Ungdommer er redde for å fortelle hvordan de har det av frykt for å ikke bli akseptert av venner.
Publisert: 02.12.2024 17:45
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Det snakkes altfor lite om følelser. Ungdommer er redde for å fortelle hvordan de har det, av frykt for ikke å bli akseptert av venner. Forskning viser at undertrykte følelser kan føre til fysiske og psykiske helseproblemer. Hvorfor er man svak hvis man uttrykker følelsene sine? Det er jo motsatt!
Vi legger merke til folk som tar på seg en maske: På sosiale medier ser man perfekte liv. Studier viser at mange unge føler på presset om å se perfekt ut og ikke vise svakhet. Samtidig opplever vi en økt følelse av utilstrekkelighet. Vi holder følelsene våre inne for å unngå å bli dømt. Kan vi ikke heller prøve å snu denne trenden?
Det er på tide å løfte blikket og se det positive! Ja, det er viktig å dele våre tunge stunder, men hva om vi også feirer gleden og de små seierne i hverdagen? Ofte handler det om å finne tilbake til en god følelse der du mestret noe. Å snakke om positive følelser sprer også positivitet. Begynner du med positive følelser, blir det kanskje lettere å snakke om de negative.
Å være ærlig om hvordan man har det, er en styrke! Å tørre å være åpen kan gi muligheter for deg og andre som føler det samme. Å holde følelsene inne kan være som å fylle et glass med vann. Av og til renner det over. På samme måte kan undertrykte følelser skade vår mentale helse. For å unngå at glasset renner over må vi dele følelsene våre.