The Telegraph:
Britiske eksperter skal bistå Norge for å forhindre at Putin sniklytter på hemmelige møter.
Publisert 17.12.2024 15:27
Mandag var Storbritannias statsminister Keir Starmer på sitt første offisielle besøk til Norge.
Sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble han vist rundt på Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern i Bergen, før de to reiste videre til Øygarden og Equinors anlegg for CO2-lagring.
På Haakonsvern fikk Starmer og Støre også en grundig orientering om sikkerhetssituasjonen i nordområdene.
I etterkant av besøket skriver britiske The Telegraph at Starmer, skal ha blitt sterkt berørt av det han fikk høre om omfanget av den russiske trusselen i nord. Avisa siterer en kilde tett på statsministeren.
The Telegraph skriver videre at Starmer «har lovet å hjelpe Norge forhindre russisk avlytting av hemmelige forsvars- og sikkerhetsmøter».
Slik blir samarbeidet
Helt konkret er det snakk om et samarbeid mellom UK NACE, den britiske hysj-tjenesten for bekjempelse av avlytting, og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i Norge.
Ifølge The Telegraph skal britiske eksperter hjelpe Norge finne avlyttingsutstyr som fremmede makter kan ha utplassert her.
I tillegg skal det samarbeides om cybersikkerhet.
– Norge er en naturlig partner for Storbritannia, sier en ikke-navngitt britisk regjeringskilde ifølge The Telegraph.
Og fortsetter:
– De er på Russlands dørstokk og vet altfor godt hvor viktig der er å utmanøvrere Putin i hans eget spill.
Bekrefter samarbeid
Overfor TV 2 bekrefter NSM at de har inngått en samarbeidsavtale med UK NACE.
– NSM har hatt et tett samarbeid med UK NACE over flere tiår, men avtalen åpner for et enda tettere samarbeid for å skape produkter og mottiltaksteknikker for å hindre og avdekke dagens operasjonelle angrepsmetoder, sier avdelingsdirektør Geir Arild Engh-Hellesvik.
Han mener samarbeidet vil styrke NSMs evne til å møte etterretningstrusler, men er likevel forsiktig med å dele detaljer om samarbeidet.
– Jeg kan ikke gå inn på avtalens innhold, men kan si at målet er å holde bygninger og teknisk utstyr trygt mot angrep fra etterretningsoperasjoner. Sikre måter å utveksle gradert informasjon er viktig i dagens urolige verden, sier Engh-Hellesvik.
– Forsøk på å avlytte hemmeligheter gjøres på mange ulike måter, og tilgjengelige nye teknologier gjør at vi må utvikle egne metoder og verktøy for å takle moderne tekniske trusler, og vi må samarbeide med andre allierte.
Strategisk partnerskap
Da TV 2 intervjuet Støre under besøket, trakk også han fram den grundige orienteringen Støre og Starmer fikk av forsvarsfolk og etterretningsfolk om situasjonen i nord.
– Her har vi mange felles interesser og mye å gjøre sammen, så det ønsker vi å gå videre med, sa Støre.
Han og Starmer undertegnet også et strategisk partnerskap med løfter om styrket forsvars- og sikkerhetssamarbeid, inkludert mot spionasje.
I den nasjonale trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er vurderingen at Russland vil utgjøre den største etterretningstrusselen i Norge i 2024.