Norske seriegründere har startet enda et nytt gamblingselskap. Det liker Lotteritilsynet dårlig. Nå truer tilsynet med tvangsmulkt.
Publisert: 02.12.2024 13:25
Kortversjonen
- Norske seriegründere bak Sisu Group, som eier Epicbet og Respin, trues med tvangsmulkt av Lotteritilsynet for ulovlig markedsføring i Norge.
- Selskapet har markedsført pengespill i norske kanaler og på norsk.
- Dette er i strid med norsk lov, som kun tillater Norsk Tipping og Norsk Rikstoto å markedsføre pengespill.
- Sisu Group sier de nå samarbeider for å etterkomme kravene.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Lotteritilsynet er ikke i tvil. I et brev til eierselskapet Sisu Group – som står bak Epicbet og Respin – slår tilsynet fast at virksomheten er ulovlig.
– Selskapet driver ulovlig markedsføring av pengespill gjennom sine egne plattformer og gjennom personer med tilknytning til selskapet, mener tilsynet.
Sisu Group er nok et «utenlandsk pengespillselskap» med norske eiere. Bak selskapet står blant andre Jan Svendsen, Anders Karlsen og Hans Martin Nakkim.
De tre har bakgrunn fra selskaper som NordicBet, Coolbet og ComeOn – alle kjente navn for norske kunder.
– Majoriteten av aksjene eid er av ansatte, og en minoritet er eid av eksterne investorer, forteller konsernsjef Anders Karlsen.
Gjelder også utenlandske
Epicbet holder til i den estiske hovedstaden Tallinn. Men det betyr ikke at selskapet ikke kan rammes av norsk lov.
I Norge er det forbudt for andre enn Norsk Tipping og Norsk Rikstoto å markedsføre pengespill. Dette forbudet gjelder også aktører som holder til i andre land.
Lotteritilsynet mener at Epicbet og Respin er blitt markedsført i det norske markedet – på norsk.
– De har markedsført seg i norske kanaler, brukt nordmenn i markedsføringen og pengespillsidene har inneholdt flere norske elementer. Dette har ført til at pengespilltilbudene fremstår som lovlige pengespilltilbud, noe de ikke er etter norsk lov, mener konsulent Hedvig Inderhaug i Lotteritilsynet.
Mener de burde ha visst
Tilsynet mener at selskapet burde visst at de utfordret det norske lovverket. Forholdet beskrives som «alvorlig» av tilsynet.
– Det er nettopp fordi det er norske aktører bak selskapet, og disse aktørene har lang fartstid i pengespillbransjen, sier Inderhaug.
Dersom ikke det norsk-estiske selskapet retter seg etter norsk lov, risikerer de å bli ilagt tvangsmulkt.
Anders Karlsen forteller imidlertid at Sisu Group er i åpen dialog med tilsynet
– Vi har allerede gjort en rekke endringer i samsvar med kravene fra Lotteritilsynet.
– Burde dere ikke visst at selskapets virksomhet ville fremprovosere en reaksjon fra tilsynet?
– Det har på ingen måte vært et ønske å fremprovosere en reaksjon fra tilsynet, og det er som nevnt en åpen dialog med dem, forteller Karlsen.
Tilsynet bekrefter dialog.
– De har bedt om mer tid til å innrette seg etter varselet, og vi har etter en helhetsvurdering valgt å gi de ny frist til 20. desember, opplyser Inderhaug.