Sverige og Iran enige om fangeutveksling – Sverige raser

1 month ago 20To svenske statsborgere sitter nå på flyet tilbake til Sverige, etter å ha vært fengslet i Iran. Samtidig raser Sverige over det de kaller et kynisk spill.

 Hossein Yarahmad / AP
FRI: Johan Floderus har sittet fengslet i Iran siden 17. april 2022. Her er han under et rettsmøte.  Foto: Hossein Yarahmad / AP

Publisert 15.06.2024 13:44 Sist oppdatert nå

Sveriges statsminister Ulf Kristersson bekrefter at Iran og Sverige er enige om en fangeutveksling.

Det skriver Regjeringen i en pressemelding lørdag.

Det er snakk om de svenske statsborgerne Johan Floderus og Saeed Azizi som har sittet fengslet i Iran fra henholdsvis 17. april 2022 og november 2023, som nå er på vei tilbake til Sverige i et fly.

Risikerte dødsstraff

Begge de to satt fengslet anklaget for spionasje, og risikerte å dømmes til døden.

Floderus var på tjenestereise som svensk EU-diplomat da han ble pågrepet.

– Iran har gjort dem begge til brikker i et kynisk forhandlingsspill, med sikte på å få den iranske statsborgeren Hamid Noury sluppet ut fra fengsel i Sverige. Noury er dømt for grove handlinger begått i Iran på 1980-tallet, heter det i uttalelsen.

Noury er nå på et fly på vei tilbake til Teheran. 

Statsminister Kristersson understreker at han som statsminister har et særlig ansvar for svenske borgeres sikkerhet.

– Regjeringen har derfor jobbet intensivt med saken, sammen med den svenske sikkerhetstjenesten, for å forhandle med Iran, sier Kristersson. 

Han er også tydelig på at saken har ført med seg noen vanskelige avveininger.

– Nå er beslutningen tatt. Snart lander to svenske medborgere i Sverige og får gjenforenes med sine, sier han.

Dømt for tortur og drap

Noury ble pågrepet på Arlanda flyplass i november 2019 etter å ha blitt lokket til landet av en tidligere politisk fange.

 ANDERS HUMLEBO / TT / AFP / NTB
RETTSTEGNING: Denne rettstegningen viser Hamid Noury under et rettsmøte sammen med sin advokat Thomas Soderqvist i 2019.  Foto: ANDERS HUMLEBO / TT / AFP / NTB

Noury ble dømt til livstid for tortur og drap på politiske fanger i Gohardasht-fengselet i Iran der han jobbet på 1980-tallet.

Floderus ble pågrepet i Iran kort tid etter at Noury ble dømt til livstid i fengsel den første gangen, og flere eksperter har tidligere ment at Iran bruker Floderus som pressmiddel for å få Noury utlevert til Iran.

Read Entire Article