SR-Bank overtok flere lån. Nå tårner regningene seg opp hos en av de største låntagerene

1 month ago 27



Etter kollapsen av folkefinansieringstjenesten Monio, overtok SR-Bank flere lån. Nå tårner regningene seg opp hos en av de største låntagerene.

Sparebank 1 SR-Bank tok over lånene etter den kollapsede folkefinansieringsplattformen Monio. Foto: Sparebank 1 SR-Bank

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Sparebank 1 SR-Bank tok over 52 millioner kroner i lån til Eplehagen Eiendom i slutten av 2023.

Det viser et brev fra banken til eiendomsselskapet som E24 har sett.

E24 omtalte nylig hvordan eiendomsselskapet er i konflikt med flere tomteeiere som ikke har fått betalt for tomter de har overført til Eplehagen Eiendom. Selskapet sier at grunnen til at tomteeierene ikke har fått betalt, er at boligbyggingen som skal gjøres på tomtene, ikke er fullført og solgt.

Tok over etter Monio-kollaps

Lånene som SR-Bank har tatt over, stammer fra folkefinansieringsplattformen Monio. Eplehagen tok opp lån til 10 prosjekter gjennom Monio fra 2021 til 2023. Selskapet lånte over 80 millioner kroner og var en av de største låntagerene på plattformen.

Etter en rekke artikler om Monios manglende kontroller av noen låntagere i 2023, stoppet selskapet alle utlån. Sparebank1 SR-Bank gikk inn med en kriseløsning som innebar at de betalte ut 29 millioner kroner til investorene i noen av lånene E24 hadde omtalt.

Som en del av kriseløsningen tok banken også over mange av lånene Monio hadde gitt til eiendomsprosjekter. Dette tok risikoen for utfallet i disse prosjektene bort fra norske småspareres hender og over til banken.

Blant disse var Eplehagen Eiendom. Nå sier daglig leder Per Håkon Malum at de ikke har betjent rentene på lånene de siste månedene.

– Vi har de siste månedene vært bak på renter i forhold til SR-bank. Men vi har tett dialog og opplever de som konstruktive, sier Malum.

Per Håkon Malum

Daglig leder i Eplehagen Eiendom

Malum forteller at de var blant de største låntagerene hos Monio da selskapet kollapset.

– I fjor vår forsto vi at det som var planlagt av nye finansieringer hos Monio, ikke kunne gjøres. Noen av de lånene hadde vi også behov for å forlenge, og noen begynte å forfalle, forteller Malum.

– Midt i 2023 hadde både boligmarkedet stoppet opp og rentekostnadene var stigende, og det var ikke verdens beste utgangspunkt for å begynne å refinansiere, sier Malum.

Har du informasjon om denne saken? E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalister på e-post ps@e24.no eller tangen@e24.no

Vil ikke uttale seg om kunde

E24 har spurt Sparebank1 SR-Bank om lånene til Eplehagen.

– Vi har en lovpålagt taushetsplikt og kan ikke kommentere spørsmål knyttet til våre kunder, skriver Atle Andersen, kommunikasjonsrådgiver i banken, i en e-post.

– Vi har tidligere signalisert at vi vil gi tilbud om finansiering til Monio sine kunder. Det har vi nå gjennomført.

SR-Bank fikk, da de tok over lånene, sikkerhet i tomten med førsteprioritet pant. Ved et salg av eiendommen, vil banken få betalt først.

Eplehagen hadde fredag 78 betalingsanmerkninger mot seg på totalt 3,9 millioner kroner. Blant kreditorene er entreprenører, arkitekter, skattemyndighetene og to norske kommuner. En annen tomteeier har begjært selskapet konkurs i Oslo tingrett i august.

– Eplehagen har igangsatt en prosess med nødvendige reforhandlinger og refinansieringer for å komme à jour med våre forpliktelser. Selskapet gjennomførte en emisjon i 2023 når det var behov for å øke egenkapitalen i selskapet, og vurderer fortløpende forskjellige former for tiltak nå igjen. Dette vil bli tatt hånd om, skriver Malum i en e-post til E24.

Publisert:

Publisert: 23. juli 2024 10:17

Read Entire Article