Tabloid om rekord-utbytter

1 month ago 25



Aftenbladet har de siste ukene hatt flere oppslag om lokale familiebedrifter som «tar ut enorme utbytter» i 2024 – senest om Laerdal Medical.

«Formuesskatten har i praksis mer enn doblet seg de siste årene», skriver Tore Lærdal, eier og styreleder i Laerdal Medical Foto: Jon Ingemundsen
  • Tore Lærdal

    Eier og styreleder, Laerdal Medical

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Med tidvis tabloid ordbruk som at eiere «håver inn» kan leserne få inntrykk av at eiernes private forbruk er ved å gå av støvleskaftene.

Dette er en perspektivløs næringslivsjournalistikk, ettersom avisen helt unnlater å nevne hva som foranlediger disse rekord-utbyttene; den norske formuesskatten.

Særskatt

Formueskatten er en særskatt på eiere bosatt i Norge, og har i praksis mer enn doblet seg de siste årene, som følge av endringer i beregningsgrunnlaget og økte satser både for formue- og utbytteskatt.

​​​​I vårt tilfelle har familieaksjonærene i 2024 fått utskrevet en samlet forskuddsskatt på formue på mer enn 90 millioner kroner-

For å kunne betale denne må eierne hente ut et utbytte på rundt 150 millioner kroner, idet det også påløper en skatt på 37,8 prosent på utbyttet.

Utover dette tar årets utbytte i noen grad også høyde for skatteterminene i 1. halvår neste år, og at formuesskatten stiger år for år som følge av at bedriften konsolideres.

Et regnestykke

Formueskatt påløper etter samme beregningsformel uavhengig av nivået på bedriftens resultat – også om den skulle gå med underskudd.

Norske bedrifter oppnådde i 2022 (siste år det foreligger offisielle tall) i snitt et overskudd definert som driftsresultat før skatt på rundt 7 prosent av omsetningen.

Et resultat på 7 prosent ville for vår bedrift utgjøre rundt 350 millioner kroner. Men dette er altså før skatt. I vårt tilfelle utgjør selskapsskatten rundt 26 prosent.

Men ettersom eierne må tappe bedriften for 150 millioner i utbytte for i tillegg å kunne betale formuesskatten, ville andelen av driftsresultatet som i dette regnestykket ville medgå til skatt bli rundt 70 prosent.

Dette ville utgjøre et 3 ganger høyere skattenivå enn det bedriftens konkurrenter, som alle er basert i utlandet, belastes med. Og hadde driftsresultat vårt endt på 250 millioner kroner, ville skatten utgjøre 100 prosent.

Svekker konkurranseevnen

Formueskatten beregnes ut fra konsernets globale virksomhet, og tar ikke hensyn til at mindre enn 1 prosent av salgsinntektene i Laerdal Medical kommer fra Norge.

Den påløper ikke fordi bedriften har hovedkontor i Norge, men fordi eierne er bosatt her. Det svekker med andre ord i sterk grad bedriftens konkurranseevne at den har norske eiere.

Vi ville unngått dette om eierne bosatte seg i utlandet, men dette er en løsning vi vurderer som særs lite ønskelig.

I stedet investerer vi nå i et nytt hovedkontor i Stavanger og håper i likhet med bedriften å kunne bli værende her i landet i nye tiår fremover.

Publisert:

Publisert: 23. juli 2024 11:56

Read Entire Article