Lederen for opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) i Syria hevder at landet ikke lenger utgjør noen trussel for verden.
Publisert 19.12.2024 05:03
Det er fremdeles knyttet stor spenning til hvordan Syrias nye ledere kommer til å styre landet i tiden fremover.
I et ekslusivt intervju med BBC uttaler lederen for opprørsgruppen, Ahmed al-Sharaa, at landet er utmattet etter krigen, og at de ikke utgjør noen trussel mot verken nabolandene eller Vesten.
I intervjuet ber han om at sanksjonene mot Syria blir opphevet.
– Nå, etter alt som har skjedd, må sanksjonene oppheves fordi de var rettet mot det gamle regimet. Offeret og undertrykkeren bør ikke behandles på samme måte,» sa al-Sharaa.
Vil strykes fra terrorliste
Han ledet den lynraske offensiven som styrtet Bashar al-Assads regime for mindre enn to uker siden, og mener HTS bør fjernes fra listen over terrororganisasjoner.
Gruppen er i dag klassifisert som en terrororganisasjon av FN, USA, EU og Storbritannia, blant mange andre, ettersom den startet som en utbrytergruppe fra al-Qaida.
HTS brøt med al-Qaida i 2016.
– HTS er ikke en terrorgruppe, hevdet al-Sharaa.
Han påsto at de ikke angriper sivile eller sivile områder, og at de tvert imot anser seg selv som ofre for Assad-regimets forbrytelser.
– Ikke en versjon av Afghanistan
Al-Sharaa avviste også påstander om at han ønsker å gjøre Syria til en versjon av Afghanistan.
Han påpekte at landene er svært forskjellige, med ulike tradisjoner.
– Afghanistan er et stammesamfunn, mens Syria har en annen mentalitet, forklarte han.
I intervjuet understreket al-Sharaa at han tror på utdanning for kvinner, og at det i enkelte opprørskontrollerte områder har vært tillatt for kvinner å studere ved universitetene.
På spørsmål om alkoholkonsum ville bli tillatt, svarte al-Sharaa unnvikende, og sa at en syrisk komité av juridiske eksperter kommer til å skrive en ny grunnlov hvor disse spørsmålene vil bli diskutert.
– De har sine tvil
Mange syrere er skeptiske til al-Sharaas uttalelser.
FNs spesialutsending i Syria, Geir Pedersen, sa onsdag til BBC at det vil være viktig at det nye syriske lederskapet respekterer rettighetene til de ulike religiøse og etniske gruppene i landet.
Han beskriver det syriske folk som fylt med både håp og frykt samtidig.
– Jeg må være ærlig. Mange syrere forteller at de har spørsmål rundt hvorvidt lovnadene kommer til å holdes. De har sine tvil, sier Pedersen til BBC.
Syria er fortsatt under angrep av nabolandene, og det utspiller seg fremdeles kamper fra grupper med motstridende interesser.
Ifølge CNN ønsker noen aktører å utnytte dette potensielle maktvakuumet, ivrige etter å bruke terrenget etter Assad til å utvide kontrollen over landeområder, eller ta ut fiender.
– Sharaa må jobbe med ulike militære grupperinger som stod sammen med ham under opprørene. Han må jobbe med en bredere gruppe opposisjon, sa Pedersen.
Journalisten har skrevet denne saken med hjelp av kunstig intelligens og den er kvalitetssikret av TV 2s journalister. Mer informasjon om dette finner du her:
https://hjelp.tv2.no/info/artikkel/slik-jobber-vi-med-ki-i-tv-2