Trumps Ukraina- «fredsplan» begynner å avtegne seg

1 month ago 11



Donald Trumps rådgivere har luftet flere ideer om hvordan Ukraina-krigen kan få en ende. Én ting går igjen: Å fjerne tilbudet om Nato-medlemskap.

Trump har utnevnt den pensjonerte generalen Keith Kellogg som sin Ukraina-utsending. Kellogg har lagt frem en plan for hvordan man skal få i gang fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland, der et sentralt element er å legge Ukrainas Nato-ambisjoner på is. Foto: AP / NTB

Publisert: 05.12.2024 08:04

Kortversjonen

Det er noe Norge og andre Nato-land må forholde seg til – om eller når den tid kommer.

Hva Trump vil gjøre når han inntar Det hvite hus i januar, har det blitt snakket mye om i korridorene på Natos utenriksministermøte denne uken. Problemet er at ingen vet hva det blir.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) vil ikke spekulere i hva Trump vil legge på bordet.

Men på spørsmål fra NTB om hvordan Norge vil reagere dersom tilbudet om Nato-medlemskap til Ukraina fjernes, understreker han at tilbudet må bli liggende på bordet.

– Det finnes ikke noe langvarig alternativ til medlemskap, sier Eide til NTB.

Ukraina må selv få bestemme sin fremtid, mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), her i et selfie-øyeblikk med utenriksministrene fra Latvia, Canada, Tyskland og Island. Foto: AP / NTB

Tre planer

Nyhetsbyrået Reuters har gått gjennom hva tre av Trumps nøkkelrådgivere har sagt offentlig og privat den siste tiden.

Blant dem er den pensjonerte generalløytnanten Keith Kellogg, som har fått ny jobb som Trumps Ukraina-utsending.

  • Hans plan, som ble lagt frem for Trump tidligere i år, går ut på å stanse våpenleveransene til Ukraina dersom de ikke går med på fredsforhandlinger.
  • Og motsatt: Russland skal trues med massive våpenforsendelser til Ukraina dersom de ikke setter seg til forhandlingsbordet.

Planen går også ut på at Russland får beholde okkuperte områder, mens Ukrainas Nato-ambisjoner altså blir lagt på is.

De to andre planene Reuters har gjennomgått, er fra kommende visepresident J.D. Vance og Trumps tidligere etterretningssjef Richard Grenell. De går langs noenlunde de samme linjene.

– Ukraina må eie freden

For Eide er det derimot viktig at Ukraina settes i stand til å gjøre egne valg.

– Vi vil at Ukraina skal seire, men akkurat hva som er en seier for Ukraina, det er opp til Ukraina å definere, sier han.

– Men dette med «nothing about them without them» er veldig viktig for oss. Ukraina må eie sin løsning, eie sin fred. Og det må bli en rettferdig fred, understreker Eide.

Det pågår harde kamper langs flere deler av den over 1000 kilometer lange frontlinjen. Her skyter ukrainske artillerister mot russiske mål ved Tsjasiv Jar i Donetsk i november. Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES / Reuters / NTB

Ukraina er for lengst i gang med å forberede seg på Trump-overtagelsen i USA. President Volodymyr Zelenskyj har allerede besøkt Trump i Florida, og denne uken dro stabssjefen hans, Andrij Jermak, til USA for nye samtaler med Trump, opplyste Ukrainas utenriksminister Andrij Sybiha til journalister på Nato-møtet.

Ungarn: – Ingen enighet i Nato

I forkant av Natos utenriksministermøte tryglet de også om en formell Nato-invitasjon, foreløpig for de delene av landet som ikke er under russisk kontroll.

Det ville betydd sterkere sikkerhetsgarantier.

Men ønsket ble ikke oppfylt. I stedet lover Nato – igjen – å sende så mye våpen som mulig til Ukraina.

Ungarn påpeker på sin side at det ikke er noen enighet i Nato om å invitere Ukraina inn i alliansen.

Ifølge utenriksminister Peter Szijjarto, som skal ha nære bånd til Russlands Vladimir Putin, vil en slik invitasjon være ensbetydende med en 3. verdenskrig, skriver nyhetsbyrået AP.

Ungarn stilte seg imidlertid bak vedtaket på det siste Nato-toppmøtet om at Ukrainas vei inn i alliansen er «irreversibel».

Det samme gjorde USA.

Read Entire Article