Tre av ti har aldri svømt 200 meter

1 month ago 38



34 prosent av de spurte i en ny undersøkelse svarer at de aldri har klart å svømme 200 meter uten pause i sjø eller ferskvann.

Det kommer fram i en spørreundersøkelse gjort for Tryg Forsikring.

– Det er dessverre altfor mange som ikke svømmer godt nok, sier Christer Kjørsvik, kommunikasjonssjef i Tryg.

Tidligere undersøkelser har vist at norske tiåringer har de dårligste svømmeferdighetene i Norden, men den nye undersøkelsen viser at det også blant voksne er altfor mange som sliter med svømmeferdighetene. Tallene viser at dette spesielt gjelder i aldersgruppen fra 30 til 39 år.

Det er også flere kvinner enn menn som svarer at de ikke har klart å svømme 200 meter.

I fjor druknet totalt 79 personer i Norge, hvorav 94 prosent var menn, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. I første halvår i år omkom 40 personer i drukningsulykker i Norge, én mer enn på samme tid i fjor. I juni døde åtte personer i drukningsulykker, mot tolv i fjorårets junimåned.

07:12 i dag NTB

→ Del

Stadig flere nordmenn har beredskapslager hjemme

Ting man bør ha hjemme i tilfelle en krise. De grunnleggende behovene som må dekkes de første døgnene av en krise, er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB

35 prosent av nordmenn oppgir at de har beredskapslager hjemme. Det er 10 prosentpoeng flere enn for to år siden.

Tallene kommer fram i en undersøkelse InFact har gjort på oppdrag fra Nationen.

I undersøkelsen svarer 35 prosent at de har beredskapslager hjemme. I 2022 var det kun 25 prosent som svarte det samme.

Antallet som vurderer å skaffe seg beredskapslager, har økt fra 33 til 37 prosent, mens 27 prosent sier de verken har beredskapslager eller har planer om å skaffe seg det. Her var tallet 41,5 prosent for to år siden.

Myndighetenes råder folk til å ha et lager i tilfelle en krise. Årsaken er at kommuner, nødetater og frivillige organisasjoner må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp.

Ifølge DSB er rent drikkevann lagret på kanner eller flasker, mat som tåler lagring i romtemperatur, stormkjøkken, varme klær og fyrstikker blant tingene man bør ha lagret.

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn

07:10 i dag NTB

→ Del

Mer koronasmitte nå enn tidligere i år

Det er mer koronasmitte i samfunnet nå enn tidligere i år, ifølge FHI. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Det er mer koronasmitte i samfunnet nå enn tidligere i år, men ekspertene ser ingen grunn til å slå alarm.

Forekomsten av koronasmitte er fremdeles lav, men trenden har vært økende gjennom flere uker – noe Folkehelseinstituttet (FHI) også har sett tidligere sommere, skriver NRK.

– Vi kan heller ikke utelukke mer økning også de neste ukene, sier Hilde Kløvstad, fungerende direktør for smittevern og vaksine ved FHI.

FHI har ikke konkrete tall på hvor stor økningen har vært, men ser flere tilfeller bli registrert blant dem som blir testet på sykehus.

Til tross for smitteøkningen mener Einar Sagberg, som er smittevernoverlege i Drammen kommune, at det ikke er noen grunn til at folk skal være bekymret.

– Fly, tog og steder hvor mange sitter eller står tett sammen, er steder der viruset blir litt lettere spredd. Men dersom du er frisk, har vi ingen generelle råd til publikum, sier smittevernoverlegen.

21:57 i går Åse Astri Bakka

→ Del

Håper på flere millioner i bolig-gevinst

Stefan Strandbergs store Aker Brygge-leilighet ligger ute for salg til 65 millioner kroner. Foto: Terje Pedersen / NTB

For fire år siden kjøpte tidligere proff-fotballspiller Stefan Strandberg en toppleilighet på Aker Brygge for 38 millioner kroner fra hotelleier Asmund Haare. Prisantydningen var ifølge E24 40 millioner kroner. Nettstedet viser til at det var Finansavisen som omtalte denne saken først.

Leiligheten på 363 kvadratmeter var opprinnelig tre leiligheter, som er blitt slått sammen. Den består av en utleiedel, privat heis, tre garasjer og tre balkonger.

Nå vil lyngdølen selge herligheten - for 65 millioner kroner. Altså 27 millioner mer enn han betalte i 2020.

