Kina har forberedt seg på Donald Trump i mange år. Xi Jinping har et klart drømmescenario.
Publisert: 28.11.2024 17:48
Kortversjonen
- Joe Biden deltok på sitt siste G20-møte før Donald Trump overtar som president i USA.
- Trumps isolasjonistiske politikk kan føre til et maktvakuum, som Kina ønsker å fylle. Statsledere, som Storbritannias Keir Starmer og Australias Anthony Albanese, ser på Kina som en stabil partner.
- Kinas økonomi lider fortsatt etter pandemien, men forbereder seg på økt internasjonal innflytelse under Trump.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Nylig gikk Joe Biden for siste gang inn i et rom fullt av statsledere som verdens mektigste person.
Årets G20-møteG20-møteG20-møtet er et møte mellom de 20 største økonomiene i verden for å samarbeide om viktige globale utfordringer som økonomi, klima og handel. Målet er å finne løsninger som gagner alle. i Brasil var det siste før Donald Trump tar over som USAs president. Biden benyttet anledningen til å oppfordre medlemslandene til å fortsette samarbeidet, også uten ham. Det ser ut til at verdens ledere tok oppfordringen bokstavelig.
For da statsministre, presidenter og diktatorer skulle samles til det obligatoriske «familiebildet», var Biden ikke med. Han kom forsinket til fotograferingen sammen med Canadas statsminister Justin Trudeau og Italias statsminister Giorgia Meloni.
Biden er ute av bildet, bokstavelig talt, og Trump er på vei tilbake. USA blir stadig mer uforutsigbart, så verden må se en annen vei, sier Dongshu Liu, professor i politikk ved Syracuse-universitetet i Hongkong.
– Nå ser Xi Jinping sitt snitt. Dette er en stor mulighet for Kina, sier han til Aftenposten.
Maktvakuum uten USA
Overgangen fra Biden til Trump gjør flere europeiske statsledere nervøse. Først og fremst fordi Trump virker lite motivert til å støtte Ukraina i krigen og truer med å oppfordre Russland til å gjøre «hva faen de vil» med Nato-land som ikke bruker nok penger på forsvar.
I tillegg er Trump lite interessert i internasjonalt samarbeid. Han lover å føre en «USA først»-politikk. Han har sagt at han vil innføre høy toll på import fra både Europa og Asia. Eksperter mener det kan føre til en dyr handelskrig.
Trumps USA vil sannsynligvis ikke engasjere seg i internasjonal politikk eller samarbeid, sier Liu.
– Dersom USA isolerer seg selv, oppstår et maktvakuum.
Hvem skal da være verdens mest innflytelsesrike supermakt?
«Vi går heller for dem»
Det er ikke mange land i verden som har kapasitet eller vilje til å fylle den rollen. Men Kina er den mest åpenbare kandidaten, sier Liu.
– Kina ser på dette som en mulighet til å tre inn, sier Hans Jørgen Gåsemyr, seniorforsker med fokus på Kina ved Nupi.
Det kan se ut til at ledere verden over har fått med seg det. For etter at Trump er blitt gjenvalgt, ser verdens ledere ut til å være spesielt opptatt av forholdet til Kina.
Storbritannias statsminister Keir Starmer har uttalt at forholdet til Kina er nødt til å være «stabilt» og «sterkt». Australias statsminister Anthony Albanese lover å være «tålmodig» overfor Kina. Også Frankrikes president Emmanuel Macron etterlyser et stabilt forhold mellom Europa og Kina.
Kinas leder har svart på uttalelsene med beroligende ord. På G20-møtet fremstilte han Kina som en støttespiller for fri handel og internasjonal stabilitet.
– Xi ønsker at europeerne skal se på Kina og tenke «vi går heller for dem», sier Liu.
Men for å få til det, må Kina vinne tillit.
Xis smisketur
Og Xi Jinping er allerede godt i gang. I vår var han på en sjarmoffensiv i Europa. Målet med turneen var å smiske med USAs venner og allierte for å dra dem mer mot Kina.
Kina har også nylig fjernet visumkrav for flere europeiske borgere, noe som signaliserer et ønske om tettere samarbeid. I tillegg har Kina lovet internasjonalt samarbeid om klima og teknologi.
Både professor Liu og forskeren Gåsemyr tror Kina ser Trumps USA som en mulighet til å spille en større rolle på den internasjonale scenen. Men det er ikke sikkert det i det hele tatt er mulig.
Har Kina lyst?
– For det første er verden blitt et mer komplisert sted, sier Gåsemyr.
Med krig i Ukraina og Midtøsten er det vanskelig for Kina å balansere ulike interesser. Kina tviholder på at de er nøytrale til krigen i Ukraina, mens Vesten anklager dem for å støtte Russland. Det gjør forholdet mellom Kina og Europa komplisert.
For det andre er det ikke sikkert Kina har lyst til å erstatte USA.
Kina er sterkt misfornøyd med dagens verdensorden der USA dikterer «alt», sier Liu.
– Men de synes USA betaler en altfor høy pris for den rollen, sier han.
Kinas økonomi ligger fremdeles med brukket rygg etter pandemien. Og verre kan det bli. Nå forbereder de seg på enda tøffere tider med Trump i Det hvite hus.
– Før Kina kan fylle tomrommet USA kanskje etterlater seg, er de nødt til å få økonomien på riktig kjøl, sier Liu.
Xis drømmescenario
Nupi-forsker Gåsemyr understreker at Kina forberedte seg på Trump-seier lenge før valgkampen startet. Det er derimot helt uklart hvordan Europa vil håndtere Trump 2.0.
– Frykten er at Trump vil tvinge europeerne til å velge mellom USA og Kina. Da er det nok ingen som velger bort vår viktigste allierte, USA, sier Gåsemyr.
Xis drømmescenario er at Trumps «USA først»-agenda skyver Europa fra seg. Det vil tvinge Europa til å pleie forholdet til Kina, forklarer Liu.
– Det er ikke sikkert Kina tar over USAs rolle, men vi beveger oss mot en verden med stadig mer kinesisk innflytelse, sier Liu.