Stormet ut av forhandlingene: – I praksis en selvmordspakt

2 hours ago 5



Frustrasjonen vokser på klimatoppmøtet Cop 29 i Aserbajdsjan, som nå er over ett døgn på overtid.

 Sergei Grits/AP/NTB
DEMONSTRASJONER: Flere organisasjoner og aktivister mener at de foreløpige forslagene til klimafinansiering er et hån mot fattige land som trenger penger til klimatilpasning og omstilling. Foto: Sergei Grits/AP/NTB

Publisert 23.11.2024 17:47

På ettermiddagen lørdag valgte forhandlere fra de fattigste utviklingslandene å marsjere ut av drøftinger med den aserbajdsjanske møteledelsen.

– Vi kom hit til denne Cop-en for å oppnå en rettferdig avtale. Vi føler at vi ikke er blitt hørt, sa Cedric Schuster, som leder en gruppe forhandlere fra små øystater som er sterkt truet av stigende havnivå.

Ifølge nyhetsbyrået AFP hadde et nytt utkast da begynt å sirkulere blant delegatene. Klimaminister Jiwoh Abdulai fra Sierra Leone var ikke nådig i sin vurdering av det.

– Dette er i praksis en selvmordspakt for resten av verden, sa han.

Samtidig var arbeidere i ferd med å demontere deler av møtelokalene hvor forhandlingene egentlig skulle vært avsluttet dagen før.

Utslippskutt og tilpasning

Hovedstriden på klimatoppmøtet Cop 29 er hvor mye penger rike land skal bidra med til klimatiltak i fattige land. Pengene skal både gå til utslippskutt og tilpasning til mer ekstremt vær og andre konsekvenser av den globale oppvarmingen.

Behovet er enormt, og en ekspertgruppe, nedsatt av ledelsen på tidligere klimatoppmøter, anslår at det trengs 1300 milliarder dollar per år fra 2035.

Dette tallet nevnes i et utkast som ble presentert på møtet fredag. Men mesteparten av disse pengene vil være lån fra ulike private kilder.

Utviklingslandene krever at de rike landene må bidra mer direkte – primært med statlige overføringer av penger.

– Høynet budet

Flere medier siterer kilder som sier at EU, USA og andre rike land er villige til å «høyne» sitt bud på klimamøtet lørdag. Det nye forslaget skal være 300 milliarder dollar per år fra 2035 i mer direkte bidrag.

Til sammenligning er dagens mål for klimafinansieringen 100 milliarder dollar per år, med ulike kilder inkludert.

Klimaminister Jiwoh Abdulai fra Sierra Leone har imidlertid minnet om betydningen av inflasjon. Siden priser gradvis stiger, er den reelle økningen i pengesummene mindre enn man først får inntrykk av.

Mens noen av delegatene på møtet frykter forhandlingene kollapser før landene blir enige, tror andre det er lys i tunnelen. Ifølge nyhetsbyrået AP er forhandler Nabeel Munir fra Pakistan blant dem.

– Vi er fortsatt optimistisk, sa han idet forhandlingene rullet videre på overtid.

Read Entire Article