– Det er ikke mange leiligheter på denne størrelsen på Aker Brygge, altså på over 300 kvadrat. Vi ser at det er etterspørsel etter såpass store leiligheter, sier eiendomsmegler og partner i Belèven Eiendomsmegling Anders Kvernberg til E24.

Det ble i januar i år kjent at Stefan Strandberg ga seg med fotball, ett år før kontrakten med Vålerenga gikk ut, etter livstruende blodpropp.

19:35 i går NTB

→ Del

Første blinde Barbie-dukke

Leketøysprodusenten Mattel har introdusert sin første blinde Barbie-dukke i sin stadig større kolleksjon av dukker.

Den blinde dukken har ikke bare trekk som en blind person, men er også laget slik at den er lettere å håndtere for blinde barn.

Den er utstyrt med en stokk med en marshmallow på tuppen, solbriller, klær med mønstre som er lette å kjenne på, store borrelåser og albuledd som letter bruken av stokk. Den er også laget med et blikk som er rettet litt opp for å etterligne en blind person.

Den blinde dukken er den siste i en lang serie med inkluderende Barbie-dukker. Tidligere er det blant annet laget en hørselshemmet dukke, en dukke med Downs syndrom og en Barbie i rullestol.

Aktivisten Lucy Edwards, som mistet synet som tenåring og er den første til å møte den nye blinde Barbie-dukken, kaller henne et nytt skritt mot en verden der også unge blinde kan trives.

I forbindelse med produksjonen av dukken søkte Mattel ekspertråd hos flere organisasjoner for synshemmede, blant dem Royal National Institute of Blind People og American Foundation for the Blind.

18:03 i går NTB

→ Del

Helikoptertjenesten hadde rekordmange oppdrag i fjor

Fjoråret var siste året i karrieren for redningshelikopteret Sea King. Luftforsvaret melder at de er stort sett ferdige med å fase inn det nye helikopteret SAR Queen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Helikoptertjenesten satte rekord i antall redningsoppdrag i fjor. I 2023 rykket de ut til 1774 oppdrag, ifølge Luftforsvaret.

Antallet oppdrag økte fra 1756 i 2022 til 1774 i fjor, ifølge Luftforsvarets årsrapport om redningshelikoptertjenesten (RHT), skriver Nationen. Fjorårets oppdrag fordelte seg mellom 715 søk og 1059 ambulanseoppdrag.

Særlig to oppdrag trekkes fram: leteaksjonen etter sjuåringen Torjus Seland, som ble funnet omkommet i skogen i oktober i fjor, og oppdrag i forbindelse med ekstremværet Hans.

Totalt tilbrakte tjenesten 2177 timer på oppdrag. Det utgjør 53,7 prosent av det totale antallet flytimer, mens om lag 40 prosent av flytiden gikk til egentrening og utsjekk av nye besetningsmedlemmer. Resten av flytiden gikk til testing på skvadronen og hos Forsvarsmateriell, fremgår det i rapporten.

Redningshelikoptertjenesten kostet i fjor nesten 800 millioner kroner, om lag ti millioner kroner over budsjettet. Det skyldes «periodisering av kostnader knyttet til innkjøp og vedlikehold», skriver Nationen.

13:07 i går NTB

→ Del

EU-forskere: Global varmerekord ble slått på søndag

Et fly i gang med slukking av en skogbrann i nærheten av Calistoga i California, et av mange områder i verden som var preget av hetebølger i begynnelsen av juli. Mange steder har de høye temperaturene fortsatt, og søndag var trolig dagen med den høyeste globale snittemperaturen som noen gang er registrert. Foto: Noah Berger / AP / NTB

Den globale snittemperaturen søndag var den høyeste som noen gang er registrert, ifølge foreløpige tall fra EUs klimaovervåkingstjeneste.

Den forrige tilsvarende rekorden ble satt i fjor og ble altså trolig bare litt over et år gammel.

Marginene er små, men klimaovervåkingstjenesten C3S bekrefter overfor Reuters at det ser ut til at rekorden er slått. De siste ukene har hetebølger rammet både USA, deler av Europa og Russland.

Den menneskeskapte globale oppvarmingen fører til at varmerekorder settes oftere enn før. I tillegg har 2023 og deler av 2024 vært preget av det naturlige værfenomenet El Niño, som pleier å gi temperaturene i verden et midlertidig løft.

I fjor ble rekorden for høyeste daglige globale snittemperatur slått fire dager på rad i begynnelsen av juli. På søndag var det altså trolig enda varmere i verden.

13:07 i går NTB

→ Del

Snittpris for strøm på 37,3 øre per kWh onsdag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 37,3 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 52,8 øre.

