Psykisk syke medisineres mot sin vilje. Og for enkelte er det blitt umulig å klage. – Veldig alvorlig, sier jurist på Sykehuset Østfold.
Publisert: 19.12.2024 17:03
Kortversjonen
- Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har avvist å behandle 123 klager på tvangsmedisinering.
- Den lange saksbehandlingstiden på opp til 21 dager er en belastning, og det fører til at sykehus ofte starter medisinering før klagene er behandlet.
- Sykehuset Østfold beskriver situasjonen som uakseptabel og mener pasientenes rettssikkerhet ikke tas på alvor.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har nektet å behandle 123 klager på vedtak om tvangsmedisinering. Det har vakt stor oppsikt blant fagfolk innen psykisk helsevern.
Det var bakteppet da Valgerd Svarstad Haugland onsdag varslet sin avgang som statsforvalter. Hun går av etter en kraftig irettesettelse av Karianne Tung (Ap), digitalisering- og forvaltningsminister.
Pasienter fikk ikke beskjed
Haugland forklarer avvikene med at de har for få folk. Klagene tar derfor altfor lang tid å behandle. Hun mener dette er en varslet katastrofe.
Tvangsmedisinering er et inngripende tiltak innenfor psykisk helsevern. Det gjelder pasienter med svært alvorlig psykisk sykdom.
De som har fått sin klage lagt til side, har ikke blitt informert om dette underveis. De fikk først vite det denne uken. Dette vil som oftest gjelde pasienter uten advokat som hjelper dem med å mase og purre.
Tar 21 dager å få klage behandlet
Men har Haugland et poeng i at de er presset på ressurser? Spør vi fagfolk og advokater innenfor psykisk helsevern, er svaret ja.
Og dette er et stort problem, mener de.
Klager skal som hovedregel behandles på to-tre virkedager. I dag er median behandlingstid 21 dager. Det opplyser statsforvalteren overfor Aftenposten.
Behandlingstiden i klagesaker kan få store konsekvenser.
Ofte uforsvarlig å vente
Dersom sykehuset avviser klagen, skal den videre til statsforvalteren. Og medisineringen kan ikke begynne før klagen er behandlet.
Men det kan gjøres unntak.
Dersom sykehuset mener det ikke er forsvarlig å vente på at klagen er behandlet, kan de likevel sette i gang med medisineringen. Nå skjer dette ofte på enkelte sykehus. Årsaken er at de vet at det tar så lang tid til klagen behandles, at sykehuset mener det er uforsvarlig å vente.
Jostein Vist er sjef for juridisk avdeling på Sykehuset Østfold. Han bekrefter at dette er situasjonen der.
Advokat Beate Elvevold, som har mange av disse klagesakene, mener også at dette skjer i stor grad.
Med andre ord er det i mange tilfeller umulig som pasient å sette en stopper for tvangsmedisineringen.
– Veldig alvorlig
Alternativet, altså å vente på klagebehandlingen, kan også få store konsekvenser for tvangsinnlagte pasienter:
- Sykdommen kan bli verre fordi behandlingen ikke kommer i gang.
- Innleggelsen blir forlenget ved at du må vente på enten å bli avvist eller få medhold.
– Det synes jeg er veldig alvorlig, sier Vist.
– Tvangsmedisinering er noen av det mest inngripende tiltakene staten kan utsette en borger for. En effektiv og forsvarlig saksbehandling er helt avgjørende, sier advokat Elvevold.
Sykehuset Østfold: Uakseptabelt
Sykehuset Østfold har slått alarm om ventetiden flere ganger. De varslet til statsforvalteren både i år og tilbake i 2022. Aftenposten har sett varslene.
Det siste brevet er signert klinikksjef Andreas Joner og kvalitetsrådgiver Rachel S. Mikaelsen. De beskriver situasjonen som uakseptabel. De mener at pasientenes rettssikkerhet ikke tas på tilstrekkelig alvor.
– Vi erkjenner at den lange saksbehandlingstiden er en belastning for pasienter og sykehusene, sier Thea Marie Lindquist Belseth. Hun er assisterende avdelingsdirektør i helseavdelingen hos Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.
Men hvorfor ble klagene lagt bort? Valgerd Svarstad Haugland mener det er et uttrykk for at situasjonen har vært svært krevende.
– Men det unnskylder så klart ikke disse alvorlige avvikene, sa hun onsdag.