Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har lagt bort 123 klagesaker som gjelder tvangsbehandling, som er i strid med deres rutiner.
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland trekker seg etter at det er påvist to alvorlige avvik, melder Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus i en pressemelding.
– Det ene dreier seg om manglende behandling av klager på tvangsmedisinering. Dette har gått ut over pasienters rettssikkerhet, skriver statsforvalteren.
Det andre avviket handler om brudd på offentleglova.
– Vi har hatt to alvorlige saker i vår helseavdeling. Jeg opplever at jeg ikke lenger har tillit fra statsråden. Det tar jeg konsekvensen av og slutter, sier Valgerd Svarstad Haugland.
123 klagesaker ikke behandlet
I et internt arbeid for å effektivisere behandlingen av saker innen helseområdet, har statsforvalteren funnet 123 klagesaker som ikke har blitt behandlet fra 2019 frem til i sommer, opplyser de.
– Vår gjennomgang viser at 123 saker som omhandler 114 pasienter ikke har blitt behandlet, men lagt til side. Dette er i strid med våre rutiner for saksbehandling. Dette rydder vi nå opp i ved å kontakte personene det gjelder, sier Svarstad Haugland.
For at pasienter som er i tvungent psykisk helsevern skal kunne gis behandling, må ansvarlig psykiater i sykehuset fatte et vedtak med hjemmel i psykisk helsevernloven. Dette kalles et tvangsbehandlingsvedtak og dreier seg i all hovedsak om behandling med legemidler, skriver Statsforvalteren.
– Pasient eller pårørende kan klage på vedtaket om tvungen behandling til sykehuset. Dersom sykehuset ikke gir medhold i klagen, er Statsforvalteren klageinstans.
Statsforvalteren skriver at avviket skjedde fordi rutinene ikke har blitt fulgt, og at de nå har lagt om praksisen for å sikre at ikke noe lignende skal kunne skje igjen.
Brudd på offentleglova
Det andre avviket handler om brudd på offentleglova.
– Totalt er det snakk om 969 innsynskrav til helseavdelingen som ikke er behandlet i perioden 2019 frem til sommeren 2024. 339 av disse er kommet inn de siste 12 månedene, heter det i pressemeldingen.
Et innsynskrav skal i praksis behandles innen en til tre virkedager.
– Frem til sommeren 2024 hadde helseavdelingen en ufullstendig praksis for behandling av innsynskrav. Avdelingen prioriterte nye innsynskrav fremfor krav som var mer enn fem dager gamle, skriver de.
– Denne praksisen har ført til at mange innsynskrav ikke ble behandlet.
Oppdateres.