Onsdagens snittpris per kWh er 11,4 øre lavere enn tirsdag og 32,01 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen onsdag på 52,8 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 21 og 22. Den er 0,2 øre høyere enn tirsdag og 41,01 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 87,1 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 6,1 øre per kWh mellom klokken 13 og 14 og er den laveste i landet.

12:35 i går NTB

→ Del

Fem år gammel gutt hardt skadet i påkjørsel i Sandnes

En fem år gammel gutt er hardt skadet etter en påkjørsel i Sandnes. Han er fraktet til sykehus.

– Nødetater på stedet melder om alvorlige skader. Pasienten klargjøres for transport. Et ambulansehelikopter er rekvirert, skriver Sørvest politidistrikt i en melding til pressen.

Ulykken skjedde litt etter klokken 12 tirsdag ettermiddag. Pårørende var på stedet.

Klokken 12.39 opplyser politiet at femåringen fraktes i ambulanse til Stavanger universitetssjukehus.

– Ulykken skal ifølge vitner ha skjedd som en påkjørsel i forbindelse med kryssing av et gangfelt med sykkel. Politiet foretar avhør og åstedsarbeid, skriver politiet.

Politiet har også kontaktet ulykkesgruppen til Statens vegvesen.

11:33 i går Svein Morten Havaas

→ Del

Område sperret av etter mulig funn av eksplosiver

Politiet har sperret av den aktuelle grusveien som ligger nord for boligområdet Hamrebakken og ved turstien som går til Hamrevarden. Foto: Torrey Enoksen

Agder politidistrikt har lagt ut en melding om funn av mulig eksplosiver på fylkesvei 4166, Hamrevegen, sør for Hamre i Kvinesdal.

– Politiet er på stedet og har sperret av området. Beboere i området blir varslet. Forsvaret vurderer gjenstanden og sørger for fjerning, skriver vakthavende operasjonsleder, Linn Andresen i meldingen som ble lagt ut klokken 11.30 tirsdag formiddag.

10:38 i går NTB

→ Del

Salmonellautbrudd flere steder - også i Agder

Folkehelseinstituttet har de siste månedene etterforsket en økning i antall personer som er smittet med mage-tarmbakterien Salmonella Typhimurium. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Flere personer som ble syke av salmonella mellom mars og juni i år, har trolig blitt smittet etter kontakt med småfugl eller katt, viser undersøkelser fra FHI.

Det er påvist salmonellabakterier hos ti personer som kan kobles til samme utbrudd, melder FHI i en pressemelding. Kontakt med småfugl eller katt er antatt smittekilde.

Personene det gjelder, ble syke mellom mars og juni 2024 og er bosatt i Trøndelag (4), Vestland (2), Agder (1), Møre og Romsdal (1), Nordland (1) og Troms (1) fylke.

Folkehelseinstituttet har de siste månedene etterforsket en økning i antall personer som er smittet med mage-tarmbakterien.

– Bakterier med lik genetisk profil er også påvist i prøver fra én katt, i tillegg til at den tidligere er påvist hos småfugl, sier fungerende seksjonssjef Umaer Naseer ved FHI.

Åtte av de smittede har oppgitt at de har hatt kontakt med katt eller småfugl i tiden før de ble syke.

– Salmonella skilles ut i dyrenes avføring og for å forebygge smitte til mennesker er det viktig å vaske hendene etter all kontakt med småfugl og katt, sier Naseer.

Salmonella er en zoonose, noe som innebærer at bakterien kan smitte mellom dyr og mennesker.

08:41 i går NTB

→ Del

Stadig færre bachelorstudenter fullfører på tre år

For første gang på ti år er det nå færre som gjennomfører treårige bachelorgrader på normert tid. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Færre studenter enn før fullfører bachelorutdanningen på normert tid. Kun 52,2 prosent kommer i mål etter tre år, viser ferske tall.

For første gang på ti år er det nå færre som gjennomfører treårige bachelorgrader på normert tid, skriver Khrono.

Det går fram av tilstandsrapporten for høyere utdanning i 2024.

For de statlige institusjonene er nedgangen fra 53,3 til 52,1 prosent når man sammenligner kullet tatt opp i 2018 med kullet tatt opp i 2020, viser rapporten.

Nedgangen forklares med at 2020-kullet var det første kullet som begynte på utdanningen sin under koronapandemien.

– Særlig mange søkte seg til høyere utdanning disse årene på grunn av manglende alternativer, og det kan tenkes at studenter som ellers ikke ville søkte høyere utdanning, hadde lavere motivasjon, heter det i rapporten.

