USA er ikke nok for Elon Musk. Nå forsøker han å påvirke et europeisk valg.

1 week ago 17



Bare Alternativ for Tyskland (AfD) kan redde Tyskland. Det er budskapet fra Elon Musk før valget.

Verdens rikeste mann Elon Musk kommer med harde utfall før valget i Tyskland. Han kaller president Frank-Walter Steinmeier (t.h.) en «antidemokratisk tyrann» og kansler Olaf Scholz «en narr». Foto: John MacDougall, AP/NTB
  • Ingrid Brekke

Publisert: 03.01.2025 12:44

Kortversjonen

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier er en «antidemokratisk tyrann» som burde skamme seg. Kansler Olaf Scholz er «en narr». Det er innholdet i to meldinger fra Elon Musk på sosiale medier-kanalen X.

Musk er en nær støttespiller for den påtroppende amerikanske presidenten Donald Trump. Han er dessuten verdens rikeste mann og eier X. Bare uker før valget i Tyskland oppfordrer han tyskerne til å stemme på partiet Alternativ for Tyskland (AfD), som er under overvåking av sikkerhetstjenestene. Deler av partiet er kategorisert som høyreekstremt. «Bare AfD kan redde landet», mener Musk. Partiet er nest størst på meningsmålingene.

I Tyskland frykter mange nå at verdens rikeste mann kan påvirke valget 23. februar. Reaksjonene flommer etter at avisen Die Welt publiserte et innlegg fra Musk. Avisens egen debattredaktør gikk av i protest.

Den første Tesla-fabrikken i Europa åpnet i Tyskland i 2022. Elon Musk og kansler Olaf Scholz var begge til stede. Nå mener Musk at Scholz er «en narr». Foto: Patrick Pleul, AP/NTB

Sammenligner Musk med Putin

Bekymringen over mulig russisk innflytelse på tyske valg har lenge vært stor. Nå kommer uroen over Musks påvirkning i tillegg.

Regjeringens pressetalsperson Christiane Hoffmann sier at regjeringen betrakter Elon Musks reklame for AfD som et forsøk på å øve innflytelse på valgkampen. Men: «det står ham fritt å ytre sin mening.»

Leder for det sosialdemokratiske partiet (SPD) Lars Klingbeil går langt hardere ut. Han sammenligner Elon Musk med Russlands president Vladimir Putin.

– Begge vil øve innflytelse på valget vårt og støtter målrettet demokratifiendene AfD. De vil at Tyskland blir svekket og styrtet inn i kaos, sier han ifølge Der Spiegel.

Klingbeil mener at valget i februar er «massivt truet utenfra».

Musk: Høres det ut som Hitler?

Elon Musk selv avviser at AfD er for ekstremt. Han viser til at AfDs leder Alice Weidel er i et forhold med en kvinne fra Sri Lanka:

«Synes du det høres ut som Hitler? Come on!» skriver Musk.

En talsperson for AfDs leder Alice Weidel opplyser at partiet har jevn kontakt med Musks team. Et live-X-møte mellom Weidel og Musk er en mulighet.

Alice Weidel, leder for Alternativ for Tyskland, fryder seg over støtten fra Elon Musk. Nå håper hun på et live-møte på X. Foto: Carsten Koall, AP/NTB

Vil Trump-regjeringen blande seg?

Musks ytring om at president Steinmeier er en «antidemokratisk tyrann» kom på X nyttårsaften. Presidenten har sagt at han tar Musks utskjelling til etterretning. Utover det vil han ikke kommentere saken.

Steinmeier advarte nylig mot utenlandsk innflytelse på valget. Der nevnte han spesifikt Musks X.

Elon Musk står Donald Trump svært nær. Vil Trump-regjeringen fortsette i Musks spor? SPDs gruppeleder i Forbundsdagen Rolf Mützenich oppfordrer den tyske regjeringen til å forhøre seg etter Trumps tiltredelse. Vil de «gjentatte respektløshetene, ydmykelsene og innblandingen i valgkampen også komme i navnet til den nye amerikanske regjeringen?»

Les også

Flere frykter at Musk får for stor makt: – En slags uoffisiell stabssjef

Ryktene går om at britiske Nigel Farage og hans parti Reform UK kan få 100 millioner dollar i støtte fra Elon Musk. Foto: Andrew Harnik, AP

Flere land merker Musk

Elon Musk søker global innflytelse ikke bare som forretningsmann. En oversikt fra CNN viser at Musk har møtt toppolitikere fra minst 13 land de siste tre årene. Her er noen eksempler:

  • Nylig møtte Musk den ytterliggående britiske politikeren Nigel Farage. Ryktene går om at Musk står klar med 100 millioner dollar til Farage og hans parti Reform UK, skriver The Independent. Musk møtte Farage på Trumps feriested Mar-a-lago. De to skal ifølge Farage ha diskutert politisk taktikk.
  • I desember drev Musk en kampanje for å stanse et budsjettforslag som ville betydd vanskeligheter for Musks forretningsinteresser i Kina. Forslaget ble til endret, restriksjoner på investeringer i Kina ble utelatt. Musk har hatt minst tre møter med kinesiske toppolitikere, inkludert landets leder Xi Jinping.
  • Musk har også hatt tre møter med Italias ytre-høyre-statsminister Giorgia Meloni og ett med hennes utenriksminister. I møtene med Meloni og Xi sto utenrikspolitikk på dagsordenen, ifølge CNN.
Foto: Michelle Farsi / AP

Kan Musk faktisk påvirke valget?

Det er umulig for Musk å støtte AfD med penger. I Tyskland er det forbudt for partier å motta mer enn 1000 euro (ca. 11.000 kroner) fra en utenlandsk giver.

At Musk ytrer seg om tysk politikk rammes derimot ikke av noen begrensninger. Hverken fornærmelser eller hets strider mot loven.

Men skulle X skru til algoritmene sine slik at det skaper fordel for ett enkelt parti, kan Musk få problemer. Det sier juristen Christian Solmecke til TV-kanalen ZDF.

– Musk har bare lov til å bruke sin egen plattform som enhver annen bruker, sier hun, og legger til:

– Han kan ikke manipulere algoritmer til fordel for sine egne meninger.

Misnøyen med tyske politikere har økt de siste årene, påpeker statsviteren Wolfgang Schroeder ved Universitetet i Kassel. Han viser til hvordan Elon Musk polariserer.

«Ønsket om disrupsjon og forandring sentrerer seg rundt personen Musk: For den ene er han djevelen, for den andre frelseren.»

Read Entire Article