Årets markedsfører ville egentlig bli kokk. Slik ble det ikke.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Lars-Petter Fossheim (34) fikk rollen som daglig leder allerede da han gikk på videregående skole.
På Spjelkavik videregående utenfor Ålesund, tok han valgfaget ungt entreprenørskap.
– Vi var en svært uhøytidelig kompisgjeng med store planer for verden. Vi skulle lage en praktisk lommebok som skulle ta verden med storm. Så vidt jeg kan huske, mottok vi aldri prototypen engang.
Barndomsdrømmen om å bli kokk eller arkitekt ble skrinlagt og han så seg ikke tilbake.
Nå er han leder for markedsføring, direktesalg og partnerskap i Ayvens Norge.
Lars-Petter Fossheim vant tittelen Årets markedsfører i E24s kåring Ledertalentene 2024. Se alle vinnerlistene her.
– Hva synes du var det tøffeste med å bli leder for første gang?
– Jeg tror det å bli leder har tøffe sider ved seg, uansett om det er for første gang eller for hundrede gang. Men noe av det tøffeste er vel det å stå på ukjent grunn.
– Hva liker du best ved å være leder?
– Jeg er genuint opptatt av hva folk holder på med. Jeg er alltid lærevillig og lærelysten, noe jeg får god bruk for i en lederrolle. Det å møte folk og føle ansvaret for dem er viktig for meg.
– Hva er det vanskeligste med å være leder?
– Det vanskeligste med å være leder er å balansere ulike behov, ambisjoner og personligheter på laget samtidig som man sikrer at alle føler seg verdsatt og inkludert. Å få alle til å se og eie den samme visjonen kan være krevende, spesielt når mennesker har forskjellige motivasjoner og preferanser.
– Hvordan tror du dine medarbeidere vil beskrive deg som leder?
– Jeg tror de synes jeg er en glad og positiv kar. Og så kan jeg nok ha et snev av kontrollbehov tror jeg. Men jeg er nok en målbevisst og punktlig type, som er opptatt av å motivere folk, følge opp og være interessert i hvordan det går med den enkelte.
– Hva er den største tabben du har gjort som leder?
– Det er nok mange ting, men jeg vet ikke om jeg er klar over den største tabben. Jeg ser meg ikke tilbake og dveler lite. Derfor har jeg nok heller ikke noe godt svar på det spørsmålet.
- Hva er krevende med å være ung i lederrollen?
– Det kan være utfordrende å finne sin egen lederstil. Når man er ung, kan det være fristende å kopiere andre ledere eller overkompensere ved å være autoritær eller overdrevent tilbakeholden. Det krever selvrefleksjon og tid å bygge selvtillit i rollen, samtidig som man må navigere i komplekse relasjoner og beslutningsprosesser. Til syvende og sist handler det om å tørre å stole på seg selv, samtidig som man er ydmyk nok til å vokse i rollen.
– Utbrenthet og stress er stadig mer utbredt, gjør du noe for å unngå det?
– Ja! Ja, yes – dette må du få med! Hvis folk begynner å gjøre det her, da blir det bra, vet du. Start dagen med en skikkelig kald dusj. Iskald. Da vil kroppen din bli primet til å håndtere stressende i situasjoner og det blir dagens første seier. I tillegg drikker jeg to liter vann hver dag på jobb. Det er viktig for meg å lytte til kroppen. Jeg prøver å være bevisst på å få til en balanse.
– Hva er det smarteste valget du har tatt?
– Åh, herregud ... Det smarteste valget? Det må være å alltid ha troen.
– Hvis du skulle gitt ett råd til de som drømmer om å bli ledere, hva ville det vært?
– Det er å være interessert utover ditt fagfelt og se en helhet. Klare å ha panoramautsikt. Også må du ha en iboende interesse for det du driver med.
– Hvor er du om ti år?
– Jeg håper at jeg fortsatt har den samme gleden. Jeg har alltid hatt en glede for det jeg gjør, og det håper jeg at tar meg dit jeg skal.
Les på E24+