Kortversjonen
- Store oversvømmelser rammer deler av Spania, spesielt Valencia og Catalonia, med 217 bekreftede dødsfall.
- Catalonia innfører reiserestriksjoner og stenger over 400 skoler mandag grunnet værvarsel.
- Regjeringen kritiseres for manglende varsler om flommen, og vrede innbyggere konfronterte kongen og statsministeren.
- Myndighetene sender 10.000 ekstra soldater og politifolk, mens frivillige bistår i redningsarbeidet.
- Dramatiske redninger i oversvømte områder, blant annet en kvinne funnet i live etter å ha vært fanget i tre dager.
– Ikke forlat hjemmene deres og ikke pendle til jobb, sa Sergio Delgado, nestleder for sivilbeskyttelsesmyndighetene, i et intervju med Catalunya Ràdio.
Katalanske sivilbeskyttelsesmyndigheter sendte ut en mobilvarsel til innbyggerne i og sør for mandag om «ekstremt og vedvarende regn»
Varselet oppfordrer innbyggerne om å begrense bevegelser og holde seg unna det som vanligvis er tørre elveleier og kanaler.
Forrige tirsdag ble landet ble rammet av de dødeligste flommene i Spanias moderne historie.
På ett døgn denne uken fikk Valencia-regionen nesten like mye regn som den vanligvis får på ett år.
217 mennesker har mistet livet i naturkatastrofen, men tallet er forventet å stige. Et ukjent antall mennesker er meldt savnet, skriver BBC.
3000 husholdninger er uten strøm, skriver nyhetsbyrået Reuters.
Spørsmål og svar om flommen
Hva har skjedd i Spania?Det har vært en stor flom i sørøstlige Spania. Særlig hardt rammet er Valencia-regionen. Flommen har ført til store ødeleggelser og mange dødsfall.
Hvorfor var flommen så ødeleggende?Flommen ble forårsaket av et ekstremt kraftig regnfall, som førte til at elver og vannmasser oversvømte byer og veier. I noen områder falt det like mye regn på åtte timer som det vanligvis gjør i løpet av et helt år.
Hvordan har myndighetene reagert på flommen?Myndighetene har erklært tre dagers landesorg og har satt inn soldater for å hjelpe med redningsarbeidet. Den spanske regjeringen kritiseres for ikke å ha varslet om flommen i tide.
Farevarsler og reiserestriksjoner
Catalonia innfører reiserestriksjoner, stenger over 400 skoler og oppfordrer til hjemmekontor i 9 distrikter fra og med mandag, ifølge Catalan News.
Reiserestriksjonene trådte i kraft ved midnatt og vil vare hele mandagen på grunn av varsler om kraftig regn de kommende timene, kunngjorde innenriksminister Núria Parlon.
Tiltakene vil være gjeldende i ni fylker
i regionene Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona og Penedès.Ødeleggelsene etter flommen er katastrofale. Her sitter en redningsarbeider på toppen av en bil begravd i gjørme, i den hardt rammede bydelen Paiporta i Valencia, søndag 3. november. Foto: BIEL ALINO / EPA / NTB
Det katalanske meteorologiske tjenesten Meteocat har tidlig mandag morgen utstedt et rødt varsel i flere områder i Catalonia på grunn av risikoen for kraftig regn, hagl, sterke vindkast og til og med mulige tornadoer langs kysten i Spania.
I Barcelona er det også utstedt et oransje varsel for mandag morgen på grunn av muligheten for at det kan samle seg mer enn 100 liter per kvadratmeter i løpet av dagen.
Myndighetene ber befolkningen om å ta ekstra forholdsregler, unngå unødvendige reiser og holde seg unna elveleier og raviner.
Innstilte fly og tog
50 flyavganger på El Prat-flyplassen i Barcelona er avlyst som følge av den pågående stormen.
15 fly har blitt omdirigert bort fra flyplassen opplyser landets transportminister Oscar Puente mandag formiddag.
Lokaltogtrafikken nordøst i Catalonia, der det bor 8 millioner mennesker, ble også innstilt som følge av uværet. Flere motorveier ble stengt som følge av flomvann.
Flere steder i Catalonia har vært rammet av kraftig regn natt til mandag.
Spanias værtjeneste sendte ut først rødt, før de nedjusterte til oransje farevarsel for Valencia-regionen.
I kystbyen Tarragona har det før til at deler av sentrum av byen er dekket av vann, noe som har skapt panikk og holdt innbyggerne våkne, skriver nyhetstjenesten Informativos Telecinos.
Her herjer uværet i går – regnbygene kom tilbake til Garraf i Catalonia i går:
– Tror myndighetene er redde
Julia Haukås Moe, en norsk student i Valencia, har ikke merket noe særlig til den nye advarselen i regionen.
– Det er bare vanlig regn, skriver hun i en SMS til VG mandag.
Hun tror myndighetene har sendt ut farevarsel for sikkerhets skyld.
– Jeg tror de er redde for å ikke gi en advarsel, sier hun.
Myndighetene har nemlig høstet storstilt kritikk for ikke å ha varslet om ekstremværet og flommen som var på vei.
Illsinte innbyggere kastet gjørme og gjenstander på Spanias konge Felipe, dronning Letizia og statsminister Pedro Sánchez da de besøkte de flomrammede områdene på søndag.
– «Mordere! Mordere!» ropte folkemengden.
Farevarselet skal ikke ha blitt sendt ut før flommen allerede var et faktum. Det gjorde at mange ikke ble evakuert.
– Folk ville ikke ha dødd dersom de hadde blitt advart i tide, sier Laura Villaescusa, som bor i Valencia, til Reuters.
Nå er spanske myndigheters plan å sende 10.000 ekstra soldater og politifolk til de flomrammede områdene.
Dette er den største utstasjoneringen som har vært i Spania i fredstid, skriver SkyNews. Over 100 000 mennesker registrert seg som frivillige.
Førstehjelpsgruppen i Valencia som organiserer første skift med 2500 frivillige har måttet oppfordre de 15 000 menneskene som ønsker å hjelp om å vende tilbake senere, skriver El Mundo.
Se satellittbilder av Valencia før og etter flommen. Foto: Maxar
Store tap og mirakel-redninger
Den verste flom-relaterte katastrofen siden 1967
har vært en tragedie.VG har tidligere skrevet om at det på et eldrehjem døde seks personer som de ansatte ikke rakk å få opp i andre etasje, ifølge ordføreren i Paiporta.
Et vitne som ble fanget i flomvannet i den hardt rammede byen Paiporta fortalte til RTVE at han så flere biler flyte forbi med folk som tryglet om hjelp. Mange sjåfører ble fanget på en motorvei og ble tatt av vannmassene da veien så ut til å smelte sammen med en nærliggende elv, sier vitnet.
I parkeringshus har det blitt funnet flere døde.
Det har det også skjedd utrolige redninger de siste dagene i Spania.
I Valencia ble en kvinne funnet i live i bilen sin, etter å ha vært fanget inne i en oversvømt undergang i 72 timer.
– Etter tre dager fant vi noen i live i bilen sin, fortalte Martín Pérez, leder for sivilbeskyttelsen i Valencia, til kraftig applaus fra frivillige på lørdag.
Pérez forklarte til den lokale nyhetstjenesten Levante at kvinnens bil var blant mange som ble spredt av de sterke strømmene, mens flommene strømmet gjennom Valencia.
En lærer knuste seg inn i et nabobygg for å berge elevene fra det stigende flomvannet i i bydelen Albal i utkanten av Valencia.
En dramatisk video viser øyeblikket: