Arbeiderpartiet må finne en partisekretær som kan godtas av alle deler av partiet, og som kan samle et splittet parti.
Publisert: 19.12.2024 19:13
Kortversjonen
- Kjersti Stenseng går av som Arbeiderpartiets partisekretær etter ti år, og partiet må nå finne en etterfølger.
- Kandidater som Halvard Ingebrigtsen og Tore O. Sandvik nevnes, men det er åpent hvem som vil overta.
- Valget av ny partisekretær kompliseres av indre konflikter i partiet, inkludert opprør mot partileder Jonas Gahr Støre.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Kjersti Stenseng varslet denne helgen at hun gir seg. Etter ti år som partisekretær mener hun det er tid for fornyelse.
Partisekretæren i Arbeiderpartiet har tradisjonelt sett hatt mye makt og påvirkning.
Vedkommende er en del av toppledelsen i partiet, og Stenseng har ledet partiet sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre og de to nestlederne Tonje Brenna og Jan Christian Vestre.
Men mens tidligere partisekretærer har hatt en mer utadrettet rolle, har Stenseng i større grad vært bundet opp med håndtering av interne forhold, ikke minst konfliktene rundt #metoo-sakene.
Det har Stenseng selv sagt i sine avskjedsintervjuer.
Aftenposten har snakket med en rekke personer fra forskjellige miljøer i Arbeiderpartiet om hvem de ønsker seg som arvtager etter Stenseng.
Splittet parti
I Arbeiderpartiets organisasjon tror en at også den som vil overta etter Stenseng, vil måtte bruke mye tid på interne forhold.
Da blir det viktigere å ha en person som står sterkt i organisasjonen, fremfor en som er et kjent ansikt utad.
Det er en avgjørende tid i et parti som kilder mener er mer splittet enn noen gang, sier kilder til Aftenposten.
De siste ukene er det blitt kjent at krefter i partiet ønsker å bytte ut partileder Jonas Gahr Støre. En kilde peker på at opprøret mot Støre kom til overflaten rett etter at Trond Giske ble nominert til førsteplass på Trøndelags stortingsliste, og mener at dette henger sammen.
Halve stortingslisten i Trøndelag trakk seg i protest.
Det fremheves at partisekretæren bør være en person som har tillit i alle fløyer av partiet.
Ikke avgjort
Internt i Ap kommer ikke Stensengs avgang som noen overraskelse. Støre har blant annet sagt at han har visst dette en tid.
Likevel sier Aftenpostens kilder at det reelt sett er ganske åpent hvem som skal ta over.
Slik Aftenposten får det forklart, har oppmerksomheten i partiet vært på hvem som skal ha det enda viktigere vervet som Ap-leder. Og hvem som er Ap-leder, vil være avgjørende også for de andre lederposisjonene i partiet, som partisekretær.
For eksempel:
Hvis Jonas Gahr Støre blir sittende som Ap-leder, vil det være naturlig å få inn en kvinne, av hensyn til kjønnsbalansen i Ap-ledelsen. Men om han skulle gå av og Tonje Brenna ta over som partileder, kan det være aktuelt med en mann.
Noen navn er likevel kastet ut:
Støres stabssjef eller tidligere fylkesordfører
Halvard Ingebrigtsen pekes på av flere. Siden mars har han vært Støres stabssjef og viktigste mann på Statsministerens kontor. Selv om han ikke er så kjent i de tusen hjem, har han hatt verv og posisjoner i Ap og AUF helt siden 90-tallet.
Han kjenner partiet godt og nyter bred tillit, sier flere. At han representerer Akershus Arbeiderparti og bor i Akershus, taler imidlertid mot ham. Det selv om han er født i Trondheim. Også nestleder Brenna er fra Akershus, og å ha to personer fra fylket kan være vanskelig i partiet.
Konstituert klima- og miljøminister Tore O. Sandvik er også et navn som sirkulerer.
– Et godt rykte, spre det, sa han spøkefullt spøkefullt Dette er en referanse til Ap-legenden Einar Førde. I biografien "Stikk i strid" skriver Aftenposten-kommentator Frank Rossavik om hvordan munnhellet ble til: "På Stortinget gjekk rykta om at Einar Førde skulle bli parlamentarisk leiar, og som vanleg kommenterte mannen sjølv muntert frå eit røykjebord i stortingsrestauranten: «Det er eit godt rykte. Sprei det!» For mange i Aps stortingsgruppe kom det likevel som eit sjokk at Gro Harlem Brundtland peika han ut til dette vervet. Alle trudde han skulle bli statsråd. Men parlamentarisk leiar? Den arrogante mannen med den svære kjeften?" til NTB tidligere denne uken.
Sandvik satt som fylkesordfører i Sør-Trøndelag og Trøndelag i totalt 20 år, frem til Ap mistet posisjonen ved valget i fjor. Siden det har han vært statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, mens han nå vikarierer som klima- og miljøvernminister mens Andreas Bjelland Eriksen er i foreldrepermisjon.
Men Sandvik har ikke bare tilhengere i partiet, der mye konflikt de siste årene har kretset rundt Trond Giske.
Aftenposten har snakket med kilder som mener det vil være vanskelig med Sandvik i den rollen, fordi han oppfattes som så nær Giske.
Det til tross for at Sandvik gikk ut mot sin mangeårige venn før nominasjonen og ba ham vike plass.
Mer samlende?
Flere mindre kontroversielle, men også mindre kjente navn trekkes frem.
To eksempler på det er tidligere Fredrikstad-ordfører Siri Martinsen og Sindre Lysø fra Østfold. Lysø er statssekretær i Kunnskapsdepartementet og tidligere generalsekretær i AUF.
Ifølge Aftenpostens kilder er også digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung, hennes statssekretær Gunn Karin Gjul, stortingspresident Masud Gharahkhani og tidligere AUF-leder Astrid Hoem navn som har vært kastet inn.
– Spilt over sidelinjen
Både Støre og Vestre er fra Oslo, og Brenna er fra Akershus. Det taler for en tydelig distriktskandidat for å sikre geografisk spredning.
– Vi må ta hele landet i bruk, sa blant andre Hanne-Berit Brekken, fylkesleder i Møre og Romsdal Ap, til Klassekampen.
Nord er et viktig område for Ap, men ennå har det ikke utpekt seg en tydelig nordnorsk kandidat.
For Aftenpostens kilder har liten tro på at det skal bli Helga Pedersen.
Det til tross for at hun var svært aktuell i vår, da hun med støtte fra flere fylkeslag ville utfordre Stenseng. En telefon fra Støre fikk henne til å trekke seg.
Flere mener hun kunne vært aktuell hadde det ikke vært for dette, men at hun ved å utfordre den gang spilte seg selv litt ut på siden.