Vedum om Melkøya: – Fremstår helt umulig

4 hours ago 3



Kortversjonen

  • Etlertall på Stortinget vil stoppe prosjektet, men partiene er uenige om hvordan.
  • Noen partier ønsker å kreve at strøm fra land med karbonfangst- og lagring (CCS).
  • Vedum innrømmer at kravene han kjempet for å få inn da regjeringen vedtok Melkøya-elektrifiseringen, ikke kan oppfylles.
  • Han vil la Equinor bruke dagens gassturbiner etter 2030 og utrede CCS.

Nå er det flertall for å skrote prosjektet – men partiene på Stortinget er uenige om hvordan.

– Dette var jo noe av hovedbegrunnelsen for at jeg gjorde det jeg gjorde forrige uke: Å få til en ny dynamikk i energipolitikken, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG.

Vi møtte ham på hans gamle kontor på Stortinget mandag ettermiddag, der han var godt i gang med å rydde ut sakene til Ole André Myhrvold. Tirsdag var han offisielt ferdig som finansminister i regjeringen, og tilbake hit.

Da er Vedum klar til å bli med på å trekke tilbake tillatelsen som hans regjering ga Equinor i 2023, for å elektrifisere gassanlegget på Melkøya.

– I ytterste konsekvens – svaret på det er ja, men alle parter burde være interessert i å komme fram til en enighet. Så får vi jo se hva vi klarer å få flertall for på Stortinget. Det viktigste for oss er å klare å få flertall.

La inn snubletråder

Elektrifiseringen av Melkøya ble en av de vanskeligste sakene for Sp i regjering.

Kort oppsummert vedtok de å gå inn for det, etter at Sps landsmøte hadde sagt at de burde si nei. Det førte til stor protest.

Dette er Melkøya-saken

Melkøya-saken var en av de vanskeligste sakene for Sp i regjeringen med Ap. Dette handler det om:

Men da regjeringen la saken frem, sa de også at de skulle få på plass like mye ny produksjon av annen kraft i Finnmark som prosjektet ville kreve.

– Det er det ingenting som tyder på at skjer. Det har ikke blitt bygget noen ting til nå, og å bygge ut tre terrawattimer herfra til 2030 fremstår helt umulig, sier Vedum.

– Trodde du faktisk på at dere skulle klare å produsere nok grønn energi da dette ble lagt frem – det er jo ikke så lenge siden?

– Dette var en sak vi tapte i regjering. Og jeg sa jo også da vi la den frem at det har vært en krevende sak. Så jeg prøvde da vi satt i regjering å ikke få dette bygget, og så la jeg inn masse premisser og krav i forbindelse med det.

– Premisser og krav som egentlig var umulige å oppfylle?

– I praksis så viser de seg å være det. Men det mente jo da energidepartementet på det tidspunktet at kunne være mulig, men det er ikke mulig.

 Helge Mikalsen / VGTILBAKE: Mandag er Vedum fortsatt finansminister, men han har allerede flyttet inn på sitt gamle kontor, som han offisielt tar over tirsdag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Ikke flertall for samme en løsning

Et flertall av partiene på Stortinget vil stoppe elektrifiseringen av Melkøya, og flere leverte forslag om det tirsdag. Men de er ikke enige om hvordan.

Rødt, SV, MDG, KrF Venstre vil droppe elektrifiseringen av Melkøya med strøm fra land – men de vil at utslippene skal kuttes med karbonfangst- og lagring (CCS) i stedet.

– For oss er det ikke et alternativ å bare fortsette som før. Vi må ha på plass de utslippskuttene. Å bare si nei er ikke en løsning, sier Venstres Ola Elvestuen.

SVs Lars Haltbrekken understreker at det er uaktuelt for SV å bare sette i gang en ny utredningsrunde.

Bilde av Lars Haltbrekken (SV)Lars Haltbrekken (SV)

Er en av de som fremmer Melkøya-forslag tirsdag.

– Vi er opptatte av å fjerne et av Norges største utslipp av klimagasser. Det finnes en realistisk løsning som raskt kan gjøre det før 2030, og som samtidig bidrar til at vi utvikler ny teknologi som verden vil ha stor bruk for, nemlig CCS.

Han sier flere selskaper står klare til å gå i gang.

– Vi kan ikke drive å utsette og sende dette til nye konsulenter og øke konsulentbruken i staten. Vi vet at det er selskaper som ønsker å bygge gasskraft med CCS. Jeg håper virkelig at både Sp og Frp kan bli med på å støtte det.

Frp foreslår nemlig å stanse elektrifiseringen, men ikke å erstatte strøm fra land med CCS. Listhaug har overfor VG åpnet for at Frp kan være med på en CCS-løsning, hvis det kan sikre flertall. Men:

– Vi kommer til å forhandle gjennom arbeidet i Stortinget, og ikke gjennom mediene.

Bilde av Sylvi Listhaug (Frp)Sylvi Listhaug (Frp)

Er også mot Melkøya-elektrifisering, men også skeptisk til CCS

Åpen for å bli med

Det Vedum og Sp foreslår, er å gi Equinor tillatelse til å drive anlegget på Melkøya videre med dagens gassturbiner etter 2030: Med andre ord å droppe elektrifiseringen helt, og fortsette som i dag.

Samtidig foreslår Sp å be regjeringen å vurdere CCS som et alternativ på nytt.

– Hvis et flertall for å stoppe elektrifisering av Melkøya er avhengig av at man pålegger Equinor å kutte utslipp med CCS, er dere da med på det?

– Det er derfor vi åpner for CCS. Men man må jo se hva som blir den endelige løsningen på kostnadene, sier Vedum.

– Det henger direkte sammen med å få stoppet elektrifisering av Melkøya, når de fleste andre partiene vil stille krav om det. Er et sånt krav noe dere kan være med på?

– Absolutt. Vi er opptatte av å klare å få et flertall i Stortinget for å finne brede løsninger.

 Helge Mikalsen / VGVedum starter første dag tilbake på Stortinget med flere forslag mot elektrifisering av sokkelen. Foto: Helge Mikalsen / VG

Vil si nei til flere prosjekter

Forslaget Vedum og Sp leverer tirsdag, inneholder også et punkt om å stille krav om at alle fremtidige elektrifiseringsprosjekter må finansieres av næringen selv, ved at de kommer opp med ny utslippsfri kraftproduksjon til havs eller CCS.

Her vil de ikke gå tilbake og endre tillatelsene til prosjekter som allerede har fått grønt lys.

– Hvorfor ikke – hvis dere kan det på Melkøya?

– Melkøya er veldig spesielt fordi det ligger der det ligger, og fordi det er så enormt kraftbehov. Hele Finnmark fylke bruker ca. 3,8 terawatt nå, og anlegget alene skal bruke 3,2 terawatt. Så det er så voldsomt kraftbehov.

Han sier det er kjempeviktig at man skal ha lave, stabile kraftpriser i nord.

– Det lå også premisser i vedtaket i utgangspunktet, som det ikke har vært i de andre vedtakene. Det var det på Melkøya, nettopp fordi det var et helt spesielt prosjekt.

Konsesjonene på Melkøya er delt ut. Prosjektet skal koste om lag 16 milliarder kroner og er om lag 30 prosent ferdig.

– Hvem skal ta regningen hvis alt stopper?

– Vi må også se på konsekvensene. Hvis man ikke har nok annen type kraft får man en enorm regning til befolkningen i Nord-Norge, og det er derfor vi har landet på den løsningen som vi har gjort.

Read Entire Article