Viktig påminnelse om at dette også ofte handler om økonomisk kriminalitet

1 month ago 43



AFTENBLADET MENER: Det er bra at politiet etterforsker og slår ned på miljøkriminalitet. Det er en viktig påminnelse om at dette også ofte handler om økonomisk kriminalitet.

Politiet og Økokrim etterforsker miljøkriminalitet hos Henriksen Oljetransport i Mekjarvik. Foto: Andreas Askildsen

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Denne uken ble fem personer pågrepet etter at en lokal renovasjonsbedrift er mistenkt for alvorlig miljøkriminalitet.

Bakgrunnen for aksjonen var en anmeldelse fra Statsforvalteren i Rogaland mot Henriksen Oljetransport i Mekjarvik. Deres tilsyn viser at bedriften ikke kan dokumentere at store mengder farlig avfall i fast og flytende form har blitt håndtert på riktig måte.

Selskapet kan ikke dokumentere at ulike typer farlig avfall er levert til et godkjent mottak.
De har levert farlig avfall til anlegg som ikke har lov til å håndtere dette. Innholdet i selskapets egne lagre stemte ikke overens med journalene.

– Etterforskningen så langt gjør at vi mistenker at mangelen på dokumentasjon skyldes at avfall er sluppet ut i naturen, sa Amund Preede Revheim, leder for Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt. Politiet sier de har god grunn til å tro at flytende avfall har gått ut i sjøen.

Krimteknikere fra politiet har sikret flere elektroniske bevis, og vitner er avhørt. Bedriftens lokaler er nå stengt ned, og det er ikke aktivitet i lokalene.

I 2020 fikk Henriksen Oljetransport kontrakt på henting, transport og sluttbehandling av farlig avfall innsamlet på avfallsmottak hos fire interkommunale renovasjonsselskaper i Rogaland og Agder, blant andre IVAR IKS.

IVAR avsluttet i 2021 samarbeidet med selskapet etter en brann i 2020. Men Henriksen Oljetransport har flere kunder i det offentlige.

Flesteparten av kundene holder til i Stavanger-området. I Stavanger har selskapet for eksempel 70 prosent av markedet på service av oljeutskilleranlegg.

I 2023 hadde Henriksen Oljetransport 23 millioner kroner i driftsinntekter, og fikk et driftsresultat på 1,1 million kroner. Ifølge Økokrim kan kriminaliteten i denne saken ha bidratt til besparelser på flere millioner kroner for bedriften.

Ikke bare kan utslippene, som politiet mistenker at har pågått over flere år, ha ført til skader på miljøet og være en potensiell helsefare for mennesker og dyr. Det er også en metode for å berike seg selv på, på fellesskapets og andre selskapers bekostning.

Vi skal huske at ingen er dømt eller siktet i denne saken. Men saken er en viktig påminnelse om at miljøkriminalitet også er økonomisk kriminalitet, og at det er riktig og viktig at politiet behandler denne typen saker med det alvoret de fortjener.

Publisert:

Publisert: 30. november 2024 09:06

Read Entire Article