Spørsmål om tid før fryktet parasitt kommer til Norge: – Uten behandling kan man dø

1 month ago 11



Revens dvergbendelorm vil dukke opp i Norge, viser en ny rapport. Den kan smitte til mennesker og skape alvorlig sykdom.

Mennesker kan bli smittet med parasitten «revens dvergbendelorm». Parasittens egg kan spre seg til planter og bær med revens avføring. Foto: Stein Bjørge, Aftenposten

Publisert: 05.12.2024 08:04

Kortversjonen

En ny risikovurdering laget av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) kom tirsdag:

– Det er nå en betydelig risiko for at revens dvergbendelorm vil komme seg til Norge før vi klarer å oppdage det gjennom overvåking, skriver forskerne. Sykdommen er sjelden, men svært alvorlig og vanskelig å oppdage.

Revens dvergbendelormRevens dvergbendelormParasitten heter Echinococcus multilocularis på latin. har vært funnet i rev i Sverige siden 2011 og ble funnet på Svalbard i 1999.

Norge har hittil gått klar av parasitten som kan smitte mennesker med alvorlig sykdom:

  • Parasitter er mikrober som er avhengige av andre levende vesener for å overleve selv.
  • Revens dvergbendelorm er først og fremst en parasitt hos rev, men den kan også smitte til mennesker og bli værende i kroppen.

– Smitte av revens dvergbendelorm fra Sverige til Norge via rev er sannsynligvis et tidsspørsmål, sier faglig ansvarlig Lucy Robertson. Hun er professor i parasittologi ved NMBU-Vet.

– Vi kan ikke si noe om når den kommer. Men det er usannsynlig at den ikke vil komme. For slikt sprer seg naturlig.

Revens dvergbendelorm regnes som en zoonose, altså smitte som kan gå fra dyr til menneske og føre til sykdom. Foto: Karin Elisabeth Holmgren / Veterinærinstituttet

Bør nordmenn være bekymret?

Å smittes av denne dvergbendelmarken kan bety et alvorlig sykdomsforløp. Det kan ta mange år før symptomene på at man har dvergbendelorm i kroppen viser seg.

– Sykdommen er alvorlig. Uten behandling kan man dø av den. Man kan behandle det og stoppe spredning, men det dreper ofte ikke parasitten, sier Robertson.

Lucy Robertson, professor i parasittologi.

VKM opplyser:

  • Når mennesker blir smittet, utvikler larver av denne parasitten seg i indre organer, spesielt i leveren, og danner svulstlignende masser.
  • Symptomene kan inkludere leversvikt, magesmerter, gulsott, vekttap, tretthet og feber.
    Larver kan også spre seg til andre organer i kroppen, men det skjer sjelden.

Smittesituasjonen kan endres raskt

Revens dvergbendelorm ble påvist i Sverige i 2011. Smitte er foreløpig påvist hos ni mennesker i Sverige siden da, ifølge VKM-rapporten. Det er imidlertid vanskelig å fastslå hvordan og hvor de er smittet, da mange har reist til andre land med mye av denne parasitten.

Rapporten fra VMK konkluderer med at det fortsatt ikke er tegn til at parasitten har nærmet seg norskegrensen. Den er hittil ikke påvist på fastlandet i Norge, kun på Svalbard som har disse smitterådene.

Robertson forklarer at parasittens egg kan spre seg til planter og bær med revens avføring.

– Parasittens egg er veldig robuste, så de overlever frysing. Det eneste som tar dem på husholdsnivå, er hvis man koker bærene skikkelig. Du kan heller ikke se dem med det blotte øye, sier hun.

Mattilsynet mener det er risikoen for smitte fra bær er lav.

– Det er minimal risiko for smitte fra bær i skogen i Norge, da vi ikke har påvist bendelormen i Norge, sier fagdirektør i Mattilsynet, Ole-Herman Tronerud. Han jobber i avdeling regelverk og kontroll.

Tronerud mener at risikoen derfor ikke er endret for Norges del.

– Dette er jo en zoonose, en sykdom som kan smitte fra dyr til mennesker. Vi forholder oss til dette som tidligere, sier Tronerud. Han sier at risikoen ikke endret for Norges del da revens dvergbendelorm ennå ikke er påvist i landet.

Read Entire Article