Leder Kaja Ingdal Hovdenak i Norsk studentorganisasjon (NSO) er bekymret for tallene. Hun mener det er mange grunner til at såpass få fullfører studiene sine.

– Vi har en lang vei å gå for å øke fullføringsgraden og redusere frafallet blant oss. Slik vår økonomiske situasjon er i dag, så er vi som studenter helt avhengige av å jobbe for å få endene til å møtes, sier hun til Khrono.

07:15 i går NTB

→ Del

Dårlig sommer- og vårvær har ført til færrest antall skogbranner på åtte år

På samme tid i 2023 hadde det vært over 500 flere tilfeller av gress- og skogbrann. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

Selv om nedbøren har preget store deler av sommeren til flere, er det et lyspunkt: Første halvdel av 2024 har hatt færrest antall skogbranner på åtte år.

Selv om de siste sommerne har vært preget av mye nedbør, har det hatt en positiv virkning på antallet skogbranner i landet. Fra 1. januar og til 22. juli 2024 har det vært totalt 604 branner i gress og i skog i Norge. Dette er 538 færre enn i 2023 i den samme perioden, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps (DSB) brannstatistikk.

Statistikken viser alle tilfeller av brann der brannvesenet har rykket ut helt tilbake til 2016.

I 2022 var det i den samme perioden 1.065 skog- og gressbranner, i 2021 var det 836, det var 769 i 2020, 671 i 2019, 1.644 i 2018, 938 i 2017, og i 2016 var det 868.

Ifølge Norsk klimaservicesenters oversikt viser målinger på værstasjonene i Bergen og Oslo at det her regnet betraktelig mer i april, mai og juni i 2024 enn i 2023. Samtidig er Vestlandet og Østlandet blant flere landsdeler som har hatt langt færre skogbranner i år enn i fjor.

I Oslo har det vært 44 færre skogbranner hittil i 2024, mens i Vestland har det vært 37 færre.

Det er kun tre fylker som har hatt flere branner i år enn i fjor. I Møre og Romsdal har det vært tre flere branner, i Nordland har det vært 33 flere og i Trøndelag 38 flere.

Det er Agder som har hatt den største endringen. I 2023 var det 152 skog- og gressbranner i fylket, mens i år har det kun vært 44. Også Akershus har hatt en dramatisk nedgang i branntilfeller. I 2023 hadde fylket 134 branner, mens i år har det kun vært 47.

Skogbranner i 2024 fordelt på fylker (2023 i parentes):

* Møre og Romsdal: 26 (23)

07:13 i går NTB

→ Del

Mer nedbør i vente i flomrammede Telemark

Flere campingplasser sto mandag under vann i flommen i Telemark. Tirsdag er det ventet mer nedbør. Bildet er fra campingplassen Beverøya. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vannmengden i Bøelva er på vei ned. Over 300 personer ble mandag evakuert på grunn av flommen i Telemark – og tirsdag er det meldt mer regn.

Det var store mengder nedbør som rammet Bø-området mandag. Bøelva var i ferd med å gå over sine grenser, men ved 17-tiden begynte regnet å gi seg. Til NTB opplyser Meteorologisk institutt at det hadde kommet omtrent 80 millimeter nedbør.

Mandag ettermiddag var imidlertid vannmengden nedgående, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Tirsdag er det imidlertid ventet mer nedbør. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for styrtregn for store deler av Østlandet. Det blir lokale byger på ettermiddagen.

Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes sier til NTB at bygene kan ramme områder som mandag fikk store vannmengder, men at det er vanskelig å forutse nøyaktig hvor bygene vil slå ned.

Flommen fikk mandag en rekke konsekvenser. Blant annet var en bolig i ferd med å velte på grunn av nedbør og vann fra vassdrag. I tillegg raste en bro over Eikavegen sammen, og flere campingplasser ble lagt helt under vann.

Det er ikke meldt om personskader.

07:12 i går NTB

→ Del

«Klagegebyr» har ført til kraftig nedgang i antall saker

1. juli ble det innført gebyr for å klage på en vare eller tjeneste man har kjøpt. Foto: Lise Åserud / NTB

Etter at det fra juli ble innført saksbehandlingsgebyr hos Forbrukertilsynet og Forbrukerklageutvalget, har antallet saker falt som en stein.

Fra 1. til 14. juli i fjor mottok Forbrukertilsynet 395 meklingssaker, mens Forbrukerklageutvalget hadde 23.

I samme periode i år, etter at gebyret ble innført, var tallene sunket til 241 og 5, skriver Dagsavisen.

Det er regjeringen som har bestemt at forbrukere som er misfornøyd med en vare eller tjeneste de har kjøpt, må betale hvis de vil klage saken inn for de to instansene.

For saker som sendes Forbrukertilsynet er gebyret 255 kroner, mens det til Forbrukerklageutvalget nå koster 1.277 kroner.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp), som leder departementet som har vedtatt endringen, sier det er for tidlig å si noe om effekten av innføringen av gebyret.

23:23 22.07.24 Åse Astri Bakka

→ Del

Plaget deltagere på speiderleir

Politiet er mandag kveld ute etter en melding om forstyrrelse av lov og orden i Lyngdal.

- Politiet er på stedet og i kontakt med en beruset person som har plaget deltakere på en speiderleir, opplyser operasjonsleder Christian Ekra i Agder-politiet klokka 23.20.

Vedkommende ble bortvist fra området frem til tirsdag klokka 12,00.

18:16 22.07.24 Åse Astri Bakka

→ Del

Minner om ny lokal knop-forskrift

- Kos deg på sjøen i sommer - men pass farten!

Dét skriver Flekkefjord kommune på sin hjemmeside, og minner om at bystyret i juni i år vedtok en ny forskrift knyttet til ferdsel og fart på sjøen i kommunen.

- Forskriften medfører at 5 knop er høyeste tillatte hastighet på sjøen 50 meter fra land, holmer og skjær som er synlige over vannflaten. I tillegg er 30 knop høyeste tillatte hastighet mellom Grønnes og Bjørnøyene, og mellom Eidekanalen og Svåleberget, informeres det.

16:59 22.07.24 Åse Astri Bakka

→ Del

Innbrudd i fritidsbolig

Politiet har mandag vært i Brådlandsveien i Kvinesdal etter å ha fått inn melding om innbrudd og tyveri fra en fritidsbolig.

- Politipatrulje har foretatt åstedsundersøkelse, opplyser operasjonsleder Ole B. Kleivane i Agder-politiet.

15:43 22.07.24 NTB

→ Del

Laveste juli-strømpriser i Sør-Norge siden 2020

Sommeren har bydd på lave strømpriser i Sør-Norge. Foto: Lise Åserud / NTB

Det har vært lave strømpriser i Sør-Norge i sommer, og det ligger an til å bli den billigste julimåneden siden 2020.

Høyeste timepris i Norge så langt i juli er på 58 øre per kilowattime, og prisene i Sør-Norge er nå lavere enn før energikrigen med Russland, skriver Europower.

Spotprisen i Sør-Norge er nå på det laveste for juli siden 2020. I tillegg har juli hatt den minste prisvariasjonen så langt i år.

Årets julimåned kan dermed bli den andre måneden etter priskrisen der det ikke blir utbetalt noe i strømstøtte. Dette har kun skjedd én gang tidligere, i juli i fjor, men da var grunnlaget annerledes.

Snittet for område NO1 (Østlandet) har ligget på 32 øre/kWh i første halvdel av måneden. Både NO1 og NO5, som omfatter størstedelen av Vestland fylke, har en fallende pristrend.

Nord-Norge, på sin side, har i juli hatt den høyeste strømprisen siden 2019. I Midt-Norge ligger prisene omtrent på det samme som i juli i fjor.

14:18 22.07.24 NTB

→ Del

18-åring fra Ukraina omkom i drukningsulykke

Det var 18 år gamle Kateryna Prykhodko fra Ukraina, bosatt i Vegårshei, som omkom i en drukningsulykke ved Sandåkerhølen badeplass i Gjerstad lørdag kveld. Foto: Politiet / NTB

Det var 18 år gamle Kateryna Prykhodko fra Ukraina som omkom i drukningsulykken ved badeplassen Sandåkerhølen i Gjerstad lørdag.

Dette opplyser Agder politidistrikt i en pressemelding.

– Dette fremstår som en ulykke med verst tenkelig utfall. Politiet har snakket med vitner som var til stede da hendelsen inntraff, og dette fremstår som et rent uhell under bading. Kvinnen ble erklært død på stedet. Det er besluttet at avdøde skal sendes til obduksjon, sier politiinspektør Unni Guldberg i Agder politidistrikt.

Prykhodko var fra Zaporizjzja-regionen i Ukraina og kom til Norge for omtrent ett år siden, opplyser politiet.

Navnet offentliggjøres i samråd med de pårørende.

Read Entire Article