I januar avslørte NRK oppsiktsvekkende fakta om 100 av de største inngrepene i norsk natur i årene 2017–2022. Funnene viser alvorlige mangler og lovbrudd i flere kommunale saksbehandlinger.
Kommunal- og distriktsminister Erling Sande fra Senterpartiet forsvarte kommunene ved å si at han er sikker på at de prøver å følge loven.
– Mitt inntrykk er at norske kommuner prøver å følge regelverket, gjentok Sande, nesten uansett hva NRK spurte om.
Det er derfor uklart om kommunalministeren har tenkt å følge opp, og om det blir konsekvenser for kommunene som har brutt loven.
– Sandes svar i den saken er sjokkerende og useriøse. Han reagerer ikke engang på konkrete lovbrudd. Dette er enorm ansvarsfraskrivelse, sier Une Bastholm, MDGs stortingsrepresentant.
Avdekket grove feil
Bastholm mener det er oppsiktsvekkende at kommunalministeren forsvarer ulovlig saksbehandling og brudd på plan- og bygningsloven, et lovverk som hans departement har ansvaret for.
– Det er et av grunnsteinene i demokratiet vårt. Hans jobb er å sørge for at kommunene følger loven som Stortinget har vedtatt, sier hun.
Hun får støtte av Rødts miljøpolitiske talsperson Sofie Marhaug.
– Det er grove feil som er avdekket i NRKs avsløringer. Vi kan ikke ha en forvaltning som bare gir tilgivelse for lovbrudd med et skuldertrekk, sier Marhaug.
Nå stiller de begge spørsmål til kommunal- og distriktsministeren i Stortingets spørretime for å be ham redegjøre for hvorfor det er lovbrudd i kommunenes arealforvaltning.
Her er spørsmålene Erling Sande må svare på:
William Jobling / NRK
Spørsmål fra Une Bastholm (MDG)
NRKs kartlegging viser at kommunene systematisk setter av store naturarealer til utbygging uten at konsekvensene for natur og dyreliv er vurdert. Jurister NRK har snakket med, slår fast at det har skjedd en rekke alvorlige feil, og at mange av prosjektene ville blitt kjent ugyldige i retten.
Hvilke grep vil statsråden ta for å rydde opp og sikre en forsvarlig forvaltning av natur i norske kommuner?
Ole Berg-Rusten / NTB
Spørsmål fra Sofie Marhaug (R)
NRK har dokumentert en rekke lovbrudd, feil og mangler ved de 100 største utbyggingssakene i Norge. (...)
Kommunal- og distriktsministerens respons er at han «er trygg på at kommunene prøver å følge reglene». Mener virkelig statsråden at regelrette brudd på lover og regler ikke skal møtes med noen sanksjoner, irettesettelser eller innskjerpelser?
Nadir Alam / NRK
Helge André Njåstad (FrP)
Å skape private arbeidsplasser i Distrikts-Noreg er viktig for mange lokalpolitikarar. (...) Ofte møter kommunane på innblanding frå statsforvaltarane som hindrar lokale løysingar.
Eit eksempel er frå Tysnes, der kommunen sa ja til dispensasjon for eit næringsbygg på eit allereie planert område. Her klaga statsforvaltaren. Meiner statsråden at statsforvaltarane klagar på for mange lokale vedtak?
– Meningsløst å true med sanksjoner
Alle skal følge loven, også norske kommuner. Det sier Erling Sande til NRK.
– Å true kommuner med sanksjoner og bøter for feil som er begått for mange år siden, da vi hadde et annet fokus på natur, andre forskrifter og helt andre verktøy, er ganske enkelt meningsløst, sier Sande.
Han mener statens viktigste oppgave er å gi kommune gode verktøy.
– Det gjør vi allerede, og gjennom naturmeldingen har vi sagt at vi vil styrke innsatsen ytterligere ved å gjennomgå forskrifter og veiledninger, sier Sande.
Regjeringen skal også, ifølge Sande, sørge for at det ikke er unødvendig byråkrati og se om det ligger rapporteringskrav eller andre ting som kan tas vekk eller forenkles.
Den siste uken har han har gitt uttrykk for sine synspunkt i en kronikk på Kommunal Rapport og i debatt på Dagsnytt 18.
Begge gangene har han forsvart kommunene og angrepet NRKs journalistikk. Begge gangene har han fått svar på tiltale fra jurist Nikolai Winge, som analyserte NRKs materiale før publisering.
Naturen ofres i blinde
I fjor avdekket NRK at det ble gjort 44.000 inngrep i naturen på fem år. I januar kunne vi avsløre at mange av de 100 største inngrepene i denne perioden ble gjort nærmest i blinde.
- I 23 av sakene ble det ikke skrevet én eneste setning om naturen i sakspapirene før områdene ble satt av til bygging.
- I 91 av sakene er det ingen tegn til at det ble sendt ut noen fagperson for å lete etter truede arter før naturen ble satt av.
- I 81 av sakene ble det ikke lett etter mer egnede steder å bygge, så vidt kommunene kan dokumentere. Selv om loven krever dette.
Mer ressurser til kommunene
Det er en enighet blant politikerne at kommunene ofte ønsker å gjøre det som er rett, men mangler ressurser og tilgang til god nok informasjon.
– Kommunepolitikerne må i det minste vite hva slags natur og arter som lever i en skog, før de vedtar å bygge den ned, sier MDGs Une Bastholm.
Lars Haltbrekken i SV mener også regjeringen må skjerpe kravene til konsekvensutredningene som lages i kommunene.
– Vi ødelegger natur hver eneste dag med bind for øynene. Det kan ikke fortsette. Vi må pålegge kommunene til å gå gjennom gamle reguleringsplaner, sier Haltbrekken.
Rødt vil også gi mer ressurser til kommunene slik at de kan ta kunnskapsbaserte valg.
– Kommunene må få strengere krav til utbygging av natur. Jeg tror også at i noen tilfeller at utbygger har altfor stor makt. Fattige kommuner lar seg blende av løfter om gull og grønne skoger. Men det er ingen gull, kun ødelagte skoger, sier Marhaug.
Vil gi statsforvalter mer makt
Flere mener at en av løsningene er å gi statsforvalteren mer makt for å kunne ta vare på verdifull natur.
– Statsforvalters rolle må styrkes. De må oppfordres til å komme med flere innsigelser, sier Haltbrekken.
– Regjeringen må ha politikk som sørger for at vi følger opp våre internasjonale avtaler og forpliktelser. Det gjør vi ikke i dag, sier Ola Elvestuen (V).
Han sier at regjeringens nye naturmangfoldmelding er elendig og føre til mer nedbygging av natur i Norge.
Publisert 15.01.2025, kl. 10.53 Oppdatert 15.01.2025, kl. 11.18