Fortvilet badeland-sjef advarer mot uforutsigbare strømpriser: – Det kan slå benet under bedrifter.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Kortversjonen
- Sørlandet opplever rekordhøye strømpriser, mens Nord-Norge har priser så lave som 11,2 øre per kWh.
- Sørlandsbadet har slitt med høye strømpriser i flere år. Daglig leder krever politisk handling for prisutjevning.
- Arbeiderpartiet vurderer å ikke fornye to strømkabler til Danmark.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Viljen til å gjøre noe har vist seg å være lav og nå kommer resultatet, sier daglig leder Børge Sundnes ved Sørlandsbadet.
Han har tidligere beskrevet de økte strømprisene som en tsunami.
Strømprisen stiger videre torsdag, til nivåer som ikke har vært sett siden priskrisen for to år siden.
Les på E24+
Her stiger boligprisene mest og minst
Sørlandsbadet har i flere år slitt med uforutsigbare strømpriser. De har siden 2015 nærmest halvert strømforbruket, blant annet med statlig støtte. Likevel er prisene skyhøye for bedriften når strømprisene stiger.
Torsdag var strømprisen 13 kroner kilowattimen inkludert avgifter i den dyreste timen i Sørvest-Norge.
Krever prisutjevning
Strøm utgjør en stor kostnad for Sørlandsbadet, som på en vanlig vintersdag betaler rundt 3.000 kroner for strømmen. Onsdag forventer Sundnes at prislappen ender på mellom 20.000 og 25.000 kroner.
– Vi klarer ikke å drive med slike priser. Noe må skje. Det burde være mulig med en prisutjevning, sier Sundnes.
Han mener det minst forståelige er at noen tjener penger på de høye prisene, mens forbrukere og bedrifter sitter igjen med regningen.
I fjor dro staten inn 90 milliarder kroner på strømprisene. Samtidig gikk 50 milliarder ut igjen som strømstøtte.
– Gevinsten fra strømkablene må komme de som blir belastet tilgode. Det kan ikke være slik at private forbrukere og bedrifter på Sørlandet skal berike andre ved å betale overpris for strømmen, sier Sundnes.
– Strømprisene har jo vært lav stort sett hele året, går det ikke fint med et par dager med strømsjokk?
– Hvis det bare blir med to dager, så går dette fint. Men det er noe med uforutsigbarheten. Det kan slå benet under bedrifter, sier Sundnes.
De høye strømprisene onsdag og torsdag denne uken skyldes ifølge analytikerne prissmitte fra Europa, hvor det er lite produksjon av vindkraft.
Droppet fastpris
I fjor inngikk badelandet en fastprisavtale gjennom vinteren. I år valgte daglig leder å ikke gjøre det, ettersom prognosene viste at det ikke ville lønne seg noe særlig.
– Langsiktig så må man stenge strømkablene eller gjøre forhandlinger som gjør at vi er sikret mot strømsjokk. Jeg har forståelse for at Europa kan sende vindkraft hit, men vi kan ikke selge strøm når det ikke er strøm nok i Norge, sier Sundnes.
Badeland-lederen mener også at politikerne må se på løsninger som utjevner prisene. Et forslag er at snittprisen deles jevnt ut over hele landet.
Sundnes sier han er skuffet over den manglende politiske viljen til å ta langsiktige grep.
– Regjeringspartiene viser veldig lite handlekraft.
Vil stenge strømkabler
Forbrukere får dekket 90 prosent av prisen som er over 91,25 øre per kilowatt time når man inkluderer moms. Men bedrifter er utelatt fra ordningen.
Arbeiderpartiet varslet onsdag at de ikke vil fornye to strømkabler til Danmark neste år. Forslaget skal behandles på partiets landsmøte til våren.
Energiminister Terje Aasland (Ap) uttalte seg samme dag om torsdagens strømpriser.
– Det vi ser av strømpriser i morgen er helt hinsides. Disse prisene er helt jævlige, for å bruke et stygt ord, sa han til E24.
Han slår fast at «sånn skal vi ikke ha det». Samtidig mener han at ordningene som finnes dekker opp for de verste toppene.