Tesla topper listen over dødsulykker for nye biler i USA. I Norge finnes ikke tilsvarende tall.

1 month ago 50



Norges desidert mest solgte bil kommer høyt på den dystre listen i ny amerikansk undersøkelse. I Norge finnes ikke tilsvarende tall.

Tesla gjør det sterkt i kollisjons- og sikkerhetstester, så ulykkesfrekvensen skyldes trolig høy fart eller føreradferd, mener analytikeren bak undersøkelsen. Foto: Monica Strømdahl / Aftenposten
  • Stine Barstad

Publisert: 26.11.2024 17:05

Kortversjonen

Autopilot og selvkjøring til tross – Tesla har den høyeste dødsulykkefrekvensen for sine nye modeller av alle bilmerker i USA.

Det går frem av en ny analyse gjort av bruktbilnettstedet iSeeCars.com.

To av Teslas mest solgte modeller – Model Y og Model S – kommer inn på listen over de 23 nyere bilmodellene med flest dødsulykker.

Model Y er Norges desidert mest solgte bil, med over 18 prosent av nybilsalget i fjor. Det ble solgt flere Model Y enn de fire neste bilene på listen til sammen.

Hver femte nye bil som ble kjøpt i fjor, var en Tesla.

Distraherte sjåfører og høy fart

– Nye biler er sikrere enn de noensinne har vært, sier sjefanalytiker Karl Brauer i iSeeCars.

Avansert karosseridesign, flere airbager og automatisk førerassistanse gjør at sjåfør og passasjerer er godt beskyttet i bilene.

– Men disse sikkerhetsfunksjonene blir motvirket av mer distrahert kjøring og høyere fart, noe som har gjort at raten for dødsulykker har økt de siste årene, sier han.

Har kun sett på nye modeller

For å finne frem til de mest dødelige nye bilene, har Brauer analysert data fra nasjonale trafikksikkerhetsmyndigheter over dødsulykker for bilmodeller fra 2018 til 2022.

Merkene og modellene på topplistene har flest ulykker der minst én person i bilen omkom, målt pr. kilometer kjørt.

Ulykkesfrekvensen til Tesla er over dobbelt så høy som snittbilen i undersøkelsen.

Tesla Model Y kom ut som den sjette dødeligste modellen. Den har nesten fire ganger flere dødsulykker enn snitt for nye biler.

Tesla mener analysen bygger på feil tall, men vil ikke utdype kritikken. Foto: Mike Stewart / AP / NTB

Tesla: Falske påstander

Brauer understreker at bilene på topplisten scorer høyt på både sikkerhets- og kræsjtester.

– Modellene som havner høyt på denne listen, speiler mest sannsynlig en kombinasjon av kjøreadferd og trafikkforhold, sier han.

Aftenposten har sendt Tesla en rekke spørsmål knyttet til undersøkelsen. Tesla svarer ikke på spørsmålene, men viser til en melding lagt ut på X.

Her anklager Lars Moravy i Tesla nettstedet for å komme med falske påstander. Han stiller spørsmål ved om analysen bruker feil data på kjørelengde. Tesla har ikke svart på oppfølgingsspørsmål rundt disse påstandene.

Analysesjef Karl Brauer i iSeeCars skriver i en e-post til Aftenposten at analysen har brukt et utvalg på 8 millioner kjøretøyer for å estimere kjørelengde.

– Hvis en bilprodusent har mer data og er villig til å dele, vil vi med glede se på det, skriver han.

Hvordan ser dette ut på norske veier?

I Norge finnes hverken tall for dødsulykker eller kjørelengde pr. bilmodell, som den amerikanske analysen bygger på. Men Statens vegvesen har tall for hvor mange dødsulykker de ulike merkene er involvert i.

Teslaer har kun vært involvert i fire dødsulykker de siste fire årene og kommer dermed ikke med på listen over de ti merkene med flest dødsulykker.

Aftenposten har satt disse dødsulykkestallene opp mot antallet biler registrert på norske veier av de ulike merkene.

Sett på denne måten, er det Suzuki og BMW som kommer dårligst ut, med flest ulykker pr. registrerte bil. Tesla kommer svært godt ut i denne sammenligningen.

Analysen er ikke sammenlignbar med de amerikanske tallene, og det er flere svakheter ved denne enkle gjennomgangen:

  • Tallene sier ingen ting om kjørelengde.
  • For å finne dødsulykkefrekvensen, har vi også regnet ut hvor mange biler som i snitt er registrert pr. år av de ulike merkene. Tesla har hatt en kraftig økning, fra drøyt 57.000 i 2020, til over 212.000 i 2023. Tallene gir dermed ikke nødvendigvis et reelt bilde av dagens situasjon.
  • De sier heller ikke noe om alder på bilene. Bilene i dødsulykkestatistikken er i snitt ca. ti år gamle, mens de fleste Teslaer i Norge er nyere enn dette. Det er naturlig at merker med nye moderne biler kommer bedre ut enn merker med flere gamle biler på veiene.

Tryg: Flere skader på Tesla

– Vi ser bare toppen av isfjellet, sier sjefingeniør Svein Ringen i Statens vegvesen til Aftenposten.

Han sier de ikke ser noen tegn til at nyere biler med mye avansert teknologi er hyppigere involvert i dødsulykker.

– Samtidig har det vært mye snakk om distraksjoner i nye kjøretøy, så vi forsker på dette. Vi ser det ennå ikke på dødsulykkene, men det kan utvikle seg, sier han.

I en spørrerunde Teknisk Ukeblad foretok blant norske forsikringsselskaper fra 2020, kom det frem at Tesla skilte seg ut med flere skader enn andre elbiler. Elbiler generelt hadde mer skader enn den gjennomsnittlige fossilbilen.

Tall fra Tryg forsikring viste da at Tesla hadde 64 prosent høyere skadefrekvens enn øvrige elbiler.

Read Entire Article