Stuntet var et forsøk på å kuppe den politiske samtalen. I prosessen tok de en snarvei de aldri burde tatt.

1 month ago 28



AFTENBLADET MENER: Stavanger Ap gjør lurt i å legge seg paddeflate etter reprimanden fra Datatilsynet. E-post-stuntet må aldri gjentas.

Stavanger Arbeiderparti brøt reglene da de sendte politisk budskap til småbarnsforeldre på e-post, mener Datatilsynet. Foto: Pål Christensen / Aftenbladet

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I fjor sommer mottok foreldre med barnehagebarn og barn i 1. og 2. klasse i Stavanger et politisk budskap på e-post. Avsender var flertallspartiene i Stavanger.

Både foreldre og politiske motstandere reagerte – med rette, viser det seg – på at de mottok e-posten, og stilte seg spørrende til hvor de hadde fått e-postadressene fra.

Stavanger Arbeiderparti sto for utsendelsen etter at de hadde bedt om og fått innsyn i kontaktinformasjon til aktuelle foreldre fra Stavanger kommune. Grepet vitnet om en viss desperasjon fra Arbeiderpartiet, som sammen med sin rød-grønne blokk lå bak de borgerlige på meningsmålingene. Stuntet var et forsøk på å kuppe den politiske samtalen. I prosessen tok de en snarvei de aldri burde tatt.

Jusseksperter mente dette kunne være et brudd på GDPR, mens Arbeiderpartiet mente de hadde vært nøye med personvernet. Datatilsynet mottok flere klager av de som hadde mottatt e-postene.

Tilsynet har nå sendt sin foreløpige konklusjon. De mener Stavanger Arbeiderparti brøt reglene da de sendte politisk budskap til småbarnsforeldre på e-post. Nå har de sendt et varsel til partiet.

– Hvis Datatilsynet lander på at Ap har brutt personvernregelverket, så vil vi ta det til etterretning. Vi har stor respekt for Datatilsynets rolle, og er opptatt av at Ap skal følge reglene, sier Sissel B. Fuglestad, leder i Stavanger Ap, til Aftenbladet.

Datatilsynet mener Stavanger Arbeiderparti har brutt to artikler i personopplysningsloven.

Det er alvorlig i seg selv. Ap og alle andre som vil være kreative i politikken må også tenke på hva slike påfunn gjør med selve valgkampen. Det bygger ikke tillit. Tvert om, det grumser til vannet.

Offentlighetsloven, som Ap brukte, er en svært viktig lov som gir alle borgere innsyn i offentlig informasjon. Gjennom innsynsbegjæringer kan man få tak i for eksempel e-postlister. Det betyr ikke at politikere og politiske partiet bør gjøre den øvelsen, og bruke det til politisk reklame. Feilen ligger hos Ap, ikke hos Stavanger kommune, som leverte ut e-postlistene.

Bare fordi noe er mulig, betyr ikke det at det er verken klokt, riktig eller lovlig å gjøre. Her tøyde Stavanger Ap strikken altfor langt.

Datatilsynet har gitt Ap en smekk på fingrene. Den endelige konklusjonen gjenstår, men uansett utfall: Stuntet bør aldri gjentas, verken av Ap eller av andre, av hensyn til tilliten til innbyggerne og tilliten til valgkampen. Partiet gjør klokt i å legge seg helt paddeflate for denne tabben.

Publisert:

Publisert: 27. juli 2024 08:00

Read Entire Article