Vi skylder våre kommende generasjoner av gutter og menn å gjøre arbeidet skikkelig

1 month ago 23



Likestillingsminister Lubna Jaffery svarer i innlegget på kritikk fra seks medlemmer av Mannsutvalget. Foto: Silje Katrine Robinson, NTB

Vi trenger noe tid til å gjøre arbeidet skikkelig. Det skylder vi våre kommende generasjoner av gutter og menn.

Publisert: 21.11.2024 15:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Seks av Mannsutvalgets 17 medlemmer løfter viktige spørsmål om menns likestillingsutfordringer i sitt innlegg i Aftenposten på mannsdagen og etterlyser oppfølging av anbefalingen. Det engasjementet er bra. Og fakta er at departementet følger opp.

Jeg var tydelig på at Mannsutvalgets rapport skulle følges opp allerede den dagen jeg mottok den.

På Mannsdagen delte jeg nyheten om at regjeringen starter arbeidet med en stortingsmelding om menns likestillingsutfordringer.

Der skal vi se på følgende: menn som omsorgspersoner, kjønnsforskjeller i utdanning og arbeidsliv, utsatthet og helse og ikke minst hvordan vi skal rigge den fremtidige likestillingspolitikken slik at den er relevant for alle – både gutter og jenter, kvinner og menn. Det er dette innleggsforfatterne etterspør.

Alle skal høres

Det første vi gjorde, var å sende Mannsutvalgets rapport på høring. Da får man invitert alle som ønsker, til å delta i debatten. Det synes jeg ikke man skal hoppe bukk over. At organisasjoner, enkeltpersoner, institusjoner og samfunnsengasjerte av alle former får bidra og si sin mening om et så viktig tema før vi setter kursen videre, er jeg sikker på at også forfatterne av kronikken ser verdien av.

Da høringsfristen utløp 16. september, hadde vi fått omtrent 100 høringssvar, som vi nå leser og tar med oss.

Og det står slett ikke stille i likestillingspolitikken mens vi jobber med dette. Før jul legger regjeringen frem den første strategien for likestilling mellom kvinner og menn noensinne. Her setter vi retningen for regjeringens helhetlige innsats for likestillingen.

Mer praktisk læring i skolen

Regjeringen følger også allerede opp noen av anbefalingene fra Mannsutvalget. Blant annet peker Mannsutvalget på betydningen av å ha en skole som møter alle barn på deres premisser, uavhengig av kjønn, og at læring gjennom aktivitet er viktig for læring og mestring. Det har regjeringen tatt på alvor. Vi ser nå på hvordan vi kan få til mer praktisk læring i skolen, ikke bare i gym og sløyd, men også i matte, norsk og naturfag.

Før jul legger regjeringen frem den første strategien for likestilling mellom kvinner og menn noensinne.

Det er flere menn enn kvinner som begår selvmord. Mannsutvalget mener at arbeidet som gjøres for å forebygge selvmord, må forsterkes og gis en enda tydeligere innretning mot menn. Vi har en handlingsplan for forebygging av selvmord, der nullvisjonen blant annet skal oppnås gjennom mer systematikk i det forebyggende arbeidet.

Dette er bare starten

Gutter er overrepresentert i statistikken for barne- og ungdomskriminalitet. De trenger et sted bare å henge. På den måten forebygger vi utenforskap. Derfor er det også satt av 10 millioner kroner for å få flere møteplasser for gutter og unge menn.

Og vi trenger at menn velger kjønnsutradisjonell utdanning, som kommisjonen har pekt på. Derfor har vi et prosjekt for å rekruttere flere gutter til helse- og omsorgssektoren, som de nærmeste årene har et skrikende behov for flere hender.

Men igjen: Dette er bare starten på et stort arbeid med å få på plass god politikk for gutter og menn. Det må vi nødvendigvis bruke noe tid på å gjøre skikkelig. Det skylder vi våre kommende generasjoner av gutter og menn.

Read Entire Article