Statminister Jonas Gahr Støre varslet på forhånd at han ville være tilgjengelig for pressen fredag ettermiddag.
Spørsmålet om en ny energipakke fra EU, den såkalte Ren energi-pakken, har skapt splittelse i regjeringen de siste dagene.
Torsdag kveld hasteinnkalte både Senterpartiet og Arbeiderpartiet til møter i sine respektive partier om strømstriden.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) klarer ikke å bli enige.
– Best med Sp i regjering
Flere har ment dette potensielt kan føre til en krise i regjeringen, hvor Senterpartiet forlater samarbeidet.
– Det har vært oppmerksomhet rundt Regjeringens diskusjoner rundt energidirektivene og den situasjonen vi står i nå. Denne regjeringen har som vane å jobbe grundig med saker, og når det er vanskelige saker bruker vi lang tid. Slik er det også med denne saken, sier han.
Støre er tydelig på at Senterpartiet og Arbeiderpartiet fremdeles jobber godt med saken.
– Jeg mener det er best at Senterpartiet fortsetter i regjering. Målet er å få til en løsning. Vi går på jobb for å få til dette, sier han.
Støre sier saken for ham som statsminister har som jobb å gjøre det som er best for Norge.
– Nå jobber vi for å følge opp en avtale vi har inngått, EØS-avtalen. Vi jobber med tre direktiver. Disse direktivene kom før vi kom i regjering, og vi visste da vi kom i regjering at disse måtte innføres, sier han.
– Er disse direktivene viktigere enn å beholde Senterpartiet i regjering?
– Vi skal jobbe godt videre med dette. Vi har vanskeligere saker som jeg mener vi har klart å finne løsninger på, sier han.
– Så pågår det en nominasjonsprosess i Arbeiderpartiet i disse dager, der det er delte syn på om du skal fortsette. Er det opportunt for deg å skape en tilspisset situasjon mens din egen fremtid står på spill? spør NRKs reporter.
– Det er helt søkt. Jeg føler ikke jeg er i en utsatt situasjon, som jeg har sagt før. Også har vi jobbet med dette i flere måneder, så det vil jeg bestemt avvise, sier Støre.
![Ditlev Eidsmo / TV 2 20250124_Front](https://www.cdn.tv2.no/images/17395080.webp?imageId=17395080&width=978&height=551)
Han understreker det er negativt for norsk næringsliv at Norge står utenfor disse direktivene.
– Det handler om å gi norsk næringsliv de samme rammevilkårene de samme rammevilkårene som de det konkurreres mot, sier han.
Han understreker også at Trumps innsettelse i USA har ført til at det er viktigere enn noen gang å være en del av Europa i fremtiden.
– I forhold til EØS-avtalen ber vi ofte om mer enn vi har krav på. Jeg vil være tydelig på at vi får signaler fra EU på ulike nivåer at manglende gjennomføring kan være negativt for avtaler vi ønsker med EU, sier han.
– Handler ikke om strøm
Statsministeren ønsker også å understreke at ingen av de tre direktivene handler om strøm.
– Det handler ikke om strømpriser eller andre elementer som gjør at vi deler myndighet med EU. Det kommer opp ved jevne mellomrom, men ingen av disse direktivene handler om det, sier han.
Støre sier også han hører flere si at dersom det sies ja til disse tre direktivene, så vil man også si ja til mer.
– Dette stemmer ikke. De som sier Arbeiderpartiet vil tvinge gjennom alt som ligger i 4. energimarkedspakke tar feil, sier han.
Han understreker igjen at regjeringen har klart å løse enda mer kompliserte saker enn dette i sin periode.
– Jeg har snakket godt med Trygve gjennom dagen, han i Bergen og jeg i Vestfold, og dette jobber vi med videre, sier han.
Årelang hodepine
Striden om Ren energi-pakken, også kalt 4. energimarkedspakke, er i årevis blitt beskrevet som en av regjeringens vanskeligste saker.
Fakta om EUs energimarkedspakke
- EUs 4. energimarkedspakke er en rekke EU-lover som ble vedtatt i EU i 2018 og 2019, og implementert i EU i 2021.
- Fornybar kraft og energieffektivisering er viktige stikkord i energipakken.
- Nå diskuterer regjeringen innlemmingen av energimarkedspakken i norsk lov gjennom EØS.
- Energimarkedspakken består av åtte lover, hvorav fire er direktiver og fire er forordninger som har som mål å styrke forbrukerrettigheter, øke konkurransen på strømmarkedet og legge til rette for mer fornybar energi.
- Pakken innebærer blant annet felles regler for strømhandel mellom EU-land. Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER) er EUs energibyrå som skal overvåke og koordinere samarbeidet mellom nasjonale energiregulatorer. Norge ble med i ACER gjennom EUs 3. energimarkedspakke i 2019.
- Senterpartiet har vært sterkt imot norsk tilslutning til ACER og EUs energimarkedspakker, av frykt for å miste nasjonal styring over energipolitikken. Partiet stemte imot ACER-tilslutning i 2018.
- Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har vært tydelig motstander av norsk EU-tilpasning på energifeltet.
Kilde: regjeringen.no og Lovdata Europalov
Samtidig har EU presset hardt på i kulissene.
I mars i fjor sendte EUs daværende energikommissær Kadri Simson et oppsiktsvekkende brev til energiminister Terje Aasland (Ap). Der truet hun indirekte med straffereaksjoner hvis ikke fornybardirektivet fra 2018 ble innlemmet i EØS innen 13. august 2024. Fornybardirektivet er én av de i alt åtte EU-lovene i Ren energi-pakken – og ifølge Simsons brev selve kjernen i EUs innsats for å utvikle et renere energisystem.
Oppdelt pakke
I juni hadde Støre et møte med ledelsen i Senterpartiet. Der foreslo han å dele opp Ren energi-pakken.
Det var bransjenettstedet Montel News som først omtalte dette. TV 2 har fått opplysningene bekreftet.
Tre direktiver – fornybardirektivet, bygningsenergidirektivet og direktivet om energieffektivisering – skulle tas inn i EØS-avtalen før valget. De fem siste skulle vente til etter valget.
På møtet skal Vedum og Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad ha signalisert at de kunne akseptere de tre direktivene.
Men etter et møte i Senterpartiets stortingsgruppe, snudde de.
Stortingsgruppen bestemte at Senterpartiet skulle forholde seg til energipakken som en helhet. Det var uaktuelt å godta at den ble innført bit for bit.
Det er de tre direktivene Støre nå ønsker å få innført.