I 2026 er det mesterligafinale på Ullevaal stadion. Det skulle generalsekretær Karl Petter Løken ønske at et norsk lag «gikk for».
Synne Sofie Christiansen, VG
Publisert: 21.11.2024 15:43
Det er den uttalelsen Vålerenga-treneren Nils Lexerød reagerer sterkt på.
Det hele startet i forrige uke, da Norges Fotballforbund presenterte Per-Mathias Høgmo som rådgiver for et nytt utvalg som skal se på tiltak rundt norsk kvinnefotball.
- PS! Torsdag spiller Vålerenga mot Bayern München i Champions League. Den spilles 18.45 og kampen kan du se på VG + Sport!
Under pressekonferansen fikk NFFs generalsekretær Karl Petter Løken et spørsmål om mesterligafinalen som skal spilles på Ullevaal i 2026.
– Det er mesterligafinale der ute om to år. Er det naturlig – er det en norsk ambisjon å ha et lag som er med i kampen om å spille der ute?
– Det må jeg nesten få svare på, for det synes jeg er et veldig godt spørsmål, svarte Løken, og fortsatte:
– Det er noe av det jeg i og for seg synes var litt trist, for da vi lanserte det at vi skulle arrangere den Champions League-finalen her, så tenkte jeg akkurat som deg. Hvorfor er det ikke en norsk klubb som tør å lene seg inn i det og som prøver å ta det rommet. «Der skal jeg spille!».
Løken la til:
– Det kan vi håpe på. Det er ikke for sent – det er enda et halvannet år til. Det hadde vært gøy hvis noen setter seg den målsettingen, som vi skjønner er utrolig krevende. Men likevel. Det hadde vært gøy.
Det reagerer Nils Lexerød på.
– Jeg synes det er litt skummelt hvis våre toppledere, som skal ta strategiske beslutninger på vegner av norsk kvinnefotball, faktisk og oppriktig mener og tror at et norsk lag kan nå en mesterligafinale. For det kan de ikke, sier Lexerød til VG.
Han er hovedtrener i Vålerenga og spiller per dags dato Champions League-gruppespill mot storlagene Arsenal, Bayern München og Juventus.
Oslo-laget ligger sist på tabellen med null poeng etter tre kamper spilt.
– Det kommer ikke til å bli noe norsk lag i den. Det er helt urealistisk, fortsetter han.
– En ting er tidsperspektivet. Å gjøre det på ett og et halvt år. Vi snakker faktisk om mesterligaen som begynner neste høst. Det er ikke hverken vi eller Brann i stand til.
Nils Lexerød
Hovedtrener Vålerenga kvinner
Vålerenga-sjefen ønsker å tolke generalsekretæren i beste mening, og tror han mener at de norske lagene bør sette seg høye ambisjoner.
– Det synes jeg vi gjør i Vålerenga, sier han.
Likevel blir han litt skremt av uttalelsen. Løken påpeker selv at det er et krevende mål.
– En ting er steget opp til Bayern München, men hvis du ser det Barcelona holder på med – det er enda et nivå. Vi er dessverre ikke i nærheten. Det er like realistisk at Bodø/Glimt og et herrelag fra Norge skal spille mesterligafinale, sier han.
VIF-treneren mener derimot at norske kvinnelag er nærmere et gruppespill i Champions League enn herrene – fordi bredden av lag og nasjoner er mindre.
– Det toget går også nå. Det er jeg enig i – at det må vi ha ambisjoner om å være med på, sier han.
Fikk du med deg denne?
Generalsekretær Løken er presentert Lexerøds reaksjon, og sier:
– Jeg skjønner selvfølgelig også at det er en vei frem før et norsk lag spiller finale i Champions League. Men vi må huske på at det ikke er lenge siden Brann spilte jevnt mot Lyon, og det er kun er syv måneder siden Brann tapte henholdsvis 2–1 og 3–1 for Barcelona i kvartfinalen i Champions League.
– Dessuten ville mange sagt at det er helt urealistisk at Norge skulle ha verdens beste angrepstrio for herrer. For å være helt ærlig, så tror jeg ikke jeg ville ha byttet Nusa, Haaland og Sørloth med noen annen landslagsrekke i øyeblikket, skriver Løken i en e-post til VG.
Han fortsetter:
– Poenget mitt var å få frem at vi trenger norske klubber med ambisjoner for å få til den utviklingen vi ønsker, og i arbeidet med ny NFF-strategi har ny suksessperiode for norsk kvinnefotball en sentral plass. NFF og klubbene må være ambisiøse på norsk kvinnefotballs vegne. Vålerenga er et godt eksempel på nettopp det. De har hatt en fantastisk utvikling, sier han.
https://vglive.vg.no/kamp/v%C3%A5lerenga-bayern-m%C3%BCnchen/675830/rapport