Kortversjonen
- Foreldrene til Alfred (1) må være hjemme uten lønn i seks måneder grunnet barnehageopptaket som først er på høsten.
- Familien taper over 200.000 kroner på mangelen på barnehageplass.
- Diskrimineringsnemnda skal avgjøre om situasjonen er aldersdiskriminerende.
Barn født på begynnelsen av året er ikke sikret barnehageplass før barnet er halvannet år. Det koster foreldrene dyrt.
Nå skal Diskrimineringsnemda
avgjøre om det er aldersdiskriminerende.– Ikke visste jeg at det skulle koste 200 000 ekstra å få et barn i april, sier Astrid Hauge Rambøl (36).
Sammen med sønnen Alfred har hun tatt turen til lekeplassen på Tøyen i Oslo. Alfred stabber fornøyd rundt med plasthesten sin i den ene hånden og et våkent blikk for forbipasserende hunder.
Han ble ett år i april – kunne strengt tatt begynt i barnehage for flere måneder siden, men har ikke fått plass før i september.
Barnehageloven, som gir alle rett til barnehageplass det året barnet fyller ett år, slår nemlig svært urettferdig ut, fordi man først har rett på plass fra august, sier Rambøl, og forklarer:
Hovedopptaket er i august. Barna født på begynnelsen av året blir dermed halvannet år før de får barnehageplass.
Barna som fyller ett år i august, september, oktober og november det samme året får automatisk plass og kan starte før de fyller ett.
Dårligst ut kommer de barna som blir ett år i desember. De får ikke plass det året de fyller sitt første år, men må vente til august året etter. Da nærmer de seg to år.
Alfred fylte ett år i april. I mai fikk Astrid og samboeren beskjed om at han kunne begynne i barnehagen i slutten av september.
– Det betyr at en av oss må være hjemme uten lønn i nærmere et halvt år, sier Astrid.
Skjevfordeling
Hun har regnet på det.
– Netto inntektstap
for familien blir på godt over 200.000 kroner. I tillegg mister vi pensjonsopptjening og rett til sykepenger i perioden, sier hun.I februar løp foreldrepermisjonen ut. Da hadde Astrid og mannen fått foreldrepenger som erstattet inntekten deres da de var hjemme i forbindelse med fødselen i 49 uker.
I tiden fra foreldrepengene opphører og frem til barnet begynner i barnehage får foreldre utbetalt kontantstøtte på 7500 kroner i måneden.
– Det kan ikke sammenlignes med en inntekt, sier Astrid, som også har skrevet kronikk om dette i Klassekampen.
– Seks måneder med ulønnet permisjon fra jobben. Hvordan går dette økonomiske regnskapet opp?
– Vi klarer det fordi vi har spart, har fleksible jobber og besteforeldre som stiller opp. Men det gjelder slett ikke alle.
Hun reagerer på skjevfordelingen.
– Verst er det for familier med barn født i desember. De er ikke sikret plass før august året etter barnet har fylt et år. Det er et gigantisk hull som foreldre må prøve å tette så godt de kan.
Aldersdiskriminering
Diskrimineringsnemnda, som behandler klager på diskriminering, har fått inn en sak som nettopp handler om aldersdiskriminering ved barnehageopptak.
Klagen gjelder at barn som blir født i november ikke har krav på barnehageplass på lik linje med barn som blir født tidligere på året. Og at dette medfører et økonomisk tap for de foresatte.
– Jeg kan ikke forskuttere noe svar på den klagen. Diskrimineringsnemndas jobb blir å finne ut om forskjellsbehandlingen på grunn av alder er nødvendig for å oppnå et saklig formål,
og ikke er uforholdsmessig inngripende , sier direktør i nemnda, Ashan Nishantha.Snittet på behandlingstiden i nemnda, som består av tre jurister, er ti måneder. Klagen kom inn i februar.
Flere ansatte
Astrid Hauge Rambøl, som til daglig jobber som analytiker i Manifest, påpeker at det i tillegg er dårlig samfunnsøkonomi.
– Staten taper over 100.000 kroner i skatteinntekter bare fra vår lille familie. Når mange foreldre må være hjemme, blir det snakk om mye penger.
– Hva tenker du kunne vært løsningen?
– Flere på jobb i barnehagene ville løst mye. Da ville det blitt mulig med opptak flere ganger i året slik at barnet kunne fått plass når hen var ett år, og foreldrene slapp å søke om ulønnet permisjon fra jobben sin. Det hadde også vært bra for de ansatte i barnehagene, som i en årrekke har ropt om flere kollegaer.
Et forslag om løpende opptak til barnehager har tidligere blitt tatt opp i Stortinget. Forslaget ble ikke vedtatt. Det er den enkelte kommune som er ansvarlig for barnehagedekningen.