Voi og Ryde jobber med sensorer for å stoppe flere på én elsparkesykkel

6 days ago 9



(STAVANGER AFTENBLAD) – Du ringer ikke Toyota hvis det er mye fyllekjøring i Stavanger. Det er brukerens ansvar å følge loven, sier Øystein Rikheim Sundelin i Voi.

To stykker på én elsparkesykkel. Voi og Ryde vil få slutt på dette. Foto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad
  • Magnus Kolstad

Publisert: 17.11.2024 18:16

Å kjøre flere enn én person på elsparkesykkel er ulovlig. Dette kan medføre en bot på 3000 kroner, men politiet har ikke gjennomført kontroller på over to år.

Nå prøver elsparkesykkel-selskapene selv å stoppe folk fra å kjøre flere enn én på sparkesyklene deres.

– Dyrt og pinlig

– Vi prøver å lære brukerne våre at det ikke er lov med to eller flere om gangen, sier kommunikasjonssjef Øystein Rikheim Sundelin i Voi til Stavanger Aftenblad.

Voi er et av to elsparkesykkel-selskap i Stavanger. Det andre er Ryde.

– Hvor stort problem er det at folk kjører sammen på elsparkesyklene deres?

– Det er ikke lov, og ingen skal gjøre det. Men vi ser få ulykker som følge av at folk kjører sammen.

Ifølge Sundelin er det gjerne to typer tandemkjørere, hvis vi skal kalle dem for det. Du har de to vennene på 17 år som vil spare penger ved å leie bare én sparkesykkel. Og så har du foreldre med barna foran.

– Dette må de slutte med. Det kan bli dyrt og pinlig.

– Føler dere i Voi noe ansvar?

– Ja. Derfor utvikler vi teknologi og jobber med å spre informasjon. Men du ringer ikke Toyota hvis det er mye fyllekjøring i Stavanger. Det er brukerens ansvar å følge loven.

Sensorer?

– Vi har en sensor som måler akselerasjonen. Si at du har brukt sparkesyklene våre en del, og så kjører du en dag med noen bakpå. Da vil vekten være større og akselerasjonen bli tregere, forklarer Sundelin i Voi.

Slik kan de være trygge på at brukeren har en passasjer på sykkelen, og irettesette brukeren om dette i appen.

– Det er ikke sånn at vi vet hvor mye brukeren veier, men vi følger med på om sparkesykkelens akselerasjon plutselig blir tregere, sier Sundelin.

Og legger til:

– Vi har delt ut hundretalls mindre bøter på dårlig adferd, men ingen har så langt blitt kastet ut.

En annen variant er en slags såle-sensor. Voi jobber med saken.

– Det er litt tidlig å si om dette vil fungere, for det er mye testing som skal til. Og så er det andre faktorer her. Folk kan stå litt annerledes på sykkelen, det kan være snø, og så er det vanskelig å designe vanntette sensorer, sier Sundelin.

– Vanskelig

– Sensorer er vanskelig å få til nøyaktige nok. Folk står på helt forskjellige måter på sparkesyklene, og vi vil ikke risikere at en sensor registrerer noe som ikke stemmer, sier administrerende direktør Tobias W. Balchen i Ryde.

De fleste sparkesyklene til Ryde i Stavanger har riktignok sensorer, men det er vanskelig å få disse til å virke optimalt, opplyser Balchen.

– Vi jobber både med å forbedre sensorene og med å utvikle algoritmer som ser på mønstre gjennom turen som indikerer at det er mer enn én person på sparkesykkelen, sier han.

– Hva skjer hvis dere tror flere er på én sparkesykkel?

– Vi varsler dem i appen og ber dem bekrefte at de bare er én på sykkelen. Og så kan vi følge opp brukere som får varsler gang på gang.

Men understreker:

– Det er viktig at det ikke blir gjort til et større problem enn det er. De aller fleste brukerne våre kjører ikke to på én sparkesykkel. Ja, tandemkjøring er ulovlig og et problem. Men vi har ikke tall som sier at det er mange ulykker relatert til tandemkjøring.

– Føler dere noe ansvar i Ryde?

– Ja, vi er opptatt av å hjelpe kundene våre til å gjøre gode valg. Og et godt valg er et lovlig valg.

Quiz og gruppeturer

Både Voi og Ryde prøver å lære brukerne sine å kjøre bare én om gangen.

– Fra tid til annen får du en quiz i appen. Vi prøver alle små og store varianter for å minne brukerne på hva som er trafikkreglene og god adferd i trafikken, sier Sundelin.

– Og så har vi innført gruppeturer. Én kan åpne flere scootere sånn at det er enklere å ta med seg flere sykler som en gruppe, legger han til.

Altså slipper alle i gruppen å ha appen for å kjøre av gårde – og terskelen for å sykle hver for seg blir dermed lavere.

Read Entire Article