Føritia’, før det store spranget i 90, da elektrisitet ble en vanlig handelsvare, sørget politikerne for at strøm kunne kjøpes til en overkommelig pris, ikke bare for folk flest men også de med de laveste inntektene.
E-verkene hadde styrer som sto for den daglige drifta, men de tunge beslutningene som investeringer og priser til personkunder og industri ble fattet av eierne gjennom våre demokratisk valgte kommunestyrer. I 50-60-årene da de store utbyggingene ble foretatt av E-verket i Kristiansand, var virksomheten ikke spesielt lukrativ, men bystyret mente at tilgang til strøm var en livsnødvendighet for befolkningen og et avgjørende konkurransefortrinn for den kraftkrevende industrien. Byen hadde sansynligvis vært uten kraftkrevende industri i dag hvis ikke politikerne hadde sørge for billig kraft. Sosiale hensyn gjorde at det i noen tilfeller ble fastsatt priser som påførte selskapet vesentlige tap.
‘Nåfortia’ har selskapet vårt, som er blitt til Å Energi A/S, fått inn i formålet sitt at det skal drives på forretningsmessige vilkår og med økonomisk formål. Det betyr at styret må prioritere å tjene penger foran andre sosiale eller samfunnsmessige hensyn.
I private bedrifter sikres eierskapsstyring ved at de største aksjonærene er representert i styret. I energiselskapet er det omvendt. I et tillegg til Samordningsavtalen står det at ansatte og tillitsvalgte i en Part (kommune) ikke kan velges inn i styret. Hvis det med tillitsvalgte menes kommunestyrerepresentanter er altså politikerne satt på ganga, de har ikke mulighet til å påvirke vesentlige beslutninger.
I Aksjonæravtalen står det om styrets kompetanse at vesentlige investeringer utenfor kjernevirksomheten skal behandles i generalforsamlingen. Styret mener at batteriproduksjon er innenfor kjernevirksomheten, uten tvil diskutabelt, men mer enn 1 mrd. ble investert i Morrow, batterifabrikken i Arendal. Eierne ble ikke involvert. Styret mener de har et så vidt handlingsrom. Kommer batterifabrikken til å lide samme skjebne som liknende prosjekt i Nordland, så vil nok en del kommunestyrerepresentanter tenke på hva 1 mrd. kunne vært brukt til i Å Energi-området.
Alle er avhengig av strøm. Strøm tas ut av politisk kontroll, våre folkevalgte er satt på sidelinja, styret har vide fullmakter.
Å Energi har en strategiplan som kommunene skal bruke tida fram til høsten 26 på å revidere. Erfaringene med det nye selskapet bør reise noen viktige diskusjoner i kommunestyrene om fremtidig strategi. Eierrepresentasjon i styret hadde kanskje hindra spekulative aksjekjøp. Den nye styrelederen satt i styret for Morrow. Noen har hatt pådriverrollen. I verste fall får vi en Terra- sak i reprise.