solbakken og det norske landslaget bør det være en fin inspirasjon – møte en EM-klar nasjon til et nabooppgjør, der de kan få vist det landslagssjefen hele tiden har ment – at Norge burde vært med i EM i Tyskland.

Hverken Martin Ødegaard eller Erling Braut Haaland var født sist Norge slo Danmark, 22. april 1998. Scoringer av Øyvind Leonhardsen og Tore André Flo sørget for 2–0-seier i det som da het «Idrætsparken» i København. Norges nåværende landslagssjef Ståle Solbakken dominerte midtbanen på sin fremtidige hjemmebane.

MESTERMØTE: Dette bildet er tatt rett før den siste norske seieren mot Danmark, i april 1998. Her hilser Norges tidligere landslagskaptein Rune Bratseth på Manchester Uniteds manager, Alex Ferguson. Bare to år tidligere var Bratseth ønsket av Ferguson i United. VGs kommentator skimtes i midten av bildet. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Den gangen forberedte både Danmark og Norge seg til VM i Frankrike en drøy måned senere.

Nå er det kun Danmark i Skandinavia som drar til sluttspill.

Danmark har vært i 15 sluttspill siden gjennombruddet med «dansk dynamitt» i 1984. Det skjedde noe med dansk fotball på 1970-tallet som de dro med seg inn i «den nye tiden» for dansk landslagsfotball, Allan Simonsen vant Ballon’ de Or i 1977, og danskene hadde toppspillere på store klubber i Europa, som Bayern München, Borussia Mönchengladbach, Ajax og PSV Eindhoven.

Før 1984 hadde danskene kun vært med i ett sluttspill – i 1964.

Men da unge Michael Laudrup danset seg gjennom forsvarene på 1980-tallet, skjedde det noe med dansk fotball: Selvtilliten kom, og danskene brukte momentum fra semifinalen i 1984 til å nå åtte av de 10 neste sluttspillene.

Mellom 1982 og 2006 gikk kun to sluttspill uten Danmark – VM i 1990 og VM 1994.

Norge hadde også et slags momentum – med gjennombruddet til Drillo i 1994. Men der danskene bet seg fast i 20 år, ble det med tre sluttspill på fire forsøk for Norge – før fotballnasjonen Norge havnet i en slags evig offside, som fortsatt varer, 24 år etter det siste sluttspillet.

Kanskje skyldes det at Danmark, og også Sverige, har vært tro mot spillestilen sin mens Norge har skiftet stil fra den ene landslagssjefen til den andre.

Tro mot stilen er også Nicklas Bendtner:

Og sånn sett er det kanskje ikke så rart at Norge sjelden slår Danmark i interne oppgjør heller, selv om det bare bor en halv million flere mennesker i Danmark enn i Norge (5,9 millioner mot 5,4 millioner).

De siste 40 årene har Norge møtt Danmark i EM- og VM-kvalifisering ved tre anledninger. I 1984, under Tor Røste Fossens ledelse, tapte Norge 1–0 i VM-kvalik i Parken. Men i returoppgjøret ante vi noe stort da Norge tok ledelsen 1–0 på Ullevaal. Så kom tabben som Åge Hareide aldri kom over som spiller – og danskene vant til slutt 5–1 i Oslo.

Danmark reiste til VM i Mexico, Norge ble som vanlig hjemme.

Senere var både Nils Johan Semb og Egil Olsen i EM-kvalik med Norge mot Danmark. Begge klarte uavgjort hjemme, men begge tapte borte.

Danmark reiste til sluttspill, Norge ble hjemme.

Den norske statistikken mot Danmark de siste 50 årene er skral.

I Danmark har Norge kun én seier og én uavgjort på 11 forsøk. Hjemme har Norge tre seirer på 12 forsøk. Bare Drillo og Tor Røste Fossen av landslagssjefene de siste 50 årene har klart å slå Danmark.

Sånn sett stemmer det jo med antall sluttspill Danmark har vært i kontra Norge.

Men det kunne jo vært gøy å jekke ned danskene litt med en seier lørdag kveld.

KOMMENTERER: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article