– Jeg opplever at jeg ikke lenger har tillit fra statsråden, sier Valgerd Svarstad Haugland. Statsforvalteren har blant annet lagt bort 123 saker om pasientrettigheter.
Publisert: 18.12.2024 16:34 | Oppdatert: 18.12.2024 16:59
Kortversjonen
- Valgerd Svarstad Haugland trekker seg som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus grunnet manglende tillit fra statsråden.
- To alvorlige avvik, inkludert manglende behandling av klager på tvangsmedisinering og brudd på offentlighetsloven, er blitt avdekket.
- Statsforvalteren har innhentet ekstern bistand for å gjennomgå avvikene i samarbeid med relevante myndigheter.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Saken oppdateres.
StatsforvalterStatsforvalterStatsforvalteren er den øverste lederen av den statlige fylkesadministrasjonen i Norges fylker. Statsforvalteren er regjeringens nærmeste representant i fylket og skal overvåke at Stortingets og regjeringens vedtak blir gjennomført, først og fremst gjennom kommunenes og fylkeskommunenes virksomhet. Kilde: SNL Valgerd Svarstad Haugland i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus trekker seg etter interne avvik. Hun har har hatt rollen, som tidligere ble kalt fylkesmann, siden 2011.
De har hatt to alvorlige saker i helseavdelingen, skriver Statsforvalteren i en pressemelding.
– Jeg opplever at jeg ikke lenger har tillit fra statsråden. Det tar jeg konsekvensen av og slutter, sier statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland.
La bort 123 klagesaker
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har påvist to alvorlige avvik. Det ene dreier seg om manglende behandling av klager på tvangsmedisinering.
– Vår gjennomgang viser at 123 saker som omhandler 114 pasienter ikke er blitt behandlet, men lagt til side. Dette er i strid med våre rutiner for saksbehandling. Dette rydder vi nå opp i ved å kontakte personene det gjelder, sier Svarstad Haugland.
Dette har gått ut over pasienters rettssikkerhet.
– Avviket skjedde fordi rutinene ikke er blitt fulgt, og vi har nå lagt om vår praksis for å sikre at ikke noe lignende skal kunne skje igjen.
Brudd på offentlighetsloven
Det andre avviket handler om brudd på offentlighetsloven.
Totalt er det snakk om 969 innsynskrav til helseavdelingen som ikke er behandlet i perioden 2019 frem til sommeren 2024, opplyser Statsforvalteren i pressemeldingen.
Frem til sommeren 2024 hadde helseavdelingen en ufullstendig praksis for behandling av innsynskrav. Avdelingen skal ha prioritert nye innsynskrav fremfor krav som var mer enn fem dager gamle.
Denne praksisen har ført til at mange innsynskrav ikke ble behandlet.
– Begge disse avvikene er alvorlige, og Statsforvalteren har i samråd med departementene besluttet å innhente ekstern bistand for å gjennomgå saken i samarbeid med relevante myndigheter, opplyser Svarstad Haugland.
Svært alvorlig sak
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) kaller avvikene i klagehandlingen hos Statsforvalteren alvorlige.
– Dette er en svært alvorlig sak som rammer mennesker i en sårbar situasjon som er underlagt et svært inngripende tiltak. Dette har gått ut over rettsikkerheten til mennesker og pasienter med alvorlige psykiske lidelser, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.
Hun sier videre at dette ikke skal skje, og at det er helt avgjørende at det ryddes opp.
– Innbyggerne skal kunne ha tillit til og være trygge på at statsforvalterne håndterer sakene sine i tråd med lover og regler.
Feilen ble avdekket i sommer av Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet i forbindelse med arbeid for å bedre saksbehandlingen av denne type saker.
Departementet ble som administrativt ansvarlig for statsforvalterne orientert om saken 20. november fra Helse- og omsorgsdepartementet.