Nils Foldal, som tidligere har ledet selskapets valgkomité, stilte Norwegian-ledelsen flere kritiske spørsmål på dagens kvartalspresentasjon.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Det jeg er redd for er at Norwegian blir det nye SAS, sa aksjonær Nils Foldal fra salen på Norwegians kvartalspresentasjon i Oslo fredag formiddag.
SAS har som kjent vært i en dyp krise og stått i en større konkursprosess gjennom den amerikanske «Chapter 11»-ordningen.
Foldal stilte en rekke kritiske spørsmål til ledelsen. Han har jobbet tett med selskapet blant annet gjennom sin tidligere rolle som leder for valgkomiteen.
Foldal reagerte spesielt på den nye flerårige lønnsavtalen Norwegian har inngått med pilotene. Avtalen er med på å øke kostnadene og trekkes frem som en av faktorene bak et resultatvarsel. Selskapet dempet nylig forventningene til dette årets resultater.
Foldal begrunnet bekymringen ved å hevde at fagforeningene ikke skjønner at de ansatte vil rammes hvis virksomheten er ulønnsom. Han mener det virker som om pilotforeningene kan kreve hva de vil.
– Hvordan tror du pilotforeningene vil påvirke de andre ansatte i Norwegian fremover?, spurte Foldal.
Karlsen svarte ved å forklare omfanget og arten av forhandlingene.
– Vi vil se på muligheter for å flytte kapasitet andre steder, men vi vet ikke ennå. Dette er den vanlige måten å gjøre forretninger i denne bransjen, selv om det er frustrerende å se at vi er under et kostnadspress, sa Karlsen.
Les på E24+
Investor om folkeaksje: – Oversolgt
– Liker ikke resultatet
Foldal fulgte opp ved å spørre om hvorfor det tok så lang tid å komme til en enighet med pilotene.
Norwegian startet forhandlingene med pilotene i fjor høst, og kom til enighet med dem før sommerferien.
– Jeg ville selv i ettertid konkludert på samme måte som vi gjorde, selv om vi ikke liker resultatet, sa Karlsen.
– Det virker som om pilotene har vært smartere enn Norwegian eller dere, ved å få maksimalt med moment og kraft i forhandlingene, gjennom å vente til siste uke før ferien startet, sa Foldal.
På spørsmål om hvorfor ikke Norwegian tok konflikten tidligere, svarte Karlsen at det ikke var mulig og viste til at det er slik den norske modellen fungerer.
– Er det ingen grenser?
Foldal fortsatte å grave ved å henvende seg direkte til Karlsen.
– Da du begynte som toppsjef i selskapet etter restruktureringen, og jeg var en del av den restruktureringen, var ambisjonen å få kostnadene ned, og ikke opp.
– Er det ingen grenser for hvor høye kostnader dere kan ha sammenlignet med konkurrentene?, spurte Foldal.
– Hvis du ser på konkurrentene, så «guider» alle kostnadene opp i disse dager. I dette kvartalet har kostnadene våre faktisk gått ned sammenlignet med i fjor, svarte Karlsen.
Karlsen forsvarte seg videre ved å peke på de siste årenes kraftige svekkelse av kronen, høyere inflasjon og høyere renter.
– Det har en enorm effekt på kostnadssiden. I disse årene har det vært helt urealistisk å kutte kostnader, også i etterkant, sa Karlsen.
Til E24 sier Karlsen at han setter pris på engasjement rundt selskapet.
– Han har helt rett i at avtalen med pilotene kom sent. Vi har prøvd å få til en avtale gjennom ganske mange måneder. Det har vi ikke fått til.
Sundt-sjefen hengte seg på
Foldal stilte også spørsmål om bonussamarbeidet med Petter Stordalens Strawberry. Dette handlet i hovedsak om hva som skjedde fra lansering i juni i fjor til at avtalen ble landet i mai i år.
Foldal ønsket ikke å kommentere saken ytterligere til E24.
Toppsjef Jakob Iqbal i Norwegian-storaksjonæren Sundt fulgte opp om bonussamarbeidet med Strawberry.
– Er det slik at denne nye avtalen ikke er like god som den forrige?, spurte Iqbal
– Da vi lanserte den sa vi at vi ville bokføre en gevinst på 800 millioner. Nå gjør vi ikke det. Det betyr at avtalen er annerledes, sa Karlsen.
Karlsen sa at de har redusert risikoen i tilfelle avtalen ikke skulle fungere.
– Verdien beholdes i større grad hos partnerne i dag sammenlignet med diskusjonene vi hadde for ett år siden.
Sundt-sjefen spurte også om hvorfor prognosene har endret seg «massivt» fra tidligere i år. Finansdirektør Hans-Jørgen Wibstad svarte blant annet at det ikke er enkelt å anslå og at de tar situasjonen «ekstremt alvorlig».