Støre advarer nordmenn: – Vi kan ikke være naive

1 week ago 16



Truslene mot Norge er blitt mange og forskjellige. Nå skal Jonas Gahr Støre lage en ny sikkerhetsstrategi.

Jonas Gahr Støre vil ikke sette merkelappen «naiv» på nordmenns forhold til sikkerhet og beredskap. Men han vil stille krav om at folk skal ta mer ansvar. Foto: Tomm W. Christiansen
  • Odd Inge Aas

Publisert: 16.11.2024 06:00

Kortversjonen

Bakteppet for jobben de nå skal gjøre på Statsministerens kontor, er ganske dystert.

På den ene siden handler det om ting som skjer ute i den store verden. Der er det en stadig mer intens kamp mellom USA og Kina om makt og innflytelse.

I Europa er det krig, og regimer med onde hensikter kan nå kjøpe tjenester fra kriminelle nettverk i Skandinavia.

På den andre siden er det trusler mot den enkelte nordmann. Utenlandske aktører kan spre desinformasjon desinformasjon Bevisst spredning av falsk eller villedende informasjon for å påvirke folks oppfatninger eller handlinger.og konspirasjoner. Og har du fulgt rådene til hva du bør ha i beredskap for å klare deg i fem døgn i en krisesituasjon?

– Den største utfordringen innen beredskap er å forstå at det berører meg personlig. Fordi jeg er en voksen person i landet, så er jeg en aktør, sier Støre til Aftenposten.

Skal stille krav

Det finnes planer og beredskap for det meste. Nå skal det samles i en strategi. Den skal være åpen, den skal ikke være for omfattende, og den skal hjelpe nordmenn til å forstå og ta ansvar.

– Vi skal informere, og vi skal stille krav til at mange flere enn i dag tenker gjennom hva sikkerhet betyr og hvilke utfordringer vi har. Det gjelder på alle nivåer i samfunnet, enkeltpersoner, kommuner, bedrifter og institusjoner og så videre, sier Støre.

Han sier den store oppgaven blir å få alle ressursene i landet til å virke sammen. På alle nivåer må folk skjønne at de er berørt i en krisesituasjon, enten det er ekstremvær eller krig.

Støre sier det er mange forskjellige trusler som virker samlet på Norge.

– Vi har en av verdens mest åpne økonomier, og vi er blant de mest digitaliserte. Vi er maksimalt utsatt for det moderne samfunnets store fordeler og oppsider, men også sårbare for dets nedsider, sier Støre.

Spionasje og hacking

Han trekker frem noen eksempler på trusler.

Energisektoren er stor og viktig for Norge, og gassen er viktig for Europa.

– Energi er knyttet til sikkerhet. Infrastrukturen som rør- og strømledninger og plattformer er kritisk infrastruktur, sier Støre og minner om at Nord Stream-ledningen i Østersjøen ble sprengt.

Han peker på forskning og utdanning som et annet felt.

– Vi er utsatt for etterretningstrusler i form av spionasje, hacking, manipulasjon og konspirasjoner. Utdanningsinstitusjoner må forholde seg til begrepet illegalist i sine rekker. Vi må tenke hvordan vi beskytter oss mot det, sier Støre.

Han trekker frem at også Norge blir påvirket av den sterke rivaliseringen mellom USA og Kina.

Det kan være høye tollmurer, kamp om sjeldne og kritiske jordmetaller og kappløp innen for eksempel kunstig intelligens og grønn teknologi.

Råd og tiltak fra regjeringen handler om det store og det lille.

– Når vi gir råd om hva du bør ha i spiskammerset ditt, så er det fordi du bør tenke gjennom sikkerheten. Så handler det også om planer om hvordan vi skal styrke forsvaret i alle domener, på sjøen, i luften, på land og i det digitale, sier Støre.

Read Entire Article