Amnesty International ber Den internasjonale olympiske komité (IOC) om å oppfordre franske sportsmyndigheter til å skrote hijab-forbudet i Frankrike.
tirsdag 11. juni kl. 19:02Menneskerettighetsorganisasjonen kaller hijab-forbudet for rasistisk. Amnesty International sendte et brev med sin oppfordring til IOC 24. mai. Tirsdag ble brevet publisert.
Per nå ligger det an til at ingen utøvere som bruker hijab, vil representere Frankrike under sommerens OL og Paralympics.
Den franske sportsministeren Amélie Oudéa-Castéra opplyste om forbudet i fjor høst. Flere franske særforbund har et forbud. Reglene om bruk av hijab har utløst flere debatter om religionsfrihet og integrering av muslimer i landet.
«Forbudet bryter med OL-vertskapets menneskerettsstrategi som vektlegger inkludering, og ikke minst bryter det med flere internasjonale menneskerettskonvensjoner», skriver Amnesty i en pressemelding.
Dette synet har fått støtte fra FNs høykommissær for menneskerettigheter. Den franske regjeringen forsvarer på sin side forbudet med at det er i tråd med fransk sekularisme, som innebærer «absolutt nøytralitet i den offentlige sektor».
Rådgiver Frank Conde Tangberg i Amnesty International mener Norges idrettsforbund må komme på banen.
– Norges idrettsforbund har sagt at de skal kjempe for menneskerettighetene i forbindelse med internasjonale mesterskap. Den ambisjonen må løftes fra papiret til virkeligheten. Derfor oppfordrer vi NIF til å stå opp for franske utøvere som bruker hijab, sier Tangberg til NTB.
Tangberg viser til NIFs internasjonale strategi «Verdier verdt å kjempe for».
«Når menneskerettighetene ikke beskyttes og respekteres i forbindelse med internasjonale mesterskap (...) er det tydelig at verdier som åpenhet, demokrati og likeverd må kjempes for i internasjonal idrett.», står det i NIFs strategidokument.
Amnesty International påpeker at forbudet til vertsnasjonen er ekstra oppsiktsvekkende ettersom sommerens OL blir det første med lik deltakelse av kvinner og menn.
I tillegg viser Amnesty til IOCs menneskerettslige rammeverk og mener organisasjonen ikke kan vende ryggen til at «fransk idrett opererer i strid med menneskerettighetene».
OL i Paris starter offisielt 26. juli.