I slutten av januar forvandles Trondheim til et sentrum for barokkmusikk når Barokkfest 2025 åpner dørene. Festivalen, som har vokst til å bli en av Nordens største i sitt slag, trekker internasjonale stjerner til byens historiske konsertarenaer.
Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio
Den svenske mezzosopranen Ann Hallenberg, kjent som «barokkdronningen», står i spissen for årets program. Hun skal fremføre høydepunkter fra Händels operaer, inspirert av Ovids Metamorfoser.
Festivalen byr også på en sjelden musikalsk begivenhet: oppsetningen av operaen «Arsace» av Orlandini, et verk som ikke har vært fremført i moderne tid.
– Når vi skulle sette opp denne operaen ønsket vi å plukke solister fra øverste hylle, og det har vi klart forteller festivalsjef Martin Wåhlberg, som også er dirigent for Orkester Nord og legger til:
Historisk drama i verdensklasse
Operaen «Arsace» forteller den dramatiske historien om dronning Elizabeth I av England og hennes elsker Robert Devereux. Hallenberg tar hovedrollen som dronningen, støttet av flere verdenskjente italienske solister og den kommende stjernen Lorrie Garcia, som spås å bli den neste store barokk-stjernen.
Også norske Lina Johnson, som gjør en glitrende internasjonal karriere, medvirker i oppsetningen.
Nidarosdomen og Vår Frue kirke danner historiske rammer for konsertene. I Vår Frue kirke åpner festivalen med Monteverdis Maria-Vesper, fremført av Orkester Nord med sangere fra hele Europa. Den italienske fiolinisten Giuliano Carmignola kommer for å spille Bachs cellosuiter på fiolin, en tolkning som har høstet internasjonale lovord.
Antikkens myter møter musikk
Parallelt med musikkfestivalen arrangeres litteraturfestivalen SPOR, som i år har et særlig fokus på antikken. En milepæl er lanseringen av den første komplette norske oversettelsen av Ovids Metamorfoser, oversatt av SPORs leder Thea Selliaas Thorsen.
Dette verket regnes som den viktigste og mest omfattende samlingen av greske og romerske myter, med fortellinger om Ekko og Narkissos, Persevs og Andromeda, og Orfevs og Evrydike.
Britisk elitekor i Nidarosdomen
Det britiske vokalensemblet Stile Antico, et av verdens fremste i sitt slag, skal fremføre Palestrinas musikk i Nidarosdomen. Katedralens historiske orgel fra 1742 vil også være i daglig bruk under festivalen.
– Vi håper publikum kan få oppleve så mye som mulig. Hver dag kan man høre orgelkonserter i Nidarosdomen midt på dagen, høytlesning fra Metamorfoser, litterære foredrag på ettermiddagen og storslåtte konserter på kvelden, sier Wåhlberg.
Festival i historiske omgivelser
Barokkfest har vokst til å bli et kulturelt høydepunkt som trekker både publikum og utøvere fra hele verden til Trondheims historiske bygninger. Festivalen skaper en unik ramme der århundregammel musikk møter nåtidens fremste fortolkere.
– Det er de helt spesielle historiske omgivelsene i Trondheim som gjorde at vi ville etablere en festival for barokkmusikk her. Tenk å kunne høre Palestrinas himmelske musikk, på dagen 500 år etter at han ble født, med Stile Antico, kanskje verdens fremste vokalensemble, sier han og legger til:
– Vi ønsker å skape slike